Διαβεβαιώσεις Υπ. Συγκοινωνιών προς τους Λαρνακείς για τις εταιρείες στο λιμάνι της πόλης

Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Λάρνακας, ο Υπουργός είπε ότι η επίσκεψη του στο λιμάνι «έχει ήδη αργήσει» και ήταν μια καλή ευκαιρία να βρεθεί με τους αρμοδίους της Αρχής Λιμένων, οι οποίοι παρουσίασαν τις εργασίες που έχει σήμερα το λιμάνι της Λάρνακας.

 
«Πρέπει να πω ότι δεν είναι πάρα πολλές οι εργασίες στο λιμάνι», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως «οι εταιρείες που έρχονται στο λιμάνι της Λάρνακας για σκοπούς ερευνών στον τομέα των υδρογονανθράκων, έχουν δώσεΙ μια νέα διάσταση στις εργασίες και σίγουρα φέρνουν και κάποιες θέσεις εργασίας».
 
"Εχουν γίνει όλες οι αναγκαίες περιβαλλοντικές μελέτες"
 
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των Λαρνακέων για τη χρήση του λιμανιού ως βιομηχανικό στον τομέα των υδρογονανθράκων, ο κ. Δημητριάδης επανέλαβε ότι «έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες περιβαλλοντικές μελέτες, οι οποίες έχουν εξεταστεί από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, την Υπηρεσία Μεταλλείων και το λειτουργό Περιβάλλοντος που υπάρχει στην Αρχή Λιμένων Κύπρου. Ολοι έχουν αποφανθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων και θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους της Λάρνακας ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να ανησυχούν».
 
Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι, συνέχισε τις ανησυχίες των Λαρνακέων «και γι’αυτό το λόγο σκοπεύουμε να εντατικοποιήσουμε την ενημέρωση των κατοίκων, ώστε να είναι σωστά πληροφορημένοι και να γνωρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους αν υπάρχουν για την υγεία τους και όχι να παρασύρονται από διάφορες φήμες που πολλές φορές κυκλοφορούν. Πιστεύω ότι η σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση είναι προς το συμφέρον οποιουδήποτε», σημείωσε.
 
Αναφορικά με την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε έξω από το κτίριο του λιμανιού της Λάρνακας με τους αδειούχους αχθοφόρους, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε πως «οι άνθρωποι εδώ και χρόνια υποφέρουν λόγω της έλλειψης εργασίας στο λιμάνι. Ευελπιστώ ότι με τις εταιρείες που έχουν έρθει θα μπορέσει να αυξηθεί η εργασία και τα εισοδήματα τους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ειδικότερα στις εποχές που ζούμε», είπε.

Υπολειτουργεί το λιμάνι διαμαρτύρονται οι αχθοφόροι
 
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Καϊλής, Γραμματέας του Συνδέσμου Αδειούχων Αχθοφόρων Λάρνακας, ανέφερε πως «εδώ και 17 χρόνια το λιμάνι υπολειτουργεί και τα μηχανήματα όλα είναι σε απραξία. Τώρα ήρθαν αυτές οι εταιρείες στη Λάρνακα και δυστυχώς βλέπουμε τον κόσμο να αντιδρά» σε αντίθεση με τη Λεμεσό που «παρακαλούν να γίνουν όλα αυτά τα έργα» που αφορούν τον τομέα των υδρογονανθράκων και «τα δέχονται με ανοιχτές αγκάλες».
 
Πρόσθεσε πως «πρέπει όλοι ενωμένοι να κρατήσουμε αυτή τη δουλειά διότι είναι κρίμα τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, τα κοινωνικά παντοπωλεία έχουν γεμίσει με κόσμο και η Λάρνακα οικονομικά είναι η τελευταία στην Κύπρο. Πρέπει όλοι να ανοίξουμε τα μάτια μας, να ξυπνήσουμε, να αφήσουμε κατά μέρος τα συμφέροντα για να κρατήσουμε αυτή τη δουλειά και να προσπαθήσουμε να φέρουμε και άλλη εργασία».
 
Ερωτηθείς ποια ήταν η απάντηση του Υπουργού στο αίτημα τους ο κ. Καϊλής είπε ότι «ο Υπουργός μας υποσχέθηκε ότι θα κάνει το πάν, θα μείνει η εταιρεία και θα προσπαθήσουν να φέρουν και άλλες δουλειές στη Λάρνακα».
 
Αρχίζει η μελέτη των επιπτώσεων από το σταθμό υδρογονανθράκων 
 
Εξάλλου στην Κύπρο βρίσκονται οι εκπρόσωποι της εταιρίας Lloyd’s Register Energy, η οποία ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία, την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και την εκπόνηση ρυθμιστικού/χωροταξικού σχεδίου για τις εγκαταστάσεις του σταθμού εξυπηρέτησης του τομέα των υδρογονανθράκων στο Λιμάνι Λάρνακας.
 
Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «η Lloyd’s Register Energy, είναι εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας, η οποία είναι η ανάδοχος  Εταιρεία των προσφορών που προκήρυξε τον Μάιο του 2014 ο Δήμος Λάρνακας. Η εταιρεία δίνει πιστοποίηση σε θέματα ασφάλειας και διαβάθμισης κινδύνων ελέγχου, λειτουργίας και αξιολόγησης των σχεδιασμών και των επιπτώσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων».
 
Οι εκπρόσωποι της Εταιρείας Lloyd’s Register Energy προσθέτει η ανακοίνωση «θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με αρμόδιους κυβερνητικούς Φορείς, το Υπουργείο Ενεργείας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, την Αρχή Λιμένων, το Τμήμα Μεταλλείων, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Τμήμα Υδρογονανθράκων. Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τις Εταιρείες Υδρογονανθράκων,  με το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, διαφόρους φορείς και σύνολα, βουλευτές της Λάρνακας, εκπροσώπους κομμάτων, Επαγγελματικών Συνδέσμων,  Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, διαφόρων άλλων Οργανώσεων και εκπροσώπους της Πλατφόρμας Larnaca React» .
 
Σκοπός των συναντήσεων «είναι να εκφραστούν οι απόψεις, οι ανησυχίες και  οι προβληματισμοί αναφορικά με τις χρήσεις του λιμανιού της Λάρνακας,  ώστε να ληφθούν υπ’ όψη για την εκπόνηση της μελέτης».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «κύριος σκοπός της μελέτης είναι να εξετάσει τις συνέπειες για το Λιμάνι της Λάρνακας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα και τον τεχνικό και οικονομικό αντίκτυπο στην πόλη από τη λειτουργία στο λιμάνι Λάρνακας του σταθμού εξυπηρέτησης των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση για μετατροπή του σε λιμάνι επιβατικό για κρουαζιέρες παράλληλα με εμπορικές δραστηριότητες».
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...