Κλιμακώνουν τα μέτρα οι γιατροί του δημοσίου

Της Μαρίνας Χατζηκώστα
 
Αυτές οι εικόνες καταγράφηκαν στις οχτώ και μισή το πρωί μέχρι και τις δέκα και μισή. Μία ώρα νωρίτερα, στις επτά και μισή, οι γιατροί σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια κατήλθαν στην προαναγγελθείσα δίωρη στάση εργασίας.
 
Στις εννέα και μισή οι γιατροί άρχισαν να δέχονται ασθενείς για εξέταση, ενώ άρχισαν και οι επισκέψεις ασθενών που νοσηλεύονται.
 
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού η αναμονή ήταν μεγαλύτερης διάρκειας . Οι ασθενείς αναφέρουν ότι οι καθυστερήσεις είναι ένα από τα γενικότερα προβλήματα του νοσοκομείου.
 
Σε ότι αφορά στα προγραμματισμένα χειρουργεία, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Πέτρο Μάτσα, βρέθηκαν λύσεις.
 
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Γ.Ν.Λ, Πέτρος Μάτσας δήλωσε πως «Κάποια χειρουργεία είχαν προγραμματιστεί, αυτά θα διεξαχθούν αργότερα στη μέρα, απλώς θα μετακινηθούν οι ώρες τους. Στις πρώτες βοήθειες οι γιατροί δεν ανήκουν στην ΠΑΣΥΚΙ, οπότε εργάζονται κανονικά.».
 
Ο Υπουργός Υγείας καλεί εκ νέου τους γιατρούς του δημοσίου σε διάλογο και χαρακτηρίζει την κινητοποίηση αχρείαστη αν και αναγνωρίζει ότι είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων. Ο Φίλιππος Πατσαλής μιλούσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια με αφορμή την εβδομάδα ενημέρωσης.
 
Ο Υπουργός Υγείας είπε ό,τι «Οι αποπαγοποιήσεις, οι υπερωρίες οι έκτακτοι έχουν δρομολογηθεί. Είσαι σοβαρά θέματα και θα λυθούν ούτως ή άλλως και χωρίς απεργίες. Το θέμα είναι να μην θυματοποιηθούν οι ασθενείς.»
 
Οι γιατροί του δημοσίου ωστόσο, εξηγεί η πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Μάρω Κοντού, δεν είναι ικανοποιημένοι.
 
Η Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Μάρω Κοντού δήλωσε ό,τι «Έχουμε ακούσει πολλά θα και να. Όμως τίποτα δεν είδαμε. Πέρα από αυτά τα 4 ζητήματα που λύθηκαν πρέπει να λυθούν και τα υπόλοιπα. Δεν μπορούν να μας βάλουν να ανταγωνιστούμε τα ιδιωτικά αν πρώτα δεν μας αναδιαρθρώσουν.».
 
Την ερχόμενη Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΚΙ συνεδριάζει εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της οργάνωσης, μη αποκλειόμενης της κλιμάκωσης των μέτρων.
 
Νωρίτερα σήμερα
  • Δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα από τη στάση εργασίας των γιατρών
  • Λύση επί όλων των θεμάτων αξιώνει η ΠΑΣΥΚΙ
  • Ζητούνται απαντήσεις εδώ και τώρα και όχι σε βάθος χρόνου
Σε δίωρη στάση εργασίας κατήλθαν από τις 7:30π.μ. έως και τις 9:30π.μ. οι Κυβερνητικοί Γιατροί εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι προωθείται η αυτονόμηση των νοσοκομείων και η εφαρμογή του ΓΕΣΥ χωρίς να προηγηθεί η παραμικρή προετοιμασία στα κρατικά νοσηλευτήρια, δεν έγινε καμία αναδιοργάνωση στα κρατικά νοσηλευτήρια, με οργανογράμματα, δομές, με πρόσληψη γιατρών ώστε να είναι έτοιμα να αντεπεξέλθουν αφενός στο φόρτο εργασίας που έχουν τώρα και αφετέρου για να μπορέσουν στο περιβάλλον ΓΕΣΥ να ανταγωνιστούν επί ίσοις  όροις τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
 
 
Η στάση εργασίας δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα δήλωσε ο Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Πέτρος Μάτσας. Όσον αφορά στα προγραμματισμενα χειρουργία ο κ. Μάτσας ανέφερε πως ενδεχομένως να μετακυληθούν οι ώρες κάποιων επεμβάσεων ενώ στο τμήμα επειγώντων περιστατικών δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα αφού οι γιατροί που εργάζονταν σήμερα δεν ανήκουν στην ΠΑΣΥΚΙ. 
 
