Σ. Xάσικος: Να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους οι μετανάστες της Κοκκινοτριμιθιάς

Του Μάριου Αδάμου
 
Έως το τέλος του 2014 οι 220 πρόσφυγες από τη Συρία και την Παλαιστίνη που διασώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο ανοιχτά της Κύπρου, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Κοκκινοτριμιθιά όπου φιλοξενούνται.
Θα πρέπει σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «Είναι γεγονός ότι έχουμε προειδοποιήσει τους φιλοξενούμενους μας ότι δεν μπορεί να είναι εκεί επί μακρόν υπό παράνομο καθεστώς και τους καθοδηγήσαμε για το τι πρέπει να κάνουν. Τους είπαμε ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο».
 
Την φροντίδα των 220 από τους 339 που διασώθηκαν, εξακολουθεί να έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, με τη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων και της εκκλησίας. Οι υπόλοιποι έχουν εγκαταλείψει το χώρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά και φέρονται να έχουν μεταβεί στα Κατεχόμενα, με σκοπό να ταξιδέψουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μέσω Τουρκίας.
 
Νωρίτερα
 
«Θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο και να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στην Κυπριακή Δημοκρατία», οι Σύριοι μετανάστες οι οποίοι είχαν διασωθεί στα ανοικτά της Κύπρου, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.
 
 
Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Εσωτερικών μετά από σύσκεψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ερωτηθείς κατά πόσο αληθεύουν πληροφορίες ότι «το (πρώην) στρατόπεδο Πουρνάρα που φιλοξενεί αριθμό Σύριων μεταναστών, οι οποίοι διασώθηκαν μετά από επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των κυπριακών Αρχών στα ανοικτά της Πάφου, θα κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου», ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι είναι γεγονός ότι οι Αρχές της Δημοκρατίας έχουν προειδοποιήσει τους φιλοξενούμενους ότι δεν μπορεί να είναι εκεί επί μακρόν υπό παράνομο καθεστώς και τους έχουν καθοδηγήσει για το τι πρέπει να κάνουν.
 
«Τους είπαμε ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, ότι θα πρέπει να νομιμοποιήσουν την  παρουσία τους στην Κυπριακή Δημοκρατία» σημείωσε.
 
Ο κ. Χάσικος εξήγησε ότι μέχρι σήμερα φροντίζει η Κυπριακή Δημοκρατία για τη διαμονή τους (σίτιση, ένδυση), με τη βοήθεια οργανώσεων όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Εκκλησία (Ταμασσού Ησαΐας), υποδεικνύοντας ωστόσο πως και οι ίδιοι θα πρέπει να αποφασίσουν για το τι τελικά θέλουν να κάνουν.
 
«Άρα, θα πρέπει, άμεσα, να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, όπως τους το έχουμε εξηγήσει, να νομιμοποιηθεί η εδώ παρουσία τους και θα δούμε, μετά, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...