Έτοιμη η Κυβέρνηση να δώσει στοιχεία για τον εποικισμό στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

«Από το 1974 η Τουρκία εφαρμόζει συστηματικά πολιτική μαζικού εποικισμού του κατεχόμενου εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από όπου εκδίωξε περίπου 170.000 Ελληνοκύπριους κατοίκους, σε μία προσπάθεια να αλλοιώσει το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού και να δημιουργήσει τετελεσμένα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

 
Οι τουρκικές ενέργειες για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, υπενθυμίζεται, «καταδικάστηκαν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Συμβούλιο της Ευρώπης».
 
Επισημαίνεται παράλληλα ότι «η πολιτική του εποικισμού απαγορεύεται ρητά από την Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης του 1949 (το Άρθρο 49 (6)) που προνοεί ότι, `η Κατοχική Δύναμη δεν θα απελάσει ή μεταφέρει μέρη του δικού της πληθυσμού στην περιοχή που κατέχει`».
 
Εξάλλου, αναφέρεται, «σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (Άρθρο 8 (2) (b) (viii)), η μεταφορά, άμεσα ή έμμεσα, από την κατοχική δύναμη του πληθυσμού της στην περιοχή που κατέχει και η εκδίωξη του πληθυσμού των κατεχομένων συνιστά έγκλημα πολέμου».
 
«Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει την πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή κ. Κώστα Μαυρίδη και της ομάδας Cypriots Against Turkish War Crimes, να καταγγείλουν την εποικιστική πολιτική της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, από το οποίο ζητείται η διερεύνηση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου», συνεχίζει η ανακοίνωση.
 
Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας τίθεται «στη διάθεση του Δικαστηρίου για παροχή στοιχείων αναφορικά με τον εποικισμό των κατεχομένων».

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...