Αποχώρηση από την Κυβέρνηση αποφάσισε το ΔΗΚΟ

Του Γιάννη Σελινόπουλου
 
Μετά από ένα χρόνο συνεργασίας στην Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος στην πρώτη συνεδρία με τη νέα του σύνθεση, αποφάσισε την αποχώρηση, με αιτία και αφορμή τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό και το περιεχόμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος με τον Ντερβίς Ερογλου. 
 
Η συνεδρία άρχισε στις τέσσερις και μισή το απόγευμα, και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, με την Εκπρόσωπο Τύπου, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να ανακοινώνει την απόφαση, που λήφθηκε με 22 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και 2 αποχές:
 
"Με δεδομένη την κάθετη διαφωνία του κόμματος με την πολιτική που εφαρμόζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κυπριακό και από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακύρωσε την προεκλογική συμφωνία του με το ΔΗΚΟ, η πολιτική ηθική και η δεοντολογία δεν επιτρέπουν συμμετοχή του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση. Ως εκ τούτου το Εκτελεστικό Γραφείο καλεί τους Υπουργούς που είναι μέλη του κόμματος. Καθώς και τους Προέδρους των ημικρατικών οργανισμών που προτάθηκαν από το κόμμα +όπως υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους". 
 
Η απόφαση θα τεθεί ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής η οποία θα συνέλθει για να την επικυρώσει την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις τέσσερις και μισή το απόγευμα.
 
Με βάση τα κύρια σημεία της απόφασης, που αποτελούν και την εισήγηση και τα επιχειρήματα του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου: 
 
- Η Συμφωνία Αναστασιάδη-Ερογλου επιβεβαιώνει τις παλαιές και περιλαμβάνει νέες παραχωρήσεις της πλευράς μας. Δυστυχώς, μετά τη Συμφωνία αυτή, οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από μία κάκιστη βάση η οποία θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε μια πολύ κακή λύση. 
- Η Συμφωνία Αναστασιάδη-Ερογλου ακύρωσε στην πράξη την προεκλογική συμφωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με το Δημοκρατικό Κόμμα. 
- Με δεδομένη την ακύρωση της προεκλογικής συμφωνίας, η πολιτική ηθική και δεοντολογία δεν επιτρέπουν συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος στην Κυβέρνηση. 
 
Η συνεδρία άρχισε με την εκτενή ανάλυση από πλευράς Νικόλα Παπαδόπουλου της κατά τον ίδιον παραβίασης της προεκλογικής συμφωνίας. 
 
Μίλησε για περισσότερη από μιάμιση ώρα και υποστήριξε ότι: 
 
- Το Κοινό Ανακοινωθέν παραχωρεί χωριστή κυριαρχία στους Τ/κ. 
- Παραπέμπει σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρθενογένεση 
- Επικυρώνει το έγγραφο Ντάουνερ και τα συμφωνηθέντα Χριστόφια-Ταλάτ. 
- Επαναφέρει την έννοια της διπλής ιθαγένειας 
- Επαναφέρει πρόνοιες και τη φιλοσοφία του Σχεδίου Ανάν. 
 
Υπέρ της παραμονής στην Κυβέρνηση υπό όρους τάχθηκαν τόσο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάρκος Κυπριανού, όσο και ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος, Χρίστος Πατσαλίδης:
 
- Το Κοινό Ανακοινωθέν είναι προβληματικό και δεν επιτυγχάνει τον στόχο που ήταν το σαφές ξεκαθάρισμα της βάσης των συνομιλιών. 
- Δεν μπορώ να πω ότι υιοθετώ κάθε μία από τις αναλύσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου αλλά ούτε και του Προέδρου της Δημοκρατίας. 
- Διατηρώντας τις διαφωνίες να απευθύνουμε πρόσκληση και πρόκληση προς τον Νίκο Αναστασιάδη να δεσμευτεί ότι η λύση θα εμπεριέχει με σαφήνεια την ερμηνεία που ζητούμε. 
- Να ξαναδούμε το όλο θέμα της συνεργασίας ΔΗΚΟ-Προέδρου σε όλα τα ζητήματα και να θέσουμε νέες διαδικασίες και ασφαλιστικές δικλείδες για αποτελεσματική συμμετοχή του ΔΗΚΟ στη διαχείριση του Κυπριακού. 
 
