Αποκαλυπτικό: Μαζικές προσφυγές στην "επιτροπή αποζημιώσεων"

Του Κυριάκου Πομηλορίδη

 
Άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για συγκράτηση του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού προσφυγών προς την λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων, που λειτουργεί στα κατεχόμενα, προτείνει η διακομματική επιτροπή που συστάθηκε για αντιμετώπιση του φαινομένου. 
 
Ξεκινώντας από την θέση ότι, ο μεγάλος και αυξανόμενος αριθμός αιτήσεων στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας του ψευδοκράτους (μέχρι το τέλος Ιουλίου είχαν ξεπεράσει τις 5200) δημιουργεί μία άκρως επικίνδυνη εθνικά κατάσταση, η Επιτροπή εισηγείται μία σειρά από προληπτικά και αποτρεπτικά μέτρα: 
 
«Φαίνεται έκδηλα ότι ο στόχος της κατοχικής Τουρκίας είναι η περιουσιακή εθνοκάθαρση και ην πλήρης περιουσιακή τουρκοποίηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, ώστε σταδιακά η de factoδιχοτόμηση να τείνει να καταστεί de jure, με την επίκληση της νέας ιδιοκτησιακής κατάστασης». 
 
Ταξινομώντας τα προτεινόμενα μέτρα η Επιτροπή εισηγείται μεταξύ άλλων: 
 
- Την νομική προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μέσω της αναδιάρθρωσης και παράταση των δανείων και της αναστολής των ποινικών διώξεων, 
- Την μεταφορά του συντελεστή δόμησης, και την παραχώρηση επιπλέον συντελεστή δόμησης σε πρόσφυγες που έχουν ήδη καλύψει τον συντελεστή που δικαιούνται, 
- Την επιλογή 2-3 περιπτώσεων που εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής ή και του λεγόμενου Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου του ψευδοκράτους, για ταχύρυθμη εκδίκαση και προώθηση στο Ε.Δ.Α.Δ., 
- Την κατάθεση κινήτρων από το Υπουργείο Εσωτερικών για αγοραπωλησίες μεταξύ κατεχομένων περιουσιών Ελληνοκυπρίων, 
- Την διατήρηση του προϋπολογισμού του Φορέα και της Μεριμνάς στα προ της κρίσεως επίπεδα, 
- Την σύνδεση, περιορισμό δηλαδή των ωφελημάτων σε όσους προσέφυγαν ή προσφεύγουν στην Επιτροπή του ψευδοκράτους και τον αποκλεισμό τους από τον φορέα Ισότιμης κατανομής βαρών, 
- Την ανταλλαγή Ε/Κ περιουσιών με κρατική γη για ανάπτυξη της στις ελεύθερες περιοχές, 
- Την ίδρυση Ταμείου Στήριξης Προσφύγων, με την μορφή μετοχικής εταιρείας και την έκδοση Κρατικών Χρεογράφων 
- Την δανειοδότηση των σπουδών δυσπραγούντων προσφύγων και των παιδιών τους και τέλος… 
- Την δημιουργία Φορέα Κατεχόμενων Περιουσιών, κατά το παράδειγμα δηλ του κηδεμόνα για τις Τ/Κ περιουσιών. 
 
Για την εισήγηση αυτή, η οποία κατατέθηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, θα ζητηθεί όπως αναφέρεται νομική γνωμάτευση. 
 
Η γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα θα ζητηθεί επίσης τόσο για τα μέτρα που αφορούν στην νομική προστασία των υπερχρεωμένων προσφυγικών οικογενειών και την αναστολή των σε βάρος τους διώξεων, όσο και για την προώθηση αιτήσεων που εκκρεμούν στην ενώπιον την επιτροπής και του λεγόμενου Ανώτατου Δικαστηρίου των κατεχομένων με στόχο όπως αναφέρεται την κατάληξη στο ΕΔΑΔ με απώτερο στόχο την αποαναγνώριση της Επιτροπής Αποζημιώσεων που συστάθηκε από την Τουρκία. 
 
Στον κατάλογο των αποτρεπτικών μέτρων ξεχωρίζει η πρόταση για καταβολή κεφαλαιουχικού κέρδους, για όσους εξασφαλίζουν αποζημίωση από την επιτροπή των κατεχομένων, με βάση όμως όπως αναφέρεται, την εκτιμημένη αξία του ακινήτου, και όχι στην τιμή ξεπουλήματος. 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.