ΥΠΑΜ: Μείωση της φυγοστρατίας - Πλάνα από ορκωμοσία νεοσυλλέκτων

Της Στέλλας Κόκκινου Γεωργιάδου 

Τον όρκο προς το έθνος και την πατρίδα έδωσαν σήμερα οι νεοσύλλεκτοι της 2014 β ΕΣΣΟ. 

Οι ορκωμοσίες των νεοσυλλέκτων έγιναν στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Λεμεσού, Πάφου και στο νέο στάδιο ΓΣΖ στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαίδη του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Γεώργιου Μπασιακούλη και πλήθος συγγενών τους. 

Ο Υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις ανέφερε ότι με την ορκωμοσία οι νέοι αναλαμβάνουν το ιερό καθήκον της διαφύλαξης της πατρίδας ώστε η πολιτική ηγεσία να συνεχίσει τον αγώνα για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της φυγοστρατίας και στο στόχο της Κυβέρνησης για τη μείωση της. 

Κατά την τελετή ορκωμοσίας ανεγνώσθη επίσης η ημερήσια διαταγή του αρχηγού της εθνικής φρουράς, ο οποίος κάλεσε τους νεοσύλλεκτους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε εξωγενείς παράγοντες:

"Να προσέχετε την υγεία σας από κάθε εξωγενή παράγοντα και ιδιαίτερα από τον κίνδυνο των ναρκωτικών.

Να ενεργείτε με σύνεση αποφυγή ατυχήματος και κυρίως των τροχαίων, να τιμάτε τους γονείς σας.

Μην επιτρέψετε να σας εκπροσωπούν οι μειοψηφίες των φυγόστρατων".

Η τελετή ολοκληρώθηκε με στρατιωτικές επιδείξεις και παρέλαση των νεοσυλλέκτων, ενώ ρίγος συγκίνησης διαπέρασε τους παρευρισκόμενους όταν οι νεοσύλλεκτοι έψαλαν με βροντερή φωνή τον εθνικό ύμνο. 

Για πρώτη φορά φέτος μετείχαν στην ορκωμοσία Μαρωνίτες και χριστιανοί άλλων δογμάτων. 

 

Νωρίτερα.

Τον όρκο πίστης προς την πατρίδα, το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, έδωσαν σήμερα οι νεοσύλλεκτοι οπλίτες που κατετάγησαν στη 2014 Β ΕΣΣΟ στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. Ο ΥΠΑΜ στη τελετή ορκωμοσίας του ΚΕΝ Λάρνακας δήλωσε πως λαμβάνονται μέτρα για μείωση της φυγοστρατίας. 

Το Υπ. Άμυνας λαμβάνει μέτρα για μείωση της φυγοστρατίας

Το Υπουργείο Άμυνας λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα, μέσα από τους άξονες που έχει προδιαγράψει, για να μειωθεί το φαινόμενο της φυγοστρατίας, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων της 2014 Β’ ΕΣΣΟ στο ΚΕΝ Λάρνακας, ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά προδιαγράφονται από τη μια μέσα από την αυστηρότητα, τη δικαιοσύνη και την ισονομία σε όλους και από την άλλη μέσα από θετικά κίνητρα “ούτως ώστε η θητεία να καταστεί όσο το δυνατό περισσότερο πιο παραγωγική”.

Ο Υπουργός Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη, παρακολούθησε σήμερα το πρωί, στο νέο στάδιο του ΓΣΖ στη Λάρνακα, την επίσημη τελετή ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών της 2014 Β΄ ΕΣΣΟ του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Λάρνακας, αλλά και των νεοσυλλέκτων που εκπαιδεύτηκαν στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μονάδων Καταδρομών (ΚΕΜΚ), στο στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη» στο Σταυροβούνι.

Τελετές ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα στο «Τσίρειο» Στάδιο για τους οπλίτες του ΚΕΝ Λεμεσού, αλλά και στο στρατόπεδο «Ευαγόρα Παλληκαρίδη» για τους οπλίτες του ΚΕΝ Πάφου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ότι είναι μια σημαντική μέρα για τους νεοσύλλεκτους. “Τόσο οι ίδιοι οι νέοι εθνοφρουροί μας όσο και οι οικογένειες τους θα πρέπει να αισθάνονται πραγματικά υπερήφανοι. Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εκπαίδευσης και την ορκωμοσία σήμερα αναλαμβάνουν πλέον το ιερό καθήκον της υπεράσπισης της ελευθερίας και της ασφάλειας της χώρας. Η επιτέλεση του καθήκοντος αυτού αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου η πολιτική ηγεσία να συνεχίσει τον αγώνα για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα”, είπε.

Ο Υπουργός συνεχάρη τις Διοικήσεις των ΚΕΝ για την άρτια διοργάνωση της τελετής ορκωμοσίας, αλλά και για όλη προσπάθεια που καταβλήθηκε όλες αυτές τις βδομάδες, τόσο για τη διαμονή και την εκπαίδευση όσο και την ομαλή προσαρμογή των νεοσυλλέκτων στα ΚΕΝ, με βάση τον προγραμματισμό που είχε γίνει και χωρίς να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε ιδιαίτερα προβλήματα.