 
- Πρέπει να παραμείνουμε στην κυβέρνηση και να επιδιωχθούν επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο να βάλουμε τους δικούς μας όρους. 
- Προέχει η πολιτική σταθερότητα διότι οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για τον τόπο. 
- Το Κοινό Ανακοινωθέν είναι προβληματικό και πρέπει να δώσουμε χρόνο στον Νίκο Αναστασιάδη να το διορθώσει. 
 
Ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν κατέθεσε ενώπιον του Εκτελεστικού Γραφείου την πρόταση που είχε παρουσιάσει νωρίτερα το πρωί στον Νικόλα Παπαδόπουλο, υπέρ της παραμονής του κόμματος στην κυβέρνηση. 
 
- Δεν παραβίασε την προεκλογική συμφωνία ο Νίκος Αναστασιάδης. 
- Η αποχώρηση από την κυβέρνηση θα έχει κόστος για το κόμμα. Αν φύγουμε, τι θα γίνουμε; Κόμμα διαμαρτυρίας; 
- Το ΔΗΚΟ πρέπει να είναι παρών στις εξελίξεις. Η συμφωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να επικαιροποιηθεί και να εκβαθυνθεί. 
 
Υπέρ της παραμονής του Δημοκρατικού Κόμματος στην κυβέρνηση τάχθηκαν και οι τέσσερις υπουργοί. 
 
Γ. Λακκοτρύπης: "Το Δημοκρατικό Κόμμα πάντα ανήκε σε αυτούς που διαμορφώνουν εξελίξεις και όχι σε αυτούς που απλώς τις παρακολουθούν ή σε αυτούς που διερωτώνται τι έγινε". 
 
Φ. Φωτίου: "Με την αποχώρηση απειλείται η συνοχή του κόμματος. Πρέπει το ΔΗΚΟ να μείνει στην κυβέρνηση και να προσπαθήσει να αποτρέψει τυχόν αρνητικές εξελίξεις". 
 
Κ. Κενεβέζος: "Αν το Δημοκρατικό Κόμμα αποχωρήσει από την κυβέρνηση θα ακυρώσει το ρόλο του. Μια τέτοια απόφαση θα είναι σε διάσταση με το τι θέλει η βάση του κόμματος". 
 
Π.Πετρίδης: "Δεν θέλουμε να μείνει το κόμμα στην κυβέρνηση ώστε εμείς να παραμείνουμε στον υπουργικό θώκο. Γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν οι Υπουργοί ως άνθρωποι που επιζητούν τη χρηματική αποζημίωση για την υπουργική τους θητεία". 
 
Οι υπουργοί χαρακτήρισαν προσωπικό εξευτελισμό την καθυστέρηση στην αποχώρησή τους και δήλωσαν ότι αν η Κεντρική Επιτροπή επικυρώσει την απόφαση για αποχώρηση από την κυβέρνηση θα παραιτηθούν αμέσως.
 
Φόβο για υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας λόγω πολιτικής αστάθειας εκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, μιλώντας στα Νέα του ΑΝΤ1:
 
 
 
 
 
Νωρίτερα.
 
Την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση αποφάσισε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ.
 
Με 22 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 2 αποχές, το εκτελεστικό γραφείο ενέκρινε την πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με την συμφωνία του με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ακύρωσε στην πράξη την προεκλογική συμφωνία που είχε με το ΔΗΚΟ και κάλεσε τους Υπουργούς του κόμματος, καθώς και τους Προέδρους των Ημικρατικών που προτάθηκαν από το ΔΗΚΟ να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.
 
