Ρέγκλινγκ: Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί

«Καμπανάκι» από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στο Λουξεμβούργο.

Την επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από το τέλος του 2014 και μετά, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλάους Ρέγκλινγκ, με την ευκαιρία της ετήσιας συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου σήμερα στο Λουξεμβούργο και την ετήσια έκθεση του Ταμείου για το 2014.

Σε δήλωσή του, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι το 2014 ήταν η χρονιά που η ευρωζώνη, στο σύνολό της, εξήλθε από την κρίση, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες». Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία, όπως είπε, βγήκε από το πρόγραμμα προσαρμογής το Μάιο του 2014, ενώ η Ιρλανδία και η Ισπανία είχαν κάνει το ίδιο ήδη από την προηγούμενη χρονιά.

Σχετικά με την Ισπανία, ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η χώρα άρχισε να αποπληρώνει στον ESM ένα τμήμα του δανείου που έλαβε για βοήθεια. Όπως είπε, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας βελτιώνεται, το ίδιο και η βιωσιμότητα του χρέους της και αυτό είναι «ένα ακόμα σημάδι ότι το πρόγραμμα λειτούργησε σωστά».

Σχετικά με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι είναι «πολύ θετικό» το γεγονός ότι ξεκίνησαν να αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν λάβει από το ΔΝΤ.

Ωστόσο, όσον αφορά την Ελλάδα, ο επικεφαλής του ΕSM τόνισε ότι η χώρα εμπίπτει σε διαφορετική κατηγορία και δήλωσε τα εξής: «Είδαμε ουσιαστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις ως τα μέσα του 2014, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώθηκε, υπήρξε ανάκαμψη της οικονομίας και η χώρα κατάφερε να εκδώσει και ομόλογα για πρώτη φορά (εν μέσω προγράμματος προσαρμογής). Όμως από το τέλος του 2014 και μετά η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε».

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM  αποτελείται από τους 19 υπουργούς οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Στην ετήσια συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, συμμετέχουν παρατηρητές από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.