Φόρεϊν Όφις: Τακτικές οι παροτρύνσεις προς την Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της

Απαντώντας σε επιστολή του Τζον Καπώνη προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό, ο αρμόδιος για την Κύπρο αξιωματούχος στο Φόρεϊν Όφις αποδέχεται αρχικά ότι η Βρετανία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιδίωξη της επανένωσης της Κύπρου, κάτι που όπως σημειώνεται αποτελεί μακροχρόνιο στόχο του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Η επιστολή του κ. Καπώνη εκ μέρους της οργάνωσης Cyprus Future επισήμαινε την ανάγκη αλλαγής στάσης από την Τουρκία και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Βρετανία.
 
«Συνεχίζουμε ενεργά να υποστηρίζουμε τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων στις προσπάθειές τους να επιτύχουν μία λύση. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει επίσης να χρησιμοποιεί την επιρροή του στα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και επί της Τουρκίας, ώστε να βοηθήσει τις δύο πλευρές να επιτύχουν το στόχο τους για μία επανενωμένη Κύπρο», αναφέρει η επιστολή από το Φόρεϊν Όφις.
 
Ο αξιωματούχος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών συμφωνεί ότι η Τουρκία είναι σημαντικός μέρος της λύσης, την οποία «οι ίδιοι οι Κύπριοι πρέπει να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν».
 
Η απαντητική επιστολή συνεχίζει: «Προτρέπουμε τακτικά την Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, τόσο υπό το διεθνές δίκαιο όσο και υπό τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ. Υπουργοί και αξιωματούχοι έχουν τακτικές συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση επί της ανάγκης να συνεχίσει να ενασχολείται εποικοδομητικά με το Κυπριακό πρόβλημα».
 
Όσον αφορά τα συγκεκριμένα ζητήματα που έθετε με την επιστολή του προς τον Ντέιβιντ Κάμερον ο κ. Καπώνη, όπως η παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, οι ευρωπαϊκές αξίες, το ζήτημα των περιουσιών και των προσφύγων και οι θρησκευτικές ελευθερίες, ο αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις δηλώνει ότι είναι μεταξύ των «πολλών περίπλοκων θεμάτων» που θα χρειαστεί να λυθούν ως μέρος μιας συνολικής λύσης και μεταξύ των θεμάτων που η βρετανική κυβέρνηση συζητά με τους Κύπριους, την Τουρκία και άλλους.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...