Νέες εγκαταστάσεις φυλακών προανήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

  • Μείωση των Αστυνομικών που υπηρετούν στα γραφεία
  • Απόσπαση 200 εργαζομένων από τον δημόσιο τομέα στην Αστυνομία 
  • Πολύ ψηλό κόστος ανά κρατούμενο
  • Νέες φυλακές με τη μέθοδο PPP
  • Φρουρές πολιτικών προσώπων
  • Το 80% των δαπανών αφορά μισθούς και επιδόματα
  • Βία στα γήπεδα και κάρτα φιλάθλου
  • Θα καλύψουμε τις λειτουργικές ανάγκες με μη αστυνομικούς
 
 
Στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Αστυνομίας στοχεύει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, παρά το ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου παραμένει ουσιαστικά στάσιμος λόγω των περικοπών, όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Ιωνάς Νικολάου, τονίζοντας πως σε σύγκριση με το 2012 οι επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 1.000 φορές
 
Μείωση των Αστυνομικών που υπηρετούν στα γραφεία
 
Ο στόχος αυτός, όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου τόσο σε δηλώσεις στην Επιτροπή Οικονομικών όπου παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2015 όσο και σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης των Αστυνομικών που υπηρετούν στα γραφεία.
 
Απόσπαση 200 εργαζομένων από τον δημόσιο τομέα στην Αστυνομία  
 
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Νικολάου είπε πως ήδη προγραμματίζεται η απόσπαση 200 εργαζομένων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στην Αστυνομία προκειμένου να εκτελούν γραφειακά καθήκοντα, προκειμένου να ελευθερωθούν Αστυνομικοί. Ήδη ο αριθμός των Αστυνομικών που εργάζονται στα γραφεία, οι οποίοι ανέρχονται σε 700, έχει μειωθεί κατά 105, ενώ προγραμματίζεται περισσότερη μείωση.
 
«Ο ρόλος των Αστυνομικών είναι επιχειρησιακός και όχι στα γραφεία», είπε, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό εξετάζεται στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης της δημόσιας υπηρεσίας.
 
Σημείωσε δε ότι διεξάγεται μελέτη για τα κριτήρια πρόσληψης και προαγωγής της Αστυνομίας, προσθέτοντας ότι αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη
 
«Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις επιχειρησιακές δυνατότητες της Αστυνομίας. Οι επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τον τελευταίο χρόνο να είναι κατά 1,000 φορές περισσότερες από εκείνες που γινόντουσαν προηγουμένως».
 
Όπως είπε, τα έτη 2011 και 2012 έγιναν 139 επιχειρήσεις για ιδιωτικά γραφεία ασφάλειας, φύλακες και καζίνο. Από 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι 6 Σεπτεμβρίου έγιναν 205 επιχειρήσεις και από 6 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2014 έγιναν 3.700 επιχειρήσεις.
 
«Δεν θέλουμε Αστυνομία η οποία να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, αλλά προτεραιότητα μας να είναι η δίωξη του εγκλήματος», πρόσθεσε.
 
Πολύ ψηλό κόστος ανά κρατούμενο
 
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριου Μαυρίδη, αν το κόστος για κάθε κρατούμενο ανέρχεται στις €28.000 ετησίως, ο κ. Νικολάου αναγνώρισε ότι το κόστος είναι ψηλό, προσθέτοντας ότι στην Ολλανδία το αντίστοιχο κόστος περιορίζεται στις €10.000.
 
Νέες φυλακές με τη μέθοδο PPP
 
Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε και στην ανέγερση του νέου κτιρίου των φυλακών, το οποίο θα αναγερθεί με την μέθοδο της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Σημείωσε ότι το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου μειώθηκε από τα 60.000 τετ. μέτρα στα 30.000 τμ με μείωση της συνολικής δαπάνης από τα €200 εκ στα €80.  Δεν έδωσε όμως ημερομηνία έναρξης του έργου.
 
Παράλληλα, είπε ότι διορίστηκε επιτροπή για αξιολόγηση των προτάσεων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το νέο κτίριο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Πρόσθεσε όμως ότι θα προηγηθεί η μετακίνηση των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ που βρίσκονται δίπλα από το χώρο των Δικαστηρίων.
 
Φρουρές πολιτικών προσώπων
 
Ερωτηθείς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι κατά το 2014 μειώθηκαν περαιτέρω οι φρουρές πολιτικών προσώπων. Χωρίς να δώσει αριθμούς, ο κ. Νικολάου είπε πως αναμένεται και το 2015 περαιτέρω μείωση των φρουρών, προσθέτοντας όμως ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο τυγχάνει συνεχούς μελέτης και αξιολόγησης.
 
«Αλλά την ίδια ώρα η αστυνομία έχει την υποχρέωση να παράσχει επαρκή ασφάλεια στα πολιτικά πρόσωπα που αυτή κρίνεται αναγκαία. Η παραχώρηση ασφάλειας στα πολιτικά πρόσωπα δεν μπορεί να συνδέεται με οποιονδήποτε άλλο θέμα πέραν από τα θέματα ασφάλειας», είπε
 
Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου ανέρχεται στα €268,97 εκ σε σύγκριση με €268,80 το 2014. Το 80% των δαπανών ήτοι τα €215 εκ. αφορά τις δαπάνες μισθοδοσίας και επιδομάτων προσωπικού, ένα κονδύλι που επισημάνθηκε από μέλη της Επιτροπής.
 
