Αξιοποιείται η γη στις βάσεις. Το 78% παίρνει συντελεστή δόμησης

Συμφωνία αποδέσμευσης γης που δημιουργεί δυνατότητα πολεοδομικής ανάπτυξης σε έκταση 198 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός των βρετανικών βάσεων υπογράφηκε το πρωί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο.
 
Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και Γουίλιαμ Χέιγκ στο Carlton House, επίσημη κατοικία του Βρετανού υπουργού, στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη. Κατά την υπογραφή ο κ. Χέιγκ σχολίασε ότι η συμφωνία είναι προϊόν πολλής δουλειάς.
 
Η δυνατότητα ανάπτυξης της γης από τους ιδιοκτήτες της αφορά 15 κοινότητες, πέντε στα Κοκκινοχώρια και δέκα στη Λεμεσό, που αντιστοιχούν στο 78% της συνολικής έκτασης των βρετανικών βάσεων.
 
 
 
Πρόεδρoς: Ιστορική η υπογραφή συμφωνίας Κύπρου - ΗΒ 
 
Ιστορική, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία αφορά τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιουσιών που βρίσκονται εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων.
 
Εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για την υπογραφείσα σήμερα συμφωνία, αναφέρει, σε ανακοίνωσή του ότι η «Συμφωνία αποτελεί μια ιστορική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις Βάσεις, εφόσον ύστερα από 53 και πλέον χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας πετυχαίνει μια γενικευμένη ρύθμιση για την ανάπτυξη εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων».
 
Οι διαπραγματεύσεις, είπε, άρχισαν στις 2 Οκτωβρίου 2013 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στη Λευκωσία μετά από δέκα συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων.
 
Ίσα δικαιώματα για του κατοίκους των βάσεων
 
Μεταξύ άλλων, είπε, η συμφωνία επιτρέπει την ένταξη ενός μεγάλου μέρους του εδάφους των Βάσεων σε πολεοδομικές ζώνες με αποτέλεσμα να επιτρέπεται πλέον η ανάπτυξή τους. Πιο συγκεκριμένα, είπε, το 78% του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων εκτάσεως περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιλαμβάνει και το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιών εντάσσεται στην πιο πάνω ρύθμιση.
 
Διασφαλίζει, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσίων στις Βρετανικές Βάσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της ΚΔ για την ανάπτυξη των περιουσίων τους εντός των ορίων των ΒΒ». 
 
Αίρει επίσης, «όλους τους ισχύοντες περιορισμούς αναφορικά με τους δικαιούχους για την απόκτηση και την ανάπτυξη ακινήτων εντός των Βρετανικών Βάσεων, ούτως ώστε να εφαρμόζονται και στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων τα ισχύοντα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την απόκτηση και ανάπτυξη περιουσιών από πολίτες Ευρωπαϊκών και άλλων τρίτων χωρών».
 
Ευθυγραμμίζει την κατάσταση στις Βρετανικές Βάσεις, σημείωσε, σε σχέση με το τι ισχύει στην Κυπριακή Δημοκρατία και ομαλοποιεί τη ζωή των κατοίκων των Βρετανικών Βάσεων.
 
Δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών
 
Επίσης, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δίνει τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων, με όλες τις συνεπακόλουθες θετικές συνέπειες για την ευημερία των κατοίκων των κοινοτήτων, και βοηθά στη γενικότερη ώθηση της Κυπριακής οικονομίας.
 
Παράλληλα επιβεβαιώνει τη διαχρονική θέση της πλευράς μας ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς και διασφαλίζει γενικότερα τα εθνικά ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων.
 
Επιπλέον, η Συμφωνία φέρνει πλέον ένα νέο αέρα αισιοδοξίας για τους κατοίκους των Βρετανικών Βάσεων και όσους έχουν περιουσίες στις Βάσεις, καθώς ανοίγει τεράστιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της υλοποίησης της δέσμης των μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας που είχα εξαγγείλει στις 19 Απριλίου 2013 και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την επίτευξη συμφωνίας με τους Βρετανούς για τη μη-στρατιωτική ανάπτυξη στις Βρετανικές Βάσεις.
 
Σύσκεψη στις 22 Ιανουαρίου
 
Ο Πρόεδρος σημειώνει ότι έχει ήδη δώσει οδηγίες και την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί θα συγκληθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του στην παρουσία των αρμόδιων Υπουργών, Έπαρχων, εκπροσώπων των κοινοτήτων που έχουν περιουσία μέσα στα όρια των Βρετανικών Βάσεων, Προέδρων και Μελών των αρμοδίων κοινοβουλευτικών Επιτροπών, βουλευτών των επαρχιών Λεμεσού, Αμμοχώστου και Λάρνακας όπου βρίσκονται οι Βρετανικές Βάσεις, καθώς και εκπροσώπων οργανωμένων συνόλων και φορέων για παρουσίαση και ανάλυση της Συμφωνίας.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.