Δεν αποκλείεται και νέα βοήθεια προς την Ελλάδα

 

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια δεν αποκλείει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε επιστολή που απευθύνει προς τον Πρόεδρο του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λάμερτ, ενόψει της ψηφοφορίας της Δευτέρας για την έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. 

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η πορεία που επελέγη οδηγεί στην επιτυχία», επισημαίνει ο κ. Σόιμπλε και τονίζει ότι «μπορεί να μην είναι η τελευταία φορά που η γερμανική Βουλή ασχολείται με το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα». Σημειώνει ωστόσο ότι αν και οι προβλέψεις μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξες, οι πιθανότητες επιτυχίας οποιασδήποτε εναλλακτικής είναι ακόμη πιο περιορισμένες. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει πάντως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα επείγοντα μέτρα πριν από την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ενώ σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, υποστηρίζει ότι δεν θα είχε νόημα χωρίς την ευρεία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και διευκρινίζει ότι η βοήθεια για την ανταλλαγή των ομολόγων, η οποία θα ακολουθήσει την απομείωση του χρέους, θα εγκριθεί μόνον «όταν πράγματι θα έχει διασφαλιστεί μια ευρεία συμμετοχή των μεμονωμένων ιδιωτών πιστωτών». 

Χωρίς «σοβαρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» θα έχαναν το νόημά τους οι συμφωνίες στο σύνολό τους, προσθέτει. Η συναίνεση της γερμανικής Βουλής, σημειώνεται ακόμη στην επιστολή, θα δοθεί υπό αυτήν την επιφύλαξη. Ως ένα ακόμα κριτήριο ο Σόιμπλε ανέφερε το να αποδείξει η Ελλάδα ότι πραγματοποιεί πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. 

Ο κ. Σόιμπλε έχει πάντως ήδη προβλέψει ότι κατά ψηφοφορία της Δευτέρας θα εγκριθεί το νέο πακέτο και μάλιστα χωρίς να χρειαστούν οι ψήφοι της αντιπολίτευσης.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.