Τί είναι η υπαραχνοειδής αιμορραγία

Της Ευγενιας Σεργη 
 
Υπαραχνοειδής αιμορραγία συνεπεία ρήξης ανευρύσματος, αυτή ήταν η διάγνωση των ειδικών ιατρών και αυτή ήταν η αιτία που οδήγησε τον Υπουργό Αμυνας Τάσο Μητσόπουλο στον αιφνίδιο θάνατο. 
Τι είναι όμως η υπαραχνοειδής αιμορραγία. 
 
Ο πρόεδρος της νευροχειρουργικής εταιρείας Κύπρου Αχιλλέας Περδίος εξήγησε στον Αντεννα τί προκαλεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο μια τέτοια αιμορραγία: 
 
«Είναι αιμορραγία στον ενδοκρανιακό χώρο κάτω από την αραχνοειδή μήνιγγα μια λεπτή μήνιγγα του εγκεφάλου και αυτό οφείλεται συνήθως σε ρήξη ανευρύσματος αλλά και από μικρά αγγεία εγκεφάλου λόγο υπέρτασης μπορεί από τραύμα από φλεγμονές από όγκους υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πάθει κανείς υπαραχνοειδης αιμορραγία. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος όμως είναι τα ανευρύσματα.» 
 
Υπάρχουν όμως προειδοποιητικά σημάδια έτσι ώστε ο ασθενής να προλάβει την αιμορραγία στον εγκέφαλο; 
 
"Προειδοποιητικά σημάδια δεν υπάρχουν , υπάρχουν κάποια ανευρύσματα σε ορισμένους χώρους στον εγκέφαλο που θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν κάνοντας πόνο ή στο πρόσωπο όταν πιέζουν το ..νέυρο . Αλλιώς τα ανευρύσματα είναι βουβά δεν κάνουν συμπτώματα". 
 
Σε ερώτηση εάν πρόκειται για κληρονομική πάθηση ο κύριος Περδίος εξήγησε πως υπάρχει οικογενειακή επιβάρυνση:
 
Κληρονομικό δεν είναι υπάρχει όμως μια οικογενειακή επιβάρυνση γι' αυτό συστήνουμε στα άτομα που στην οικογένεια τους έχουν ανεύρυσμα εξ αίματος να γίνεται μία μαγνητική αγγειογραφία Δηλαδή γεννιέται κάποιος όχι με το ανεύρυσμα αλλα με την πιθανότητα να υπάρξει ανάπτυξη ανευρύσματος.» 
 
Οπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Νευροχειρουργικής Εταιρείας, ένα μεγάλο ποσοστό των ανευρυσμάτων που κάνουν ρήξη, ποσοστό 60 με 70%, καταλήγουν στο θάνατο.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.