Ναι στην Ελλάδα από Eurogroup.

 

 Ακυρώθηκαν παλαιά ομόλογα αξίας 177  δις

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ενισχυθεί με ένα ποσό το οποίο συνολικά θα ανέλθει σε 105 δισ. Ευρώ

Οριστικοποιήθηκε ο τρόπος με τον οποίοι η Ελλάδα θα λάβει 5,9 δισ. ευρώ το Μάρτιο, 3,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 5,3 δισ. ευρώ το Μάιο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει με το ποσό των 28,5 δισ. ευρώ στο νέο πρόγραμμα, εκ των οποίων τα 8,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν μετά τη λήξη του.

 

Απόλυτα ικανοποιημένος ο Βενιζέλος

Την απόλυτη ικανοποίησή του για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε το Eurogroup εξέφρασε μετά το τέλος της συνεδρίασής του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σημείωσε ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα συμμετάσχουν στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά ποσοστό 96% κι ότι παραμένει ένα 4% ομολογιούχων των οποίων οι τίτλοι δεν έχουν εκδοθεί με βάση το ελληνικό δίκαιο και οι οποίοι θα πρέπει να απαντήσουν εάν δέχονται την ελληνική προσφορά ως την 23η Μαρτίου. Ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι η ελληνική προσφορά είναι εξαιρετικά δελεαστική κι εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ανταπόκριση η οποία θα υπάρξει θα είναι σημαντική.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ακυρώθηκαν παλαιά ομόλογα αξίας 177 δισ. ευρώ τα οποία αντικαταστάθηκαν από νέα ομόλογα αξίας 92 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα απαλλαγεί ως τις αρχές του Απριλίου από ένα χρέος 105 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ενισχυθεί με ένα ποσό το οποίο συνολικά θα ανέλθει σε 105 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις επόμενες δόσεις επί τη βάσει του νέου προγράμματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είπε ότι οριστικοποιήθηκε το σχήμα για τους επόμενους τρεις μήνες βάσει του οποίου η χώρα θα λάβει 5,9 δισ. ευρώ το Μάρτιο, 3,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 5,3 δισ. ευρώ το Μάιο. Δήλωσε επίσης εξαιρετικά ικανοποιημένος για την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συμμετάσχει με το ποσό των 28,5 δισ. ευρώ στο νέο πρόγραμμα, εκ των οποίων τα 8,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν μετά τη λήξη του.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε επίσης ότι η θεμελιώδης υποχρέωση της Ελλάδας από εδώ και στο εξής είναι η εφαρμογή του προγράμματος και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω της τόνωσης της ρευστότητας και της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ερωτηθείς για το θέμα της αποζημίωσης των φυσικών προσώπων τα οποία έχουν στη διάθεσή τους ελληνικά κρατικά ομόλογα, ο Ε. Βενιζέλος επισήμανε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμιά αποζημίωση αλλά και ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά στην Αθήνα. Ανέφερε, τέλος, πως σε ό,τι αφορά το λεγόμενο ειδικό ή δεσμευμένο λογαριασμό μέσω του οποίου θα αποπληρώνεται το ελληνικό χρέος, αυτός θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ελληνική Βουλή εντός του Απριλίου, όπως είναι η απαίτηση της Ευρωομάδας.

Tην πολιτική του «βούλα» έβαλε επί της αρχής στο δεύτερο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας ύψους 130 δισ. ευρώ το Eurogroup και  σήμερα αναμένεται από το Euro Working Group ο προσδιορισμός των τεχνικών λεπτομερειών, δηλαδή το μέγεθος των δόσεων και οι χρόνοι εκταμίευσης.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης θεωρούν ότι τηρήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα από την πλευρά της Ελλάδας και έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο πως δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις από την εφαρμογή του PSI και καμία αποζημίωση - ούτε των μικροεπενδυτών ομολογιούχων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε την απόφαση ως δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα, επανέλαβε πως δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης της χώρας μας από την Ευρωζώνη, ενώ εκτίμησε πως το ελληνικό χρέος το 2020 θα διαμορφωθεί στο 117% του ΑΕΠ.

«Είναι σημαντικό να προσκολληθούμε όλοι στο πρόγραμμα», επεσήμανε ο Όλι Ρεν, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν μεν ανησυχίες για τη μεγάλη ανεργία και την ύφεση, αλλά το δεύτερο πακέτο δίνει έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάκαμψη.

 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.