Η Βουλή των Αντιπροσώπων κύρωσε ομόφωνα τη Lanzarote

 Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου τόνισε τη σημασία της κύρωσης της Σύμβασης και ανέφερε ότι συνιστά τιμή για το κυπριακό Κοινοβούλιο το γεγονός ότι η Βουλευτής  Στέλλα Κυριακίδου είναι η Γενική Εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Παιδιά.
 
Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι η κύρωση της Σύμβασης σηματοδοτεί την απαρχή του δρόμου, αφού σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, υπολογίζεται πως ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη, πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, με τις 70% - 85% των περιπτώσεων, ο θύτης να είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται.
 
Η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι τα σεξουαλικά κακοποιημένα παιδιά δεν υφίστανται μόνο μια κατάφωρη παραβίαση της σωματικής τους ακεραιότητας, αλλά ταυτόχρονα, επηρεάζεται μακροπρόθεσμα η ψυχική τους υγεία, ενώ οι δεσμοί εμπιστοσύνης τους με τους ενήλικες συνθλίβονται.
 
Πρόσθεσε ότι τα παιδιά θύματα σεξουαλικής βίας έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη, αλλά και σε ψυχολογική και ιατρική στήριξη και θεραπεία.
 
Είπε ακόμα ότι κάποια παιδιά θύματα είναι σε τόσο μικρή ηλικία που δεν καταλαβαίνουν καν τι ακριβώς τους συμβαίνει. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σοφοκλής Φυττής, εκφράζοντας την ικανοποίηση του ΔΗΚΟ για την κύρωση της σύμβασης και την ψηφισθείσα το Ιούνιο νομοθεσία, ευχήθηκε όπως η νομοθεσία που έχει ψηφιστεί να εφαρμοστεί πλήρως και εξέφρασε αγωνία για το γεγονός ότι η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών από το διαδίκτυο αυξάνεται.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε πως η κύρωση της Σύμβασης είναι το πρώτο βήμα, προσθέτοντας ότι για να εφαρμοστεί ο δρόμος είναι μεγάλος. Περαιτέρω ανέφερε ότι σύντομα θα πρέπει να κυρωθεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία δεν έχει προσυπογράψει η Κύπρος και αφορά την ενδοοικογενειακή βία και βία κατά γυναικών ως εκ τούτου, ως εκπρόσωποι του λαού αλλά και ως μέλη της κοινωνίας των πολιτών της χώρας μας, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι το κάθε παιδί γνωρίζει πώς και πού να ζητήσει βοήθεια και να του την παρέχουμε απλόχερα και με αγάπη.
 
Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε ότι η  Lanzarote αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη Πράξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στοχεύει στην ενδυνάμωση όλων των φορέων, της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, των επαγγελματιών, της κοινωνίας των πολιτών, των γονέων και τα παιδιών, ούτως ώστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για τον τερματισμό της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης των παιδιών.
 
Η κ. Μαυρονικόλα βεβαίωσε ότι θα παρακολουθούμε την εφαρμογή των Νομοθεσιών και όλα όσα περιλαμβάνει η Σύμβαση και συνιστούν υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εάν χρειαστεί θα επανέλθουμε με τροποποιήσεις αν παραστεί ανάγκη.
 
“Έχουμε υποχρέωση να κτίσουμε μια Ευρώπη για και με τα παιδιά και υποχρέωση να συνεχίσουμε να ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε μέχρι το ένα να γίνει κανένα”, κατέληξε. 
 
Η Βουλευτής του  ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά επεσήμανε ότι 25 χρόνια μετά τη ψήφιση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τα Ηνωμένα Έθνη και την κύρωση της από τη Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζουμε τον αγώνα για την πλήρη εφαρμογή αυτής της οικουμενικής Σύμβασης, με την διαμόρφωση περισσότερο εξειδικευμένων εργαλείων που θα συμβάλουν στο σεβασμό και αναγνώριση των δικαιωμάτων των παιδιών όπως είναι η Lanzarote.
 
Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να κάνουμε όσα περνούν από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα φαινόμενα θα καταπολεμηθούν, θα ξεριζωθούν και θα εξαλειφθούν και αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν υψώσουμε, ως κοινωνία και ως πολιτεία, μια τεράστια ασπίδα γύρω από τα παιδιά για να αποτρέψουμε την εκδήλωση κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
 
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ακόμα πως η ασπίδα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης που να είναι φιλικό προς τα παιδιά-θύματα και να εστιάζει πάντα στο συμφέρον του παιδιού και το κρίσιμο κομμάτι της ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης όλων των επαγγελματιών που σχετίζονται με παιδιά ή που χειρίζονται υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
 
Καταλήγοντας, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ κάλεσε την Κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για την εφαρμογή της Νομοθεσίας για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και της Παιδικής Πορνογραφίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε αυτή περιλαμβάνονται και οι πρόνοιες της Σύμβασης Lanzarote.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκκος Σταυριανός σημείωσε ότι τώρα ξεκινούν οι πραγματικές ευθύνες της κοινωνίας και πρέπει να απαντηθούν επαρκώς ζητήματα όπως οι τρόποι ενημέρωσης των παιδιών για τα δικαιώματα τους.
 
Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να συμπληρωθούν τα κενά που παρουσιάζονται ώστε να αποδειχθούν ενώπιον των Δικαστηρίων και που άπτονται της έρευνας  και της ανάκρισης.
 
“Οι νομοθέτες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους”, συμπλήρωσε.
 
Οπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επίτροπος των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κατά τη συζήτηση της Σύμβασης στην Επιτροπή ανέφερε ότι εδραιώνεται στην κοινωνία της Κύπρου σταδιακά η θεώρηση του παιδιού ως υποκειμένου δικαιωμάτων.
 
Η Επίτροπος, με βάση την Εκθεση επανάλαβε την ανάγκη για αναθεώρηση διατάξεων του νόμου που ψηφίστηκε τον Ιούνιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...