Κυπριακο, οικονομια και επενδύσεις στο επικεντρο συναντησης Αναστασιαδη-Lammert

Συνάντηση η οποία κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικη, καθώς οι όποιες αποφάσεις ληφθούν σε εκτελεστικό επίπεδό θα πρέπει να επικυρωθούν και το γερμανικό κοινοβούλιο. 
Αργότερα το μεσημέρι, μιλώντας στη Δεξαμενή Σκέψης «Γερμανικό Συμβούλιο για Εξωτερικές Σχέσεις» με θέμα «Οι θετικές προοπτικές της Κύπρου: Γεωπολιτικά, Υδρογονάνθρακες και Οικονομία», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου λόγο και της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο, όπως υπέδειξε έχει αλλάξει το γεωπολιτικό πλαίσιο στην περιοχή. 
 
«Ο γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου έχει σημασία. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε αυτό τον ρόλο με συνεργασίες όπως με ενδιαφερόμενους από τη Γερμανία και ιδιαίτερα τις πολλές γερμανικές εταιρίες που διαθέτουν πολύτιμη εμπειρογνωμοσύνη στους τομείς των υδρογονανθράκων» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θεωρείται ένας έμπιστος φίλος στην περιοχή και μπορεί να είναι ο καταλύτης για ειρήνη και σταθερότητα. 
 
Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της Κύπρου ως ασφαλές καταφύγιο στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αποκάλυψε ότι Λευκωσία και Βερολίνο θα υπογράψουν προσεχώς συμφωνία για την παροχή βοήθειας προς Γερμανούς υπηκόους για επαναπατρισμό τους μέσω της Κύπρου, σε περιπτώσεις κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. 
Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η λύση του θα συμβάλει στην βελτίωση των σχέσεων όχι μόνο μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου αλλά και της Τουρκίας με την ΕΕ. Ανέπτυξε δε την πρόταση του για την Αμμόχωστο, η οποία όπως σημείωσε μπορεί να δώσει την αναγκαία ώθηση στην διαδικασία. 
 
Επισήμανε ότι η πρόταση για την Αμμόχωστο έχει χαιρετιστεί από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, είπε, δυστυχώς, εξακολουθούμε να αναμένουμε τη θετική απάντηση από την τουρκική πλευρά που φαίνεται να κωλυσιεργεί στο θέμα. 
Εκτενής ήταν και η αναφορά του προέδρου για την κατάσταση και τις προοπτικές της κυπριακής Οικονομίας. Στάθηκε στην βελτίωση της εποπτείας του τραπεζικού τομέα, στην άρση όλων σχεδόν των περιορισμών και στην δραματική μείωση της απόδοσης των κυπριακών ομολόγων. 
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στον τομέα της ναυτιλίας, υποδεικνύοντας ότι το κυπριακό νηολόγιο είναι το δέκατο μεγαλύτερο διεθνώς και το τρίτο στην ΕΕ. Οι προοπτικές συνεργασίας στον ναυτιλιακό τομέα, θα απασχολήσουν αύριο το γεύμα που διοργανώνει το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο με σημαντικούς Γερμανούς πλοιοκτήτες. 
 
 
Νωριτερα σημερα
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συνεχίζει σήμερα τις επαφές του στο Βερολίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Κατά τη σημερινή μέρα των επαφών του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Γερμανικού ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου κ Norbert Lammert. Στη 1 μ.μ. (ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μιλήσει στις εργασίες της Δεξαμενής Σκέψης «Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής» με θέμα τις προοπτικές της Κύπρου σε ό,τι αφορά τα γεωπολιτικά, τους υδρογονάνθρακες και την οικονομία. Απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Αμβούργο.
 
Με τον Πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής συναντάται σήμερα ο ΠτΔ
 
Με συνάντηση με τον Πρόεδρο του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ συνεχίζει σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η συνάντηση είναι προγραμματισένη για τις 10:00 τοπική ώρα στο κτίριο της Μπούντεσταγκ.
 
Το μεσημέρι (τοπική ώρα) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μιλήσει στην δεξαμενή σκέψης Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής.
 
Το βράδυ της Τετάρτης, ο ΠτΔ και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει θα μεταβεί στο Αμβούργο όπου την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σενατείας και Δήμαρχο της πόλης Όλαφ Σκολτζ, ενώ θα παραστεί σε γεύμα που διοργανώνει το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο με σημαντικούς Γερμανούς πλοιοκτήτες.
 
Για το σκοπό αυτό στο Αμβούργο μετέβη ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του ΚΝΕ Θωμάς Καζάκος.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.