Σύμφωνα και με την Πρόεδρο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Μάρω Κοντού η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία να ταλαιπωρήσουν ασθενείς ενώ κάποια μικροπροβλήματα παρουσιάστηκαν σε κλινικές στην Πάφο, όπου κάποιοι Διευθυντές κλινικών αποπειράθηκαν να εμποδίσουν τους γιατρούς να προσέλθουν στην τοπική συνέλευση, αλλά όπως διευκρίνισε η στάση εργασίας ήταν επιτυχής.
 
Η κα Κοντού σημείωσε ότι η στάση εργασίας έγινε ως διαμαρτυρία για την προώθηση στη Βουλή νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ χωρίς την πρότερη ενημέρωση και διαβούλευση με τους γιατρούς.
 
“Όλα προχωρούν κανονικά παρόλο που μερικοί γιατροί, μέλη της ΠΑΣΥΚΙ δεν συμμετείχαν στη στάση εργασίας”, είπε η κ. Κοντού προσθέτοντας ότι δεν έχει ενημερωθεί να προκλήθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα.
 
Κληθείσα να διευκρινίσει τι εννοεί όταν δηλώνει πως δεν προκλήθηκε πρόβλημα, είπε ότι δεν διαπιστώθηκε προσπάθεια πρόκλησης προβλημάτων είτε από τους συναδέλφους, είτε από τον κόσμο που προσήλθε στα νοσοκομεία για να εξυπηρετηθεί.
 
Ασθενείς που μίλησαν στην κάμερα ανέφεραν εξάλλου πως δεν υπέστησαν ιδιαίτερη ταλαιπωρία από τη δίωρη στάση εργασίας των γιατρών.
 
 
 

Αχρείαστη χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας της στάση εργασίας των κυβερνητικών γιατρών αφού όπως είπε δόθηκαν λύσεις στα προβλήματά του. Εάν είπε υπάρχουν άλλα αιτήματα το γραφείο μου είναι ανοικτό. 
 

Τα θέματα που χρήζουν επίλυσης
 
Πρώτα, σημείωσε, η κα Κοντού, θέλουμε να μας δώσουν τα νομοσχέδια που αφορούν το μέλλον των εργασιακών μας σχέσεων, το μέλλον της συνέχισης της εργασίας μας και διατήρησης των νοσηλευτηρίων και τον τρόπο που θα προσφέρουμε την υγεία στον λαό μας.
 
Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΚΙ εκκρεμούν τέσσερα επείγοντα θέματα που το Υπουργείο Υγείας είχε υποσχεθεί ότι θα επιλύσει μέχρι το Σεπτέμβριο, αλλά κανένα δεν έχει επιλυθεί.
 
Συγκεκριμένα, το κονδύλι των 800.000 για την υπερωριακή αμοιβή των ιατρών, το οποίο έχει εξαγγελθεί ότι εξασφαλίστηκε για χρήση μέχρι το τέλος του 2014, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί διότι αφενός μεν η νομοθεσία δεν επιτρέπει αλλαγή του τρόπου αμοιβής (1:1 και 1:1,3, ούτε και την αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού ωρών σε κάθε ειδικότητα για αμοιβή), και αφού οι ιατροί εργάζονται καθημερινά πέραν του επιτρεπόμενου αριθμού ωρών ο μόνος τρόπος εκμετάλλευσης των χρημάτων αυτών είναι η άμεση εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων σε όλες τις ειδικότητες.
 
Θέμα επαναπρόσληψης των εκτάκτων ιατρών
 
Ακόμη το θέμα της επαναπρόσληψης των εκτάκτων ιατρών με τη νέα μοριοδότηση έχει μείνει επίσης χωρίς επίλυση, παρ` όλες τις υποσχέσεις, αφού μένουν περίπου δέκα ιατροί εκτός εργασίας.
 
Επίσης εκκρεμεί το θέμα των προαγωγών στις θέσεις Διευθυντών Κλινικών  και Βοηθών Διευθυντών.
 
Εμείς εδώ και μήνες, σημειώνει η ΠΑΣΥΚΙ, κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου για άμεση αναδιοργάνωση των νοσηλευτηρίων πριν την αυτονόμηση και με συγκεκριμένες εισηγήσεις ώστε τα νοσηλευτήρια να είναι ανταγωνιστικά, αλλά το Υπουργείο κωφεύει.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...