54η Επέτειος Ανακήρυξης της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Δείτε την Στρατιωτική Παρέλαση (Videos)

Του Πέτρου Φανάρη

Με 21 χαιρετιστήριες βολές πυροβόλων και την έπαρση της σημαίας άρχισε η παρέλαση για την πεντηκοστή τέταρτη επέτειο της ανεξαρτησίας

Άρματα Τ80 U Αντιαεροπορικά συστήματα TORM 1 αυτοκινούμενα πυροβόλα Σουζάνα αλλά σύγχρονα συστήματα της Εθνικής Φρουράς που απουσίασαν πέρσι λόγω της οικονομικής κρίσης προκάλεσαν ρίγη εθνικής υπερηφάνειας στις χιλιάδες πολιτών που φέτος έδωσαν μαζικό παρών στην παρέλαση.

Επιθετικά ελικόπτερα Μιλ Μι 35 και ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης Agusta Wesland πραγματοποίησαν τρεις διελεύσεις πάνω από το χώρο της παρέλασης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος δέχτηκε το χαιρετισμό στην παρουσία και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αλλά αναφέρθηκε και στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία της πατρίδας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης προέβη και σε απολογισμό για όσα μας οδήγησαν στην οικονομική κρίση, τονίζοντας παράλληλα ότι ο βασικός στόχος είναι η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

«Παρά την συναισθηματική φόρτιση και υπερηφάνεια που αισθάνεται ο καθένας για τα άρτια εκπαιδευμένα τμήματα της ΕΦ, να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες που να μην χρειαστεί ποτέ μα ποτέ να υπάρξει ανάγκη για την οποιαδήποτε παρέμβαση που να οδηγήσει σε όσα δεν επιθυμεί κανένας μας».

Με αναφορές στο ρόλο της μητέρας πατρίδας, ήταν η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

 «Η Κύπρος δεν είναι μόνη στο πλευρό της, βρίσκεται η μητέρα πατρίδα. Το αμυντικό σύστημα της Κύπρου είναι στην υπηρεσία της διεθνούς νομιμότητας και ο ρόλος της Κύπρου είναι σταθεροποιητικός στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι ο ισχυρότερος συμπαραστάτης».

Ρίγη συγκίνησης στους παριστάμενους προκάλεσαν οι διελεύσεις πεζοπόρων τμημάτων των καταδρομών, των ΟΥΚ, της στρατονομίας, των Εφέδρων, αλλά και των Λόχων της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου

Παρόντες και οι Ελληνοκύπριοι φοιτητές της Σχολής Ευελπίδων, της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και της Σχολής Ικάρων.

Η διμοιρία του 1964 έφερε μνήμες από τα πρώτα βήματα της Εθνικής Φρουράς ενώ παρέλασαν και τμήματα της αστυνομίας, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της πολιτικής άμυνας. 

 
 
 Δείτε την στρατιωτική παρέλαση: 
 
 
 
 
 
 
 
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.