Άνεργοι πληρώνουν για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό

Μέχρι και 1220 ευρώ καλούνται να καταβάλουν οι άνθρωποι που απευθύνονται σε εταιρεία, η οποία διατηρεί γραφεία στη Λάρνