Υποδείξεις Γιούνκερ στην Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματά της

Του Γιάννη Σελινόπουλου 
 
Η Κύπρος πρέπει να στηρίξει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς πρόκειται για έναν καλό φίλο και υποστηρικτή της χώρας τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
 
"Αυτό που θέλω ιδιαίτερα να χαιρετίσω είναι τη στάση που τηρεί ως Ευρωπαίος ηγέτης ο Jean-Claude Juncker – ο οποίος, όπως είναι γνωστό, θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – είναι η στάση αρχών απέναντι στο Κυπριακό, θεωρώντας πως είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, ενώ την ίδια ώρα, βεβαίως, στηρίζει όχι μόνο τον διάλογο αλλά και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα δώσουν μια άλλη δυναμική στον διάλογο. Την ίδια ώρα δεν παραγνωρίζω, αντίθετα το θεωρώ ως το μεγάλο πλεονέκτημα του κ. Juncker πέρα από την ηγετική του φυσιογνωμία, το γεγονός ότι ηγείτο μιας μικρής χώρας και γνωρίζει συνεπώς τα προβλήματα των μικρών κρατών της Ευρώπης". 
 
Ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν απένειμε τα εύσημα στην κυβέρνηση αλλά και τη Βουλή για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης: 
 
"Πρέπει να επαινέσω την Κυβέρνηση για τον τρόπο που οδηγεί τη χώρα έξω από την κρίση: Αργά αλλά σταθερά. Πολλά πράγματα πρέπει να βελτιωθούν, η οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική, και είμαι ευτυχής που διαπιστώνω ότι το πρόγραμμα αποδίδει και ότι η Κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί να κάνει. Είμαι ευτυχής που υπάρχει συμπαγής ιδιοκτησία (του προγράμματος) από το κυπριακό νομοθετικό Σώμα και θα προσπαθήσω να έχω μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα για την Κύπρο". 
 
Ακολούθησε γεύμα εργασίας στο οποίο παρακάθισαν από κυπριακής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου. 
 
Ο οποίος αμέσως μετά υποδέχθηκε τον κύριο Γιούνκερ στα γραφεία του κόμματος στην Πινδάρου, και έκανε λόγο για έναν μεγάλο ευρωπαϊστή ηγέτη:
 
"Εργάστηκε με όραμα τη δημιουργία της ευρωζώνης. Στην Ευρώπη είναι και γνωστός σαν ο κύριος Ευρώ. Πιστεύει στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης, είναι ένας πραγματικός φίλος της Κύπρου". 
 
Γεγονός που ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν θέλησε να επιβεβαιώσει με τις θέσεις τις οποίες εξέφρασε για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τον ρόλο της Κύπρου σε αυτή, και το μήνυμα στην Αγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της:
 
"Πρέπει να γίνει κατανοητό από τον κάθε έναν ότι η Κύπρος έχει το δικαίωμα να εξορύξει τους φυσικούς της πόρους, τις επόμενες δεκαετίες η Κύπρος θα μπορεί να συνεισφέρει περισσότερο από άλλα ευρωπαϊκά κράτη στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας". 
 
Για να προσθέσει ότι η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία είναι υπερβολική υψηλή και ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. 
Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που βρίσκονται στο τραπέζι, και υπέρ της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ενώ καταδίκασε την τουρκική στάση: 
 
"Το πρωτόκολλο της ʼγκυρας πρέπει να εφαρμοστεί και η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παίξει ρόλο που να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία. Θα πρέπει να υποστηρίξουμε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες αν αυτές οι αξίες τυγχάνουν μη σεβασμού. Ελπίζω ότι το νησί θα επανενωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. + Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επανένωση του νησιού". 
 
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του εάν εκλεγεί Πρόεδρος της Κομισιόν, ο κύριος Γιούνκερ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας χωρίς να επηρεάζεται η δημοσιονομική εξυγίανση, αφού όπως είπε το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

 

Νωρίτερα σήμερα.

Τη στάση αρχών του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Κυπριακό, καθώς και τη στήριξή του στις συνομιλίες και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν επαίνεσε την Κυβέρνηση για την ανάκαμψη της οικονομίας, με αργό, αλλά σταθερό τρόπο, όπως είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής αποδίδει.

Καλωσορίζοντας τον κ. Γιούνκερ στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, με τον οποίο είχε γεύμα εργασίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αποτελεί καλό προσωπικό του φίλο και φίλο της Κύπρου.

Πρόκειται, συνέχισε, για μια εγνωσμένου κύρους ευρωπαϊκή προσωπικότητα, που υπηρέτησε μέχρι πρότινος και για 23 συναπτά χρόνια ως Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αλλά και για αρκετά χρόνια ως Πρόεδρος του Eurogroup.

Χαιρέτισε ακολούθως τη στάση του κ. Γιούνκερ στο Κυπριακό, το οποίο θεωρεί ευρωπαϊκό πρόβλημα, ενώ είπε ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ στηρίζει τις συνομιλίες και τα ΜΟΕ, που θα δώσουν μια άλλη δυναμική στο διάλογο.

Ανέφερε ότι πέραν από την ηγετική φυσιογνωμία, μεγάλο πλεονέκτημα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι το γεγονός ότι ηγείτο μιας μικρής χώρας και γνωρίζει τα προβλήματα των μικρών κρατών της Ευρώπης, που στηρίζονται κατά κύριο λόγο, όχι στη βιομηχανία, αλλά στις υπηρεσίες και τον τουρισμό.

Εξέφρασε τέλος ικανοποίηση για την παρουσία του στο νησί και κάλεσε τον κόσμο να δώσει τη στήριξή του και την ψήφο εμπιστοσύνης του σε έναν ηγέτη «που πραγματικά είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της ιδέας για περισσότερη Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι είναι ευτυχής που βρίσκεται πάλι στο νησί, προσθέτοντας ότι ως Πρόεδρος του Eurogroup είχε πάντοτε έντονο ενδιαφέρον για όλα όσα αφορούν την Κύπρο.

Συμπλήρωσε ότι ήθελε να δει το βαθμό προόδου που έχει επιτευχθεί στη Λευκωσία, αναφορικά με το πρόγραμμα προσαρμογής.

«Πρέπει να επαινέσω την Κυβέρνηση για τον τρόπο που οδηγεί τη χώρα έξω από την κρίση, αργά, αλλά σταθερά» είπε ο υποψήφιος του ΕΛΚ.

Συμπλήρωσε ότι πολλά πράγματα πρέπει να βελτιωθούν, ενώ η οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική. «Είμαι ευτυχής που διαπιστώνω ότι το πρόγραμμα αποδίδει, ότι η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να κάνει» ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το ότι υπάρχει συμπαγής ιδιοκτησία του προγράμματος από το κυπριακό νομοθετικό Σώμα και είπε ότι θα προσπαθήσει να αποκτήσει μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα για την Κύπρο.

Ανέφερε τέλος ότι ως υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρειάζεται τόσο τη στήριξη του Προέδρου, όσο και τη στήριξη του κόμματος.

Στο γεύμα εργασίας παρακάθισαν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.