Την ίδια ώρα παρά το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ διατηρεί τις θέσεις του για ορισμένα θέματα για τα οποία είχε εκφράσει διαφωνία, όπως για τους Ημικρατικούς, διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την τήρηση των δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Τρόικας, εκφράζοντας τη θέση ότι η τήρηση των δεσμεύσεων αυτών αποτελεί τον μόνο δρόμο για να βγούμε από το Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις όποιες αποφάσεις του ΔΗΚΟ, διαμηνύει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος
 
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος απέρριψε τις εκτιμήσεις περί παραβίασης από τον πρόεδρο Αναστασιάδη της συμφωνίας με το ΔΗΚΟ. Αντιθέτως είπε το κοινό ανακοινωθέν ικανοποιεί πολλές από τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και βρίσκεται εντός των ορίων και επιδιώξεων της ε/κ πλευράς. Η οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είπε είναι ανεδαφική και αυθαίρετη.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε οτι είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος να παίρνει τις αποφάσεις του και δικαίωμα του κάθε αρχηγού κόμματος να κάνει τους πολιτικούς του σχεδιασμούς. Η κυβέρνηση είπε θα σεβαστεί τις όποιες αποφάσεις του ΔΗΚΟ και τονισε ότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η διασφάλιση της ενότητας και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι προωθεί τη συλλογικότητα. 

Έντονες αντιδράσεις από τους τέσσερις Υπουργούς που προέχρονται από το ΔΗΚΟ
 
Στο μεταξύ κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ οι τέσσερις υπουργοί που προέρχονται από το κόμμα αντέδρασαν έντονα στην πρόνοια της πρότασης για αποχώρησή τους από την κυβέρνηση στις 4 Μαρτίου, μια βδομάδα μετά την απόφαση της κεντρικής επιτροπής.
 
Οι Υπουργοί χαρακτήρισαν προσωπικό εξευτελισμό την καθυστερημένη αποχώρηση και δήλωσαν ότι αν η κεντρική επιτροπή κυρώσει την απόφαση για αποχώρηση από την κυβέρνηση θα παραιτηθούν αμέσως. Ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι γίνεται να προσπάθεια να παρουσιαστούν ως άνθρωποι που επιζητούν τη χρηματική αποζημίωση για την υπουργική τους θητεία και την παραμονή τους στον υπουργικό θώκο.

Η απόφαση του Κόμματος
 
Η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου διάβασε την εκτίμηση και απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, η οποία και θα τεθεί ως εισήγηση προς επιβεβαίωση, την ερχόμενη Τετάρτη, το απόγευμα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ:
 
Δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του ο πρόεδρος
 
“Η συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου επιβεβαιώνει τις παλαιές και περιλαμβάνει νέες παραχωρήσεις της πλευράς μας”, ανέφερε. Παραχωρήσεις, πρόσθεσε, “τόσες πολλές και τόσο σημαντικές, ώστε η Τουρκική πλευρά να πετυχαίνει τις περισσότερες από τις διαχρονικές επιδιώξεις της πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ανεξαρτήτως της έκβασής τους”.
 
Πιο συγκεκριμένα, είπε, η εν λόγω συμφωνία επαναφέρει φρασεολογία και πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, είναι διάσπαρτη με εποικοδομητικές ασάφειες, αναγνωρίζει την ύπαρξη συμφωνηθέντων θεμάτων και επικυρώνει έτσι το έγγραφο Ντάουνερ, παραχωρεί χωριστή κυριαρχία στου Τ/κ, επαναφέρει την έννοια της διπλής ιθαγένειας, παραπέμπει σε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρθενογένεση.
 
Παράλληλα, σύμφωνα πάντοτε με το κείμενο της απόφασης που διάβασε η κ. Ερωτοκρίτου, δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως αναφορά σε πτυχές που ενδιαφέρουν την Ε/κ πλευρά όπως η ασφάλεια, η αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων, η επιστροφή των προσφύγων, η αποχώρηση των εποίκων και το περιουσιακό.
 
Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από μία κάκιστη βάση
 
“Δυστυχώς μετά τη συμφωνία αυτή, οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από μία κάκιστη βάση, η οποία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μια πολύ κακή λύση”, συμπλήρωσε.
 
Η Εκπρόσωπος Τύπου συνέχισε αναφερόμενη στη προεκλογική συμφωνία που έγινε μεταξύ ΔΗΚΟ – ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι “την προσπάθεια για την υλοποίηση αυτής της προεκλογικής συμφωνίας υπηρετούσε η συμμετοχή του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση”.
 
Το ΔΗΚΟ, ανέφερε, “ορθώς ήταν συνεπές απέναντι στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στηρίζοντας πολιτικές και αποφάσεις που είτε ήταν συμβατές με αυτή την προεκλογική συμφωνία, είτε επιβάλλονταν από τις υποχρεώσεις της χώρας μας μετά την υπογραφή του Μνημονίου”.
 
Το ΔΗΚΟ πρόσθεσε, “διατηρεί τις θέσεις του σε επιμέρους θέματα για τα οποία είχε εκφράσει διαφορετική στάση, όπως για παράδειγμα οι ημικρατικοί οργανισμοί”.
 
Δυστυχώς, είπε, “η συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου ακύρωσε στην πράξη την προεκλογική συμφωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με το ΔΗΚΟ”. Συγκεκριμένες αναφορές έκανε στο σημείο 2 του κεφαλαίου 6 που αναφέρεται στα χαρακτηριστικά της λύσης, το σημείο β το κεφαλαίου 7 που αναφέρεται στο νέο κύκλο συνομιλιών, την τελευταία παράγραφο του κεφαλαίου 5 που αναφέρεται στην απόσυρση των γενναιόδωρων προσφορών και την προτελευταία παράγραφο του κεφαλαίου 6 για τη δέσμευση περί μη επαναφοράς του σχεδίου Ανάν.

Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΗΚΟ οι αποφασεις
 
“Η συμμετοχή στην Κυβέρνηση έχει ουσία και νόημα όταν τα κόμματα που συμμετέχουν διαμορφώνουν από κοινού αποφάσεις”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “όταν αυτό δεν συμβαίνει και μάλιστα για ύψιστης και καθοριστικής σημασίας ζητήματα, η συμμετοχή ακυρώνεται στην πράξη”.
 
Δυστυχώς, σημείωσε, “αυτό επέλεξε με τη στάση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”. Προχώρησε, πρόσθεσε, “σε αποφάσεις στο πιο σημαντικό θέμα που αφορά την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού χωρίς τη συμμετοχή του ΔΗΚΟ”.
 
Αντίθετα αγνόησε τις προειδοποιήσεις και απέρριψε τις προτάσεις μας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “με την μονομερή απόφασή του χώρισε δυνάμεις”.
 
Η κ. Ερωτοκρίτου συνέχισε λέγοντας ότι “με δεδομένη την κάθετη διαφωνία του κόμματος με την πολιτική που εφαρμόζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κυπριακό και από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακύρωσε την προεκλογική συμφωνία του με το ΔΗΚΟ, η πολιτική ηθική και η δεοντολογία δεν επιτρέπουν συμμετοχή του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση”.


Καλεί τους Υπουργούς - μέλη του κόμματος, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους
 
Ως εκ τούτου το Εκτελεστικό Γραφείο “καλεί τους Υπουργούς που είναι μέλη του κόμματος, δηλαδή τους Υπουργούς Άμυνας, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Παιδείας και Πολιτισμού και Υγείας, καθώς και τους Προέδρους των ημικρατικών οργανισμών που προτάθηκαν από το κόμμα, δηλαδή τους Προέδρους της ΑΗΚ, του ΚΟΤ και του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, όπως υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους”.
 
