ΓΔ ΥΠΕΣ: Διαχείρηση κρατικής περιουσίας για το δημόσιο συμφέρον

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα ακίνητα με δυνητικά εμπορική αξία για να φέρουν έσοδα στα κρατικά ταμεία.

"Η κρατική κτημοσύνη που έχει οικονομική αξία, θα τυγχάνει τέτοιας διαχείρισης, που θα δημιουργεί τα μέγιστα οφέλη για το δημόσιο συμφέρον", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ανδρέας Ασσιώτης, ύστερα από εκτός προγράμματος συνάντηση στο Γραφείο Προγραμματισμού με κλιμάκιο της Τρόικα.

Παράλληλα τόνισε, ότι προχωρεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο μνημόνιο, η επανεκτίμηση με βάση τις σημερινές τιμές των ακινήτων που ανήκουν στο δημόσιο, σε ημικρατικούς οργανισμούς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε εκείνα τα ακίνητα τα οποία έχουν δυνητικά εμπορική αξία για να χρησιμοποιηθούν έναντι των υποχρεώσεων του κράτους και να φέρουν έσοδα στα κρατικά ταμεία.
 
Ετοιμάζεται πλήρες σημείωμα για δημιουργία ειδικής αρχής για τη διαχείριση της κρατικής κτημοσύνης.
 
Ο κ. Ασσιώτης ανέφερε ότι ετοιμάζεται ένα πλήρες και λεπτομερές σημείωμα, που θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, για δημιουργία ειδικής αρχής για τη διαχείριση της κρατικής κτημοσύνης.
 
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, είπε ότι κατά την τρίτη αυτή συνάντηση εντός του έτους με την Τρόικα, διευκρίνησαν αριθμό θεμάτων σε ό,τι αφορά την εκτίμηση των ακινήτων που ανήκουν στο δημόσιο, σε ημικρατικούς οργανισμούς και σε άλλες Αρχές του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Όσο για την γενική διαπίστωση, δήλωσε: "Προχωρούμε -Υπουργείο Εσωτερικών και Κτηματολόγιο- σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με βάση το μνημόνιο".
 
"Τα περιουσιακά στοιχεία του Κράτους δίδονται στην Τρόικα και στο Υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να έχουν τα δεδομένα για τις αποφάσεις πολιτικής που θα ληφθούν".
 
Αναφερόμενος στα περιουσιακά στοιχεία του Κράτους που δόθηκαν, ο κ. Ασσιώτης είπε: "Τα στοιχεία αυτά αποτελούν πρόνοια του μνημονίου και από τον Απρίλιο διαδοχικά δίδονται στοιχεία στην Τρόικα και στο Υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να έχουν τα δεδομένα μπροστά τους για τις αποφάσεις πολιτικής που θα ληφθούν στη συνέχεια".
 
"Το να αφήνει κάποιος μια υψηλής εμπορικής αξίας κρατική ιδιοκτησία αχρησιμοποίητη για δεκαετίες, δεν είναι και το ορθότερο".  
 
Ο κ. Ασσιώτης είπε επίσης ότι ο τρόπος διαχείρισης κρατικής γης εκσυγχρονίζεται προς όφελος του δημοσίου και εξέφρασε την ανάγκη να υπάρχει ένας πλήρης κατάλογος των περιουσιακών στοιχείων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ημικρατικών οργανισμών, κάτι που είναι υποχρέωσή τους να έχουν άλλωστε. 
 
Ανεξάρτητα από αυτή την υποχρέωση, σύμφωνα με τον ΓΔ του ΥΠΕΣ, περιουσιακά στοιχεία της Κυβέρνησης με εμπορική αξία μπορούν να χρησιμοποιηθούν έναντι των υποχρεώσεων του Κράτους. Αναφέρθηκε μάλιστα, στην ανάγκη εντοπισμού και άλλων ακινήτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πέρα του ακινήτου απέναντι από το Χίλτον, που μπορεί να φέρουν έσοδα στα κρατικά ταμεία.
 
"Όλα τα ακίνητα του κράτους τα οποία έχουν εμπορική αξία θα πρέπει το κράτος για δικούς τους λόγους να τα διαχειριστεί με τον πλέον συμφέροντα τρόπο για το δημόσιο συμφέρον, για τις ανάγκες αυτού του κράτους", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "το να αφήνει κάποιος μια υψηλής εμπορικής αξίας κρατική ιδιοκτησία αχρησιμοποίητη για δεκαετίες δεν είναι και το ορθότερο".  

"Ττο κύριο ζητούμενο που δικαιολογεί την κατά φάση ενημέρωση, είναι οι επανεκτιμήσεις με βάση σημερινές αξίες".  
 
Ερωτηθείς αν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο κ. Ασσιώτης είπε ότι αυτή η καταγραφή συναποτελείται από διάφορους καταλόγους με περιουσιακά στοιχεία, που ξεκίνησαν να δίδονται από τον Μάρτιο με γενικές εκτιμήσεις και σταδιακά με πιο λεπτομερείς και εκσυγχρονισμένες εκτιμήσεις. Όπως είπε "το κύριο ζητούμενο που δικαιολογεί αυτή την κατά φάση ενημέρωση είναι οι επανεκτιμήσεις με βάση σημερινές αξίες".  
 
Σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Κτηματολογίου για την περίπτωση μαζικής εκποίησης ακινήτων και τις συνέπειες που θα έχει στην κτηματαγορά, ο κ. Ασσιώτης είπε ότι αυτές έχουν διατυπωθεί στο ΥΠΟΙΚ και στην Τρόικα.  
 
 
 
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.