Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ο Ν. Χριστοδουλίδης μετά την παραίτηση Χρ. Στυλιανίδη

Του Γιάννη Σελινόπουλου
 
Καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου ανέλαβε από σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος παράλληλα θα συνεχίσει να ασκεί και τα καθήκοντα του ως Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας. 
 
Αντικαθιστά τον Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος το πρωί υπέβαλε την παραίτηση του. 
 
Με γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην δεκατετράμηνη συνεργασία του με τον Χρήστο Στυλιανίδη:
 
"Με την αποχώρηση του από το κυβερνητικό σχήμα θέλω να τον ευχαριστήσω για τη σημαντική του συνεισφορά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων της κρίσης, της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, όπως και της αποτελεσματικής του συμβολής στη διαμόρφωση του νέου διαπραγματευτικού πλαισίου στο Κυπριακό και γενικά, βέβαια, στην ευρύτερη διαμόρφωση και προβολή του κυβερνητικού έργου τους πρώτους 14 μήνες της διακυβέρνησης μας". 
 
Ο Χρήστος Στυλιανίδης έκανε λόγο για μια δύσκολη επιλογή, αφού, όπως είπε, δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη:
 
"Ηταν για μένα ένα μάθημα άσκησης και διαχείρισης πολιτικής. Ηταν η έμπρακτη επιβεβαίωση της πεποίθησης μου ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο αποφασιστικός ηγέτης των μεγάλων αποφάσεων. Αυτή η πολιτική και φιλική σχέση θα παραμείνει ενεργή και ζωντανή από όποια θέση και αν υπηρετώ". 
 
Ο Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε ως φυσική εξέλιξη την απόφασή του να διεκδικήσει εκλογή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
 
 
 
 
Νωρίτερα σήμερα.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, μετά την παραίτηση του κ. Χρήστου Στυλιανίδη από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αποφάσισε όπως, στην παρούσα φάση,  αναθέσει την εκτέλεση των καθηκόντων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στον Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης θα συνεχίσει να ασκεί παράλληλα και τα καθήκοντα του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Δηλωση Προεδρου Δημοκρατιας
 
Είναι με λύπη που αποδέχτηκα σήμερα την παραίτηση του Χρήστου Στυλιανίδη από το αξίωμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ως αποτέλεσμα της απόφασης του να διεκδικήσει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Παρόλη την απώλεια ενός ακούραστου και απόλυτα ικανού συνεργάτη, κατανοώ την επιθυμία του να συνεχίσει την πολιτική του σταδιοδρομία στην Ευρώπη που είναι φυσικός του χώρος και σταθερός και διαχρονικός του προσανατολισμός.

Η συνέπεια και η ευθυκρισία του Χρήστου Στυλιανίδης είναι υποδειγματική. Ως πολιτικός έχει καθιερώσει τον ήπιο τόνο, αποφεύγοντας τις άγονες αντιπαραθέσεις και την οξύτητα, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου. Η πολιτική του στάση και το ήθος του είναι αυτά που ο τόπος σήμερα χρειάζεται.

Αυτά ήταν και τα κριτήρια που μέτρησαν όταν κατά τη δύσκολη περίοδο της ανάληψης της Προεδρίας μου του εμπιστεύτηκα το αξίωμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Διαχειριστήκαμε μαζί με τον Χρήστο και τους άλλους στενούς μου συνεργάτες τη δύσκολη περίοδο της διάσωσης της χώρας από τη χρεοκοπία μέχρι την εξομάλυνση και σταθεροποίηση της κατάστασης. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες επιβεβαίωσα την ορθότητα της επιλογής μου.

Με την αποχώρηση του από το κυβερνητικό σχήμα θέλω να τον ευχαριστήσω για τη σημαντική του συνεισφορά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων της κρίσης, της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, όπως και της αποτελεσματικής του συμβολής στη διαμόρφωση του νέου διαπραγματευτικού πλαισίου στο Κυπριακό και γενικά, βέβαια, στην ευρύτερη διαμόρφωση και προβολή του κυβερνητικού έργου τους πρώτους 14 μήνες της διακυβέρνησης μας.

Η αγαστή συνεργασία μας θα συνεχιστεί αταλάντευτα από όποια θέση και αν υπηρετεί την πατρίδα μας. 
 
Βιογραφικό Σημείωμα Νίκου Χριστοδουλίδη
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στη Γεροσκήπου, στις 6 Δεκεμβρίου 1973.
Αποφοίτησε το 1991 από το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στην Πάφο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά, Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές στο Queens College του City University of New York, ενώ ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο New York University. 
 
Το 2003 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
 
Έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου ως Ειδικός Επιστήμονας στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου». Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (Αθήνα 2009) και «Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977 – 1988» (Αθήνα 2013), καθώς επίσης, σειράς επιστημονικής αρθρογραφίας, με θέμα τη σύγχρονη κυπριακή εξωτερική πολιτική και ιστορία. 
 
Από το 1999 είναι μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει υπηρετήσει ως Γενικός Πρόξενος στο Λονδίνο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Αθήνα και Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
Διετέλεσε επίσης Διευθυντής Γραφείου Υπουργού Εξωτερικών και Διευθυντής Γραφείου Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ του ανατέθηκαν καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου της Προεδρίας στις Βρυξέλλες. 
 
Παραιτήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανιδης
 
Την παραίτησή του από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ανακοίνωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης.
Σε δηλώσεις πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλίανίδης ανέφερε ότι “ήταν δύσκολη απόφαση να αποχωρήσω πριν ολοκληρωθεί το έργο της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Ωστόσο, η απόφασή μου να διεκδικήσω εκλογή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι φυσική εξέλιξη και έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι το μέλλον της Κύπρου διακυβεύεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο”.
 
Πιστεύω ότι το μέλλον της Κύπρου είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εκεί θα βρεθούν οι λύσεις, πρόσθεσε.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...