Το 80% των δαπανών αφορά μισθούς και επιδόματα
 
«Αυτό που παραμένει ανησυχητικό είναι κάτι το οποίο είχαμε διαπιστώσει και πέρσι: ότι το 80% των δαπανών του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης αφορά μισθούς και επιδόματα. Και εγείρονται εύλογα ερωτήματα κατά πόσο με το υπόλοιπο 20% μπορούμε να υλοποιήσουμε και να προωθήσουμε εκείνες τις δραστηριότητες, εκείνα τα έργα που απαιτούμε και αναμένουμε στον τομέα της δικαιοσύνης και της δημόσιας τάξης», ανέφερε σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος.
 
Αναγνώρισε μεν ότι έχουν γίνει θετικά βήματα, για να προσθέσει όμως ότι «για ακόμη μία χρονιά διαπιστώνουμε ότι χρόνια και επαναλαμβανόμενα προβλήματα στον τομέα της δικαιοσύνης παραμένουν».
 
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Βουλευτής του κόμματος Άριστος Δαμιανού είπε ότι ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από στασιμότητα. «Εν μέρει γίνεται αντιπληπτό ότι η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει ανοίγματα, αλλά την ίδια ώρα τα προβλήματα στη δικαιοσύνη είναι χρονίζοντα και υπαρκτά», συμπλήρωσε.
 
Βία στα γήπεδα και κάρτα φιλάθλου
 
Καταλόγισε στον Υπουργό Δικαιοσύνης έλλειψη διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα, και έφερε ως παράδειγμα την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη βία στα γήπεδα, με πρωτοβουλία του ίδιου του Υπουργού.
 
«Μόνο η κάρτα φιλάθλου και τα υπόλοιπα μέτρα θα στοιχίσουν €2 εκατομμύρια και θα απαιτηθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός», είπε.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης είπε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου είναι «συγυρισμένος» στα πλαίσια των σημερινών οικονομικών δυνατοτήτων, προσθέτοντας πως το θέμα είναι να προχωρήσει η τοποθέτηση δημόσιων υπαλλήλων για κάλυψη των γραφειακών καθηκόντων των Αστυνομικών και πυροσβεστών.
 
Θα καλύψουμε τις λειτουργικές ανάγκες με μη αστυνομικούς
 
«Ζητούμε μη αναστροφή του περιορισμού του μισθολογίου με την πρόσληψη νέων τη στιγμή που μπορούμε να καλύψουμε τις λειτουργικές ανάγκες με μη αστυνομικούς, πυροσβέστες και δεσμοφύλακες, δηλαδή από γραφείς του δημόσιου τομέα», πρόσθεσε.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι «για ακόμη μια αφορά ακούσαμε πολλά λόγια και λίγα πρακτικά αποτελέσματα. Υπάρχουν σημαντικά ανοικτά ζητήματα, από τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος».
 
«Εγκληματικότητα, νεανική παραβατικότητα, η διαδικασία διερεύνησης του οικονομικού σκανδάλου του τόπου, (νομοσχέδια για Υφυπουργεία). Επί όλων των ανοικτών ζητημάτων περιμένουμε να ακούσουμε πρακτικές εισηγήσεις και όχι λόγια», κατέληξε.
 
Τέλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης είπε ότι «είναι εμφανές ότι προσπαθεί από το Υπουργείο να καλύψει το χαμένο έδαφος στον τομέα σωφρονιστικού συστήματος.
 
«Τα τεράστια κενά απαιτούν σοβαρές αποφάσεις. Δυστυχώς αυτό που φαίνεται να λείπει και πάλιν είναι τα λεφτά. Δεν υπάρχουν τα λεφτά, είναι μια λύση η συγχρηματοδότηση, αλλά είναι αμφίβολο το κατά πόσον αυτή η λύση θα είναι αποτελεσματική», κατέληξε.
 
Νωρίτερα
 
Οι νέες εγκαταστάσεις αναμένεται να ανεγερθούν σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή Τσερίου και σύμφωνα με τον κ. Νικολάου οι καλυμμένοι χώροι των νέων εγκαταστάσεων με βάση μελέτη που εκπόνησε το Υπουργείο έχουν μειωθεί από τις 60.000 τμ στις 30.000 τμ κάτι που μείωσε τη προκαταρκτική εκτίμηση δαπάνηςαπό τα 200 στα 80 εκ, ευρώ. 
 
Ο κ. Νικολάου προανήγγειλε επίσης την αναβάθμιση των συστημάτων των φυλακών, με την αγορά και εγκατάσταση εντός του 2015 σύγχρονου συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων καθώς και ακτινοδιαγνωστικής μηχανής για ναρκωτικά στις φυλακές.
 
Ο κ. Νικολάου προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για το Επαρχιακο Δικστήριο Λευκωσίας καθώς και τη μεταστέγαση μέχρι τα μέσα του 2015 της ειρηνευτικής δύναμης σε χώρο πριν από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.