Χειριστής/Χειρίστρια Ροής (Continuity Operators)

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

Υποβάθμιση της Ελλάδας από τους Fitch

 

Το παλεύει η Ελλάδα, με βροχή νομοσχεδίων που κατατέθηκαν στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, προς εφαρμογή του νέου προγράμματος λιτότητας.

Θεσμοθετούνται οι κανόνες ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων και οι διαδικασίες συλλογικής δράσης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει έγκριση της μείωσης μισθών και συντάξεων, καθώς η Ελλάδα βίωσε νέα υποβάθμιση από τον οίκο Fitch. 

 Νωρίτερα: 

Το πρώτο χτύπημα για την ελληνική οικονομία, μετά τη συμφωνία του Eurogroup για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, είναι γεγονός.

O οίκος αξιολόγησης Fitch, υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, κατά δύο βαθμίδες από "CCC" σε "C".

Η υποβάθμιση ακολούθησε την χθεσινή απόφαση του Eurogroup, το οποίο ενέκρινε τη νέα δανειακή σύμβαση προς την Ελλάδα και αντικατοπτρίζει την ανησυχία των αγορών για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους.

 

Κατά την άποψη του Fitch, η ανταλλαγή ομολόγων, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι -με βάση τα κριτήρια που χρησιμοποιεί- επιζήμια και κατά συνέπεια οι χθεσινές ανακοινώσεις έθεσαν σε κίνηση τη διαδικασία για την αναθεώρηση του αξιόχρεου της Ελλάδας. Η υποβάθμιση του αξιόχρεου στην κατηγορία C υποδηλώνει ότι η χρεοκοπία είναι πολύ πιθανή βραχυπρόθεσμα. Η αξιολόγηση των ομολόγων που θα είναι αντικείμενο ανταλλαγής υποβαθμίστηκε επίσης στη βαθμίδα C από τη βαθμίδα CCC.

Ο Fitch θεωρεί ότι, όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων, η Ελλάδα θα τεθεί στην αξιολόγηση της «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restricted default). Επίσης, θα υποβαθμισθούν στην ίδια κατηγορία «περιορισμένης χρεοκοπίας» και τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν, όπως και όσα ομόλογα δεν προσφερθούν για ανταλλαγή, αλλά αναδιαρθρωθούν με βάση τις ρήτρες συλλογικής δράσης (collective action clauses).

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής και την έκδοση των νέων ομολόγων, το αξιόχρεο της Ελλάδας θα μετακινηθεί από την κατηγορία της «περιορισμένης χρεοκοπίας» και θα επαναξιολογηθεί σε επίπεδο που είναι συνεπές με την εκτίμηση του οίκου για τη διάρθρωση του χρέους και το πιστωτικό προφίλ της χώρας. Ο Fitch θεωρεί ως ουσιωδώς δυσμενή αλλαγή των όρων και συνθηκών των ελληνικών ομολόγων την εισαγωγή εκ των υστέρων των CACs, αλλά σημειώνει ότι πρωταρχικό πιστωτικό γεγονός είναι η ίδια η ανταλλαγή. 

 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.