Εγκρίθηκε η υποβολή αίτησης για ένταξη Τροόδους στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Υπουργικό ενέκρινε, επίσης, τη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής, με αρμοδιότητα την καθοδήγηση και εποπτεία του Φορέα Διαχείρισης του Κέντρου Επισκεπτών του προτεινόμενου Γεωπάρκου Τροόδους και γενικότερα την εποπτεία των θεμάτων που αφορούν το Γεωπάρκο, με Πρόεδρο τη Διευθύντρια του Τμήματος Γεωπολικής Επισκόπησης και μέλη τον Γενικό Διευθυντή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού ή εκπρόσωπό του, τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών ή εκπρόσωπό του, τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος ή εκπρόσωπό του, τον εκπρόσωπο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους, τον εκπρόσωπό της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους και τον εκπρόσωπο του Θεματικού Κέντρου Τροόδους.
 
Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους θα αναλάβει ως Φορέας Διαχείρισης του Κέντρου Ενημέρωσης του προτεινόμενου Γεωπάρκου Τροόδους, για τα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας του, με δυνατότητα ανανέωσης. Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συνεισφορά του κράτους, ύψους 10 χιλιάδων ευρώ ετησίως, για τα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας του Κέντρου προς την Αναπτυξιακή Εταιρία Τροόδους.
 
Αναφέρεται ότι το Τρόοδος, γεωλογικά, είναι γνωστό ως «Οφιόλιθος Τροόδους» και αποτελεί τμήμα αρχαίου ωκεάνιου φλοιού, που δημιουργήθηκε πριν 92εκ. χρόνια και αναδύθηκε σταδιακά στη σημερινή του θέση, ως αποτέλεσμα πολύπλοκων γεωλογικών διαδικασιών και αποτελεί ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο της παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα οικολογικά, αρχαιολογικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής Τροόδους, καθιστούν την περιοχή αυτή κατάλληλη να προταθεί ως γεωπάρκο, ώστε να ενταχθεί στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων. Η ένταξη αυτή θα αναδείξει διεθνώς την περιοχή και την Κύπρο γενικότερα και θα προσκομίσει οφέλη σε σχέση με το θεματικό τουρισμό και την ανάπτυξη της περιοχής.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...