Το ΔΗΚΟ, διαβεβαίωσε, “ενεργώντας με συνέπεια και υπευθυνότητα θα συνεχίσει να τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης, μέσα και έξω από τη Βουλή, σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στους δανειστές μας και την Τρόικα στα πλαίσια του Μνημονίου”.
 
Εξέφρασε τη θέση ότι “η τήρηση των δεσμεύσεων αυτών αποτελεί τον μόνο δρόμο για να βγούμε από το Μνημόνιο”.
 
Ταυτόχρονα, η Εκπρόσωπος Τύπου, είπε ότι το ΔΗΚΟ “θα συνεχίσει να συμμετέχει δημιουργικά και εποικοδομητικά στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί ως σώμα δημιουργικής συζήτησης και χάραξης συνολικής στρατηγικής στο εθνικό θέμα και όχι ως βήμα απλής και εκ των υστέρων ενημέρωσης των κομμάτων”.

 Θα συνεχίσουν να καταθέτουν απόψεις παρά τη διαφωνία
 
Παράλληλα, ανέφερε ότι “στην πορεία των διαπραγματεύσεων που έχουν αρχίσει, παρά την κάθετη διαφωνία μας με τη συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου, θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε τις απόψεις μας και τις εναλλακτικές μας προτάσεις, καθώς επίσης να ενισχύουμε την διαπραγματευτική θέση της πλευράς μας εντός και εκτός Κύπρου”.
 
Είπε ακόμη ότι “το ΔΗΚΟ δεν είναι κατά των διαπραγματεύσεων ως τρόπου επίλυσης του Κυπριακού”. Θεωρεί όμως, επανέλαβε, “τη συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου ως μια κάκιστη βάση για διαπραγματεύσεις με την οποία η Τουρκική πλευρά πέτυχε τους διαχρονικούς της στόχους και ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων”.
 
“Η ιστορία του ΔΗΚΟ, οι πάγιες θέσεις και οι αρχές μας, το χρέος μας απέναντι στους πολίτες, η ηθική αλλά και η πολιτική δεοντολογία, επιβάλλουν αυτή την απόφασή μας”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “στην διαχείριση του Κυπριακού, στην προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κυπριακού ελληνισμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να χωρούν συμβιβασμοί”.
 
Για το ΔΗΚΟ, σημείωσε, “κανένα δέλεαρ συμμετοχής στη νομή της εξουσίας δεν μετρά μπροστά στις αξίες και τις αρχές μας”. Είναι, πρόσθεσε, “και πάλι ώρα να υπερασπιστούμε το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας”.
 
Ανέφερε τέλος ότι η απόφαση αυτή θα τεθεί ως εισήγηση προς επιβεβαίωση στην πρώτη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη στις 16.30.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χθες.

 

 

Νωρίτερα.

 

Στα κεντρικά γραφεια του ΔΗΚΟ, βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου του κομματος, για την αποχώρηση ή όχι απο την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Στο παρακάτω βίνετο μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις και το παρασκήνιο της πολύωρης συνεδρίας.

Ώρα αποφάσεων για το ΔΗΚΟ- Μένει ή φεύγει από την Κυβέρνηση;

Άρχισε με μισή ώρα καθυστέρηση, στις 16:30, η συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μαριος Καρογια αναμένεται να τοποθετηθεί στην συνεδρία υπερ της παραμονής στην Κυβέρνηση, άποψη που λέχθηκε και στην κατ' ιδιαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Νικόλα Παπαδόπουλο. Κατά την άφιξή τους οι κύριοι Μάρκος Κυπριανού, Χρίστος Πατσαλίδης και Άγγελος Βότσης προέβησαν σε δηλώσεις, τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω, όπως επίσης και όλες τις τελευταίες πληροφορίες από τον Γιάννη Σελινόπουλο, ο οποίος βρίσκεται στο ΔΗΚΟ.