Κληθείς να δώσει το δικό του μήνυμα όσον αφορά στο θέμα της φυγοστρατίας, ο κ. Φωκαΐδης είπε πως είδε στο βλέμμα των εθνοφρουρών που παρέλασαν σήμερα την πίστη και την αφοσίωση στην επιτέλεση του καθήκοντος και πως αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να πάρουμε όλοι.

Ερωτηθείς για τα φετινά ποσοστά φυγοστρατίας, ο κ. Φωκαΐδης είπε πως οι ενδείξεις δείχνουν ότι είμαστε περίπου στα ίδια περσινά επίπεδα.

Της ορκωμοσίας προηγήθηκε δέηση, μετά το πέρας της οποίας αναγνώσθηκε από τους Διοικητές των ΚΕΝ, προς τους νεοσύλλεκτους, η ημερήσια διαταγή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Ακολούθησε παρέλαση των νεοσύλλεκτων εθνοφρουρών.

Την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων οπλιτών 2014 Β’ ΕΣΣΟ παρακολούθησε πολιτική, εκκλησιαστική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι των νεοσυλλέκτων.

Μετά την ορκωμοσία, οι νεοσύλλεκτοι πήραν 48ωρη άδεια εξόδου η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, οπότε και θα παρουσιαστούν στις μονάδες που τους έχουν ανακοινωθεί χθες.

Ορκίστηκαν οι νεοσύλλεκτοι της 2014 Β ΕΣΣΟ

Η τελετή έγινε στο ΚΕΝ Αναρίτας, στην παρουσία του υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς υποστράτηγου Ανδρέα Παπαπαύλου.

Προηγήθηκε αγιασμός δίπλα από το εκκλησάκι του στρατοπέδου, που είναι αφιερωμένο στο Άγιο  Γεώργιο, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Στην ημερήσια διαταγή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Γεώργιου Μπασιακούλη, που ανέγνωσε ο Διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Αναρίτας  συνταγματάρχης Χριστόδουλος Κατσιαρής, τονίζεται ότι η στρατιωτική θητεία των νεοσύλλεκτων εθνοφρουρών δεν αποτελεί μόνο συνταγματική υποχρέωση αλλά ύψιστη τιμή και δικαίωμα.

Πρέπει να αποτελεί – όπως είπε-  συνειδητή επιλογή ελάχιστης προσφοράς απέναντι στην πατρίδα.

Πρόσθεσε επίσης ότι «οι ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59 και οι πολεμιστές του 1974 αυτή την ιδιαίτερη στιγμή της ορκωμοσίας είναι εδώ μαζί μας».

Απευθυνόμενος στους γονείς, είπε «αγαπητοί γονείς, μας παραδώσατε τα παιδιά σας- μαθητές -  για να τους καταστήσουμε μαχητές με νοοτροπία Διοικητή, στο πλαίσιο των νόμων και των κανονισμών και με βάση τις αρχές της ανθρωποκεντρικής και χρηστής διοίκησης».

Απευθυνόμενους στους νέους εθνοφρουρούς στην ημερήσια διαταγή του ο Αρχηγός της Ε.Φ. είπε «νέοι εθνοφρουροί σε μια εποχή που δοκιμάζονται οι ηθικές αξίες και αρχές, η Εθνική Φρουρά μέσα από την εκπαίδευση και το στρατιωτικό τρόπο ζωής θα επιδιώξει να αναδείξει τις αρετές της ώριμης προσωπικότητας σας και αναμένω να εμπιστεύεστε και να υπακούετε τους ανώτερους σας και να  εκτελείται με προθυμία τις διαταγές τους, προστατεύοντας πάντα την προσωπικότητα σας που δεν έχει κανένας το δικαίωμα να την προσβάλει».

Τους κάλεσε επίσης να προσέχουν την υγεία τους από κάθε εξωγενή παράγοντα, ιδιαίτερα από τον κίνδυνο των ναρκωτικών, να ενεργούν πάντα με σύνεση για την αποφυγή κάθε αδικήματος και κυρίως των τροχαίων, να σέβονται και να εκτιμούν τους γονείς τους και να θεωρούν τιμή τους που υπηρετούν την πατρίδα.

Μετά το πέρας τελετής αποχώρησαν με παρέλαση οι λόχοι των νεοσύλλεκτων μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, στην παρουσία των εκκλησιαστικών, στρατιωτικών και πολιτικών Αρχών.

Την τελετή στο μεγαλύτερο ΚΕΝ της Εθνικής Φρουράς παρακολούθησαν περίπου 7 χιλ. πολίτες, οι οποίοι προσήλθαν από ολόκληρη την Κύπρο αφού στο ΚΕΝ Πάφου έχουν καταταγεί νεοσύλλεκτοι από όλες σχεδόν τις Επαρχίες και κυρίως τις Επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου.

 

Μετά την τελετή της ορκωμοσίας δόθηκε 48ωρη άδεια, η οποία θα λήξει στις 4 Αυγούστου, οπότε οι νεοσύλλεκτοι θα πρέπει να παρουσιαστούν στις Μονάδες οι οποίες τους έχουν ήδη κοινοποιηθεί.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...