Απειλώντας με εξόδο από τη Σένγκεν πιέζουν οι Ευρωπαίοι για συνοριακούς ελέγχους

Μηνύματα των Ευρωπαίων ΥΠΕΣ, πριν από τη Σύνοδο για το Προσφυγικό και θέματα Τρομοκρατίας στο Άμστερνταμ.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Ελλάδα να λάβει περισσότερα μέτρα για να ελέγξει την προσφυγική ροή και ορισμένοι απείλησαν ευθέως την Αθήνα με αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν, καθώς η προσφυγική κρίση διχάζει τις χώρες μέλη της Ένωσης, αλλά και δείχνει τα όρια της ευρωπαϊκής πολιτικής στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Επισημαίνοντας ότι επτά χώρες έχουν ήδη εγκαταστήσει ελέγχους στα σύνορά τους, ο Υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Αντερς Ιγκεμαν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Άμστερνταμ με θέματα την τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση, δήλωσε ότι "εν τέλει, εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία".

Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "θα μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη", εάν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία, προειδοποίησε νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο.

Αφού απείλησε το Σάββατο την Αθήνα με "προσωρινό αποκλεισμό" από τη ζώνη Σένγκεν, η Αυστρία συνέχισε να επιτίθεται κατά μέτωπον στην Ελλάδα για τα κενά στη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία, κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Είναι μύθος ότι τα ελληνο-τουρκικά σύνορα δεν μπορούν να προστατευθούν, το ελληνικό ναυτικό έχει αρκετές ικανότητες για να διασφαλίσει αυτά τα σύνορα", δήλωσε στους δημοσιογράφους η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών.

"Εάν δεν κατορθώσουμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, το εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης θα μετακινηθεί προς την κεντρική Ευρώπη", απείλησε προσερχόμενη στη σύνοδο, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την πρόθεση της Βιέννης να θέσει ανώτατο όριο εισδοχής αιτούντων άσυλο "διότι οι πόροι είναι και αυτοί περιορισμένοι".

Ο Γερμανός ομόλογός της Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα "να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της" , αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει τον απειλητικό τόνο της αυστριακής ομολόγου του και χωρίς να επαναλάβει τις απειλές για τον αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.


"Το γεγονός παραμένει ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τη Σένγκεν, θέλουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά ο χρόνος είναι μετρημένος", επέμεινε ο Τόμας ντε Μεζιέρ εκτιμώντας ότι το σημείο κλειδί είναι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνία με της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

"Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους και να καταστήσουμε πραγματικά ασφαλείς τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνοντας αυτό θα διασώσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία" στο πλαίσιο της ζώνης Σένγκεν, δήλωσε από την πλευρά του ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση του αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν, δήλωσε ότι "δεν πρέπει να υπάρχουν μικρά κομμάτια της Ευρώπης στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό" διότι "θα ήταν η αρχή της διάλυσης".

Καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών έφθαναν στον χώρο της συνόδου στο Αμστερνταμ, πέρναγαν μπροστά από ένα πλοίο της διεθνούς αμνηστίας, γεμάτο με κούκλες με σωσίβια για να μοιάζουν με τους πρόσφυγες που φθάνουν την Ευρώπη.

"Ηγέτες της Ευρώπης, δεν πρέπει να σάς ανησυχούν οι εκλογές. Αυτό που πρέπει να σας ανησυχεί είναι τα βιβλία της Ιστορίας", γράφει πανό που έχει αναρτηθεί στο πλοίο.


Το Μάιο θα καταρτιστεί η 'έκθεση συμμόρφωσης' των κρατών μελών της ζώνης Σένγκεν 


Η Ελλάδα οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συνάντησης με τους ηγέτες στη διαδρομή των Βαλκανίων και να βελτιώσει τον έλεγχο τόσο στα σύνορα με την Τουρκία, όσο και στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα ενημέρωσης που παρείχε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν για το μεταναστευτικό Νατάσα Μπερτρώ.

Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, οι πρόσφυγες που αιτούνται ασύλου στην Ελλάδα πρέπει να παραμένουν σε αυτή και όσοι δεν αιτούνται ασύλου δεν θα πρέπει να συνεχίζουν το ταξίδι τους ανενόχλητοι προς την Ευρώπη, η δε Ελλάδα έχει το δικαίωμα να τους επαναπροωθεί στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας επαναπροώθησης.

"Η πολιτική του να σπρώχνει η μια χώρα το πρόβλημα στην άλλη δεν μπορεί να συνεχιστεί και αυτό έχουν συμφωνήσει οι ηγέτες της Βαλκανικής", επανέλαβε η Νατάσα Μπερτρώ.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, η κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει το μέλλον της ζώνης Σένγκεν. Πηγή με γνώση της διαδικασίας εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι η Κομισιόν θα ετοιμάσει μια έκθεση για την κατάσταση των εξωτερικών συνόρων το Μάιο και αν διαπιστώσει "σοβαρή έλλειψη" τότε θα πρέπει το Συμβούλιο των κρατών μελών να ψηφίσει επ` αυτής και να δώσει στην Ελλάδα τρεις μήνες προθεσμία να συμμορφωθεί. Αν δεν το πράξει, τότε το Συμβούλιο και πάλι μπορεί με ενισχυμένη πλειοψηφία, να εγκρίνει την παράταση συνοριακών ελέγχων στο εσωτερικό της ΕΕ, για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.

Στην πράξη η διαδικασία που περιγράφει η πηγή της Κομισιόν, συνδέει την έλλειψη ελέγχων στα ελληνικά σύνορα, με συνοριακούς ελέγχους στην Γερμανία και τις άλλες χώρες που έχουν χερσαία σύνορα Σένγκεν και τους έχουν επιβάλει, όχι όμως και στην αποπομπή της χώρας από τη συνθήκη, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται. Τα κράτη μέλη όμως θα μπορούσαν να επεκτείνουν με εθνική απόφαση τους ελέγχους και για τις πτήσεις, ή τις αφίξεις πλοίων από την Ελλάδα, αν το κρίνουν απαραίτητο

Αβραμόπουλος: Η ζώνη Σένγκεν δεν βρίσκεται σε κίνδυνο

Απαντώντας στα σενάρια για μίνι-Schengen και την αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη, ο Έλληνας επίτροπος τόνισε ότι τίποτα τέτοιο δεν έχει προταθεί ή συζητηθεί, επισημαίνοντας πως "αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορά μας".
 
«Είναι προφανές ότι τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Γι' αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε εδώ, προκειμένου να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τα κράτη αυτά» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να διατηρηθεί και να προστατευθεί το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
 
Όπως σημείωσε, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε ταχεία δράση υποβάλλοντας προτάσεις για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τώρα εναπόκειται στα κράτη μέλη η εφαρμογή τους».
 
Όσον αφορά το ζήτημα της ασφάλειας, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών. «Πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (ECTC), που εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα στην Ολλανδία, θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο της πολιτικής μας για το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά.

ANT1 Newsroom

Μαρίνα Χατζηκώστα

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.