Ώρα ευθύνης για το ΔΗΚΟ λεει ο Υπουργός Πέτρος Πετριδης

Είναι ώρα ευθύνης και συναίνεσης, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης, ερωτηθείς για την απογευματινή πρώτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, υπό τη νέα του σύνθεση.
«Έχω εκφράσει κατ’ επανάληψη μια πάγια θέση. Ότι είναι ώρα ευθύνης και συναίνεσης. Με αυτές τις σκέψεις και τοποθετήσεις θα παρουσιαστώ στα συλλογικά όργανα του κόμματός μου», είπε.

 

Ερωτηθείς εάν θα υποβάλει πρόταση για παραμονή στην συγκυβέρνηση, είπε «βιάζεστε».

Της Ερικας Καβαζη

Μένει ή φεύγει τελικά από την Κυβέρνηση το ΔΗΚΟ; Συνεδριάζει το εκτελεστικό

Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει το εκτελεστικό γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος. Το εκτελεστικό γραφείο θα συζητήσει το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος για έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Στη συνεδρία αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα αποχώρησης του ΔΗΚΟ ή όχι από την Κυβέρνηση λόγω των διαφωνιών με την κοινή διακυρηξη.

Επιστολη Νικολα Παπαδοπουλου 18/02/14

Μεταξύ άλλων, ο κος Παπαδόπουλος επιμένει:

1ον ότι έχουν νοθευτεί τα τρία singles, η μία και μόνη δηλαδή διεθνής, προσωπικότητα, Κυριαρχία και Ιθαγένεια

2ον πως οι σχετικές πρόνοιες παραπέμπουν σε ξεχωριστή κυριαρχία και συντακτική εξουσία σε Ε/Κ και Τ/Κ

3ον ότι είναι μετέωρη η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Και 4ον ότι η εκχώρηση του κατάλοιπου εξουσίας στα συνιστώντα κράτη αποτελεί μέγιστη υποχώρηση.

Στο δια ταύτα, ο κος Παπαδόπουλος, αφού κάνει λόγο για αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του προέδρου Αναστασθιάδη αφήνει και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση.

«Δυστυχώς, αποφασίσατε να αγνοήσετε τις θέσεις, τις διαφωνίες και τις ανησυχίες του Δημοκρατικού Κόμματος. Αυτή δε η πρακτική που ακολουθήσατε, καθιστά αδόκιμη και αντιπαραγωγική μια εκ των υστέρων παροχή εξηγήσεων οι οποίες δεν πρόκειται να αλλάξουν την ουσία και το περιεχόμενο της Συμφωνίας.»

Και όλα αυτά, ενώ συνεχίζεται ο ενδοκομματικός διάλογος στο ΔΗΚΟ, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου. Σημείο τριβής αποτέλεσε σήμερα η πρόταση του βουλευτή του κόμματος Αγγελου Βότση, όπως το Εκτελεστικό Γραφείο τύχει άμεσης ενημέρωσης από τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εισήγηση που απέρριψε με δηκτικό τρόπο η εκπρόσωπος τύπου το κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου με δηλώσεις της στο κρατικό Ραδιόφωνο.

Η συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου έχει οριστεί για το απόγευμα της Παρασκευής.

Έχουν νοθευτεί τα τρία singles.

Οι σχετικές πρόνοιες παραπέμπουν σε ξεχωριστή κυριαρχία και συντακτική εξουσία σε Ε/Κ και Τ/Κ. Είναι μετέωρη η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η εκχώρηση του κατάλοιπου εξουσίας στα συνιστώντα κράτη αποτελεί μέγιστη υποχώρηση.

«Δυστυχώς, αποφασίσατε να αγνοήσετε τις θέσεις, τις διαφωνίες και τις ανησυχίες του Δημοκρατικού Κόμματος. Αυτή δε η πρακτική που ακολουθήσατε, καθιστά αδόκιμη και αντιπαραγωγική μια εκ των υστέρων παροχή εξηγήσεων οι οποίες δεν πρόκειται να αλλάξουν την ουσία και το περιεχόμενο της Συμφωνίας.»

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...