Αποφασίζει την Τετάρτη το Eurogroup

 

Για την Τετάρτη και υπό όρους μετατίθεται η οριστική απόφαση του Eurogroup για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης γνωρίζουν πολύ καλά τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλουν οι Έλληνες πολίτες», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Παρά τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη τις τελευταίες ημέρες δεν είχαμε στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να λάβουμε  αποφάσεις σήμερα».

Συγκεκριμένα, ο Γιούνκερ διευκρίνισε ότι πριν από τη σύγκληση του Eurogroup την Τετάρτη θα πρέπει η ελληνική πλευρά να εκπληρώσει τρεις βασικούς όρους:

Ο πρώτος αφορά την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης την Κυριακή. Ο δεύτερος όρος είναι να εξευρεθούν πρόσθετες περικοπές ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012. Ο τρίτος όρος αφορά στην παροχή «ισχυρών δεσμεύσεων» από τους πολιτικούς αρχηγούς για την εφαρμογή του προγράμματος.

«Το μέλλον της Ελλάδας και των πολιτών της βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής Βουλής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ενισχυθεί η παρουσία και το εύρος των δραστηριοτήτων της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα. Σκοπός της παρουσίας της Ομάδας Δράσης, όπως διευκρίνισε ο Επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν, είναι η διασφάλιση της εφαρμογής του νέου προγράμματος και η παροχή πρόσθετης τεχνικής βοήθειας σε θέματα όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η βελτίωση της απορροφητικότητας των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και από το Ταμείο Συνοχής.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διεμήνυσε ότι καμία δόση του νέου δανείου δεν θα εκταμιευθεί χωρίς να υπάρχει πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.  Ερωτηθείς ποιος ήταν ο σκοπός της σημερινής συνάντησης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ο Γιούνκερ απάντησε ότι ήταν μία κίνηση τακτικής, σημειώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι αν δεν είχε συγκαλέσει το Eurogroup σήμερα το πρωί δεν θα υπήρχε συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Κληθείς να σχολιάσει στη συνέχεια το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως «παρά την έντονη ανταλλαγή απόψεων, κατά τα άλλα το κλίμα ήταν άριστο». Τέλος, ο Πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την πεποίθηση ότι την Κυριακή, το ελληνικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.