To Eurogroup ενέκρινε το mail Βαρουφάκη

Το Eurogroup ενέκρινε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Ο αρμόδιος επίτροπος για το Eυρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά την τηλεδιάσκεψη μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ανέφερε πως ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η Ελλάδα είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πράσινο «φως» στην τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος έδωσε το Eurogroup, καθώς μετά από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν το μεσημέρι, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που απέστειλε στις Βρυξέλλες ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Στο ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρεται μεταξ άλλων ότι η λίστα μέτρων είναι επαρκώς εκτενής για να αποτελέσει έγκυρο σημείο εκκίνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο στην συνέχεια αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές καλούνται να αναπτύξουν περαιτέρω και να διευρύνουν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αμέσως μετά την ολολκήρωση της τηλεδιάσκεψης τους Eurogroup ο αρμόδιος επίτροπος για το Eυρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις έγραψε στο twitter πως «οι εθνικές διαδικασίες για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος μπορούν να ξεκινήσουν» και ότι «ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η Ελλάδα είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει, πάντως, πως παρότι η λίστα είναι περιεκτική, δεν είναι εν γένει ιδιαίτερα συγκεκριμένη, κάτι που ίσως να είναι αναμενόμενο, με δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση μόλις ανέλαβε.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup

Το Eurogroup συζήτησε σήμερα την πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, οι οποίες θα εξειδικευτούν και θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς το αργότερο έως τα τέλη Απριλίου.

Οι θεσμοί μας παρείχαν μια πρώτη εκτίμηση ότι θεωρούν πως η λίστα μέτρων είναι επαρκώς εκτενής για να αποτελέσει έγκυρο σημείο εκκίνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε με τις εθνικές διαδικασίες (σ.σ. εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια) με στόχο να έλθουμε στην τελική απόφαση επέκτασης έως και κατά τέσσερις μήνες του Master Financial Assistance Facility Agreement. 

Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν περαιτέρω και να διευρύνουν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η επιστολή της Κομισιόν

Νωρίτερα, επιστολή της Κομισιόν προς το Eurogroup ανέφερε ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων αποτελεί έγκυρο σημείο εκκίνησης για επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Η επιστολή, την οποία στέλνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζει:

"Οι υπηρεσίες της Κομισιόν αξιολόγησαν προσεκτικά τις προτάσεις μεταρρύθμισαν που εστάλησαν εχθές σε εσάς, ως πρόεδρος του Eurogroup. Προηγήθηκαν εποικοδομητικές συζητήσεις όλο το Σαββατοκύριακο μεταξύ των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων της Κομισιόν και των άλλων θεσμών.

Κατά την άποψη της Επιτροπής, η λίστα είναι επαρκώς εκτενής για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως ζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup.

Μας ενθαρρύνει η δέσμευση για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, και μέσω προσπαθειών εκσυγχρονισμού των φορολογικών και τελωνειακών αρχών, καθώς και η αναζήτηση μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.

Η Κομισιόν σημειώνει επίσης τις δεσμεύσεις στον τομέα των στατιστικών και θεωρεί ύψιστης σημασίας τον σεβασμό της λειτουργικής και θεσμικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και της διοίκησής της.

Περαιτέρω εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων σε αυτούς και σε άλλους τομείς-κλειδιά αναμένεται να παρασχεθεί και να συμφωνηθεί πριν από τα τέλη Απριλίου, σε ευθυγράμμιση και με το ανακοινωθέν του Eurogroup. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση για να μετατρέψει τις γενικές ακόμη δεσμεύσεις σε ξεκάθαρες ενέργειες πολιτικής.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει την προθυμία της να συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια σε τομείς-κλειδιά για να βοηθήσει στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η Κομισιόν επισημαίνει τη μεγάλη σημασία του να σεβαστεί πλήρως η Ελλάδα τη δέσμευση στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου να μην προχωρήσει σε ανατροπή μέτρων και σε μονομερείς αλλαγές σε πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοοικοομική σταθερότητα.

Η αποφασιστική υλοποίηση των δεσμεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσει το κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης".


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.