Καμία συμφωνία για τη φόρμουλα Άιντα. Δεν συζητούμε θέμα υδρογονανθράκων ξεκαθαρίζει ο ΠτΔ

Αυτή δεν είναι καλή περίοδος για μη λύση του Κυπριακού λέει ο Άιντα 
Εισηγείται οι δύο πλευρές να αρχίσουν να συνεργάζονται τώρα για τους υδρογονάνθρακες
 
 
ΚΕ: Η προσπάθεια επανέναρξης συνομιλιών να στραφεί στην τουρκική πλευρά 
 
Δεν υπάρχει κατάληξη από τη σημερινή μακρά συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Σε δηλώσεις του, μετά τη δίωρη περίπου συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης του ζητήματος των υδρογονανθράκων στο τραπέζι των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι το θέμα υδρογονάνθρακες αποτελεί αρμοδιότητα της κυπριακής Κυβέρνησης.
 
Είπε επίσης ότι συζητήθηκαν κάποιες ιδέες ενώ χαιρέτισε την προσπάθεια που καταβάλλεται από τον κ. Άιντα για επανέναρξη του διαλόγου, υποδεικνύοντας ότι η προσπάθεια θα πρέπει να στραφεί προς την τουρκική πλευρά.
 
 Οι δύο πλευρές στην Κύπρο να επικεντρωθούν στο μέλλον λέει ο Άιντα
 
Οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα πρέπει να επικεντρωθούν στο μέλλον, δήλωσε νωρίτερα, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 
Ερωτηθείς μετά τη συνάντηση κατά πόσον έχει μια φόρμουλα για έξοδο από το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, είπε ότι έχει μια σειρά από ιδέες, `τις οποίες μπορείτε να ονομάσετε φόρμουλα ή πακέτο`, προσθέτοντας ότι είναι όμως πολύ ενωρίς για να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες καθώς ακόμη διεξάγει συνομιλίες με τις δύο πλευρές και τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί.
 
Επανέλαβε ότι από τις επαφές του είναι ξεκάθαρο ότι και οι δύο ηγέτες συμφωνούν ότι το θέμα των υδρογονανθράκων θα αποτελεί μέρος του κοινού μέλλοντος μιας ενωμένης Κύπρου και σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία σε ό,τι αφορά στο μέλλον αλλά σχεδόν καμία συμφωνία για το παρόν.
 
Πρέπει να επικεντρωθούν οι δύο πλευρές στο μέλλον, είπε ο κ. `Αιντα.
 
Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι το θέμα του φυσικού αερίου θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ότι αυτό εξαρτάται από τις δύο πλευρές.
 
Τόνισε ότι είναι σημαντικό όπως όλοι στην Κύπρο αρχίσουν να συζητούν για το μέλλον όταν η Κύπρος θα επανενωθεί.
 
Σε ερώτηση πότε θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο κ. `Αιντα είπε το συντομότερο δυνατόν.
 
 
Συζήτησε τρόπους επανέναρξης των συνομιλιών
 
Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Άιντα είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Έρογλου για τις επαφές του στην Αθήνα και την Άγκυρα, σημειώνοντας ότι διαπίστωσε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία τη βούληση για να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού.
 
 
 
Ο κ. Άιντα ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Έρογλου τρόπους για να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επέτρεπαν επανέναρξη των συνομιλιών, και πρόσθεσε ότι φιλοδοξία του είναι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με γοργούς ρυθμούς και να επιτευχθεί τουλάχιστον μια συμφωνία πλαίσιο μέσα σε μερικούς μήνες.
 
Είπε, επίσης, ότι αναζητεί τρόπους για να επιτευχθεί συμφωνία για μελλοντικό χειρισμό των υδρογονανθράκων, προσθέτοντας ότι έχει κάποιες ιδέες τις οποίες ωστόσο δεν μοιράστηκε ακόμα με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Εισηγείται οι δύο πλευρές να αρχίσουν να συνεργάζονται για τους υδρογονάνθρακες
 
Ο κ. Άιντα επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξουν έσοδα από τους υδρογονάνθρακες για αρκετά χρόνια ακόμα, και εισηγήθηκε όπως οι δύο πλευρές αρχίσουν να συνεργάζονται τώρα, έχοντας υπόψη το κοινό μέλλον.
 
Όπως είπε, υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία για το μέλλον από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συμφωνία.
 
Έτοιμη η Τουρκία να στηρίξει επικοδομητικές ιδέες 
 
Ερωτηθείς εάν η Τουρκία είναι έτοιμη να απομακρύνει το "Barbaros" πριν από το Δεκέμβριο, ο κ. Άιντα είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στηρίξει εποικοδομητικές ιδέες και ότι το πλοίο είναι ένα στοιχείο.Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι έχει φέρει προτάσεις για το θέμα των δραστηριοτήτων που αφορούν τους υδρογονάνθρακες.
 
Είπε, επίσης, ότι υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα όσον αφορά το στάτους κβο και ότι δεν θα είναι σταθερό στο μέλλον, λόγω της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, και επεσήμανε ότι αυτή δεν είναι καλή περίοδος για να μην υπάρχει λύση.
 
Από την άλλη, σημείωσε, υπάρχουν τόσα θετικά οικονομικά επιχειρήματα για λύση και επανέλαβε προηγούμενη δήλωσή του ότι οι υδρογονάνθρακες μπορούν να είναι ευλογία ή κατάρα.
 
Σε παρατήρηση ότι είχε σε άλλη περίπτωση δηλώσει ότι οι ηγέτες δεν είναι πρωταθλητές στην επίλυση προβλημάτων, ο κ. Άιντα διευκρίνισε ότι δεν μιλούσε για συγκεκριμένους ηγέτες, αλλά για  προσπάθειες αρκετών δεκαετιών, οι οποίες δεν απέδωσαν.
 
Ανέφερε ότι η στασιμότητα έχει οδηγήσει σε παρατεταμένη μη λύση, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μία από τις υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει σύμφωνη γνώμη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και συνέστησε να λυθεί το πρόβλημα πριν αλλάξουν τα δεδομένα αυτά.
 
Επεξεργάζεται φόρμουλα για επανέναρξη των συνομιλιών
 
Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άϊντα επεξεργάζεται φόρμουλα προκειμένου να επιστρέψουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις διαπραγματεύσεις.
 
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα δήλωσε στην Αθήνα ότι η παρουσία του τουρκικού σκάφους Barbaros στα κυπριακά χωρικά ύδατα «είναι οπωσδήποτε ένας από τους πολλούς παράγοντες» που επηρεάζουν την «αρκετά επικίνδυνη» τωρινή κατάσταση, και που πρέπει να εξαλειφθούν ώστε να δημιουργηθούν «οι κατάλληλες συνθήκες» για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Παράλληλα σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να πειστούν όλοι στην Κύπρο "ότι το θέμα των υδρογονανθράκων αφορά ολόκληρο το νησί, όχι μόνο ένα μέρος του». Πρόσθεσε πως «εμείς μπορούμε κατά ένα εποικοδομητικό τρόπο να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν τα δύο μέρη να αναλογιστούν το κοινό τους μέλλον σε σχέση με τη δραστηριότητα στον τομέα των υδρογονανθράκων και τους υδρογονάνθρακες από κοινού".
 
Όπως ανέφερε η ανακάλυψη υδρογονανθράκων δημιουργεί μία τεράστια ευκαιρία διότι εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε λύση εάν καταλήξουν σε μια χώρα, σε μια οικονομία, θα έχουν πολύ μεγάλα οικονομικά οφέλη, θα είναι ευκολότερο να βρουν τρόπους μεταφοράς του αερίου στις αγορές, και θα υπάρξουν σταθεροί πολιτικοί θεσμοί που θα βοηθήσουν τις ξένες επενδύσεις.
 
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο, και λίγο πριν μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντήσει τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι εργάζεται πολύ σκληρά «και με τις δύο πλευρές στην Κύπρο», με τη συνεργασία της Ελλάδας, της Τουρκίας και κάθε άλλης ενδιαφερόμενης χώρα, «για να δούμε πώς θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για αποκλιμάκωση της έντασης και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».
 
Είναι προς το συμφέρον όλων να γίνει αυτό «και να καταλήξουμε σε οριστική λύση» πρόσθεσε και χαρακτήρισε «αρκετά επικίνδυνο» αυτό που συμβαίνει τώρα. Παράλληλα ενθάρρυνε όλους να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση.
 
Αναφέρθηκε σε «ένα πακέτο ιδεών», και σε ερώτηση εάν κομίζει στην Κύπρο κάποια συγκεκριμένη φόρμουλα σχετικά με αυτό το πακέτο, απάντησε ότι θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ντερβίς Έρογλου, καθώς και «με άλλους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτό», σε μία προσπάθεια ανάπτυξης «συγκεκριμένων προτάσεων για την επανέναρξη των συνομιλιών».
 
Αυτές οι «συγκεκριμένες προτάσεις» διευκρίνισε ο κ. Άιντα, συμπεριλαμβάνουν όλα τα στοιχεία που ανέφερε προηγουμένως, και που είναι, όπως είπε, αλληλένδετα. "Δεν είναι μόνο ένα πράγμα, αλλά πολλά που πρέπει να γίνουν», σημέιωσε.
 
Ο κ. Άιντα δήλωσε ακόμα ότι αισθάνεται πως «ο κ. Αναστασιάδης έχει δεσμευτεί ότι θέλει λύση», αλλά το ίδιο, πιστευει ισχύει και για τον κ. Έρογλου. Εκείνο που λείπει, τόνισε, είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.