Διιστάμενες απόψεις στο Συμβούλιο Αρχηγών. Προτάσεις για κλιμάκωση μέτρων αλλά και εξεύρεση συγκλίσεων

  • Διάσταση απόψεων ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων 
  • Επανατονίστηκε ότι δεν γίνεται αποδεκτή η όποια προσπάθεια συζήτησης του φυσικού αερίου 

 Του Πέτρου Μελαΐση

Το ζητούμενο ηταν η ομοψυχία κατι που ξεκαθαρισε από την αρχή ο προεδρος της Δημοκρατίας προτρεποντας τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθεσουν τις απόψεις τους για τους τρόπους αντιμετώπισης της Τουρκικής προκλητικότητας. 
 
Συμφωνα με πληροφοριες μεταξύ των αρχηγών κυριάρχησαν δύο σχολές σκεψης με τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ από την μιά και από την αλλη τα κόμματα ΔΗΚΟ,ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Συμμαχια Πολιτών. 
 
Επι τάπητος τέθηκε η επιλογή επαναφοράς των συγκλίσεων Χριστόφια Ταλάτ για την ενεργειακή πολιτική προβάλλοντας παραλληλα την αποψη οτι η τότε συμφωνία κλίνει ουσιαστικά τον δρόμο σε αλλα σενάρια και φραζοντας τον δρόμο στην φόρμουλλα Αιντα για συνεκμεταλλευση του φυσικου αερίου. 
 
Από άλλη πλευρά τέθηκε θέμα κλιμάκωσης των μέτρων όπως είχε αποφασιστεί σε Εθνικό Συμβούλιο. Ο κυβερνητικος εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επιγραμματικά στις συγκλίσεις μεταξύ των Αρχηγών λέγοντας πως από τη συζήτηση, που διεξήχθη σε κλίμα ομοψυχίας, προκύπτουν τα ακόλουθα:
 
1.Ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος 
2.Τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων διασφαλίζονται πλήρως από το κυπριακό κράτος. 
3.Δεν γίνεται αποδεκτή η όποια προσπάθεια συζήτησης του φυσικού αερίου 
 
Περαιτέρω ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η πλευρά μας δεν μπορεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και ενόσω συνεχίζονται οι παράνομες τουρκικές προκλήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 
Παρα τις διαφορετικες προσεγγίσεις δεν εγινε καμία γραπτή εισήγηση από τα κόμματα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε οτι το Συμβούλιο Αρχηγών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη, 25 Νοεμβρίου, στις 11.30 το πρωί. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Εσπεν Μπαρθ Άιντα. 
 

 


Νωρίτερα σήμερα.

Εθνικό Συμβούλιο συγκαλεί στις 25 του τρέχοντος μηνός ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενώ την ίδια μέρα το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή σύσκεψη αρχηγών εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες, με τον ΔΗΣΥ και τον ΑΚΕΛ να επιμένουν στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, συνεπικουρούμενοι από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που θεωρεί το θέμα με το φυσικό αέριο λήξαν, και την άλλη πλευρά (ΔΗΚΟ,ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι, Συμμαχία Πολιτών) να υποστηρίζει πως εάν επανέλθουμε σε εκείνο το σκηνικό, δίνουμε κι άλλο χώρο στην Τουρκία για να συνεχίσει τις προκλήσεις.

 Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και έγινε ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών σε σχέση με τους περαιτέρω χειρισμούς.

 

Από τη συζήτηση, που διεξήχθη σε κλίμα ομοψυχίας, προκύπτουν σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη τα ακόλουθα:

1. Ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και ως είναι αυτονόητο μετά την επίλυση του Κυπριακού, όπως εξάλλου κατ΄ επανάληψη έχει διακηρυχθεί, και οι Τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν τα οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού αυτού πλούτου.

2. Τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων διασφαλίζονται πλήρως από το κυπριακό κράτος. Είναι ξεκάθαρο ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποσκοπούν σε καμία περίπτωση στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.

3. Δεν γίνεται αποδεκτή η όποια προσπάθεια συζήτησης του φυσικού αερίου είτε στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού είτε στο πλαίσιο της όποιας άλλης παράλληλης διαδικασίας.

4. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά τη διακηρυγμένη πολιτική της βούληση για επίλυση του Κυπριακού, δεν μπορεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και ενόσω συνεχίζονται οι παράνομες τουρκικές προκλήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατ’ επέκταση για να γίνει τούτο εφικτό θα πρέπει να υπάρξει από μέρους της ‘Άγκυρας έμπρακτος σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Συμβούλιο Αρχηγών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη, 25 Νοεμβρίου, στις 11.30πμ".  

 

 

Νωρίτερα. 

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναμενόταν να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό ενόψει και της επίσκεψης του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα που προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα.

 Νωρίτερα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, που πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 
 
Στη συνάντηση αναμένεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό εν όψει και της αναμενόμενης επίσκεψης του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα.
 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα γίνει μια γενικότερη ανασκόπηση του πού βρίσκεται η κατάσταση πραγμάτων και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα εν όψει και της καθόδου στο νησί του κ. Άιντα.
 
Σημειώνεται ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να βρίσκεται στο νησί για επαφές την ερχόμενη εβδομάδα.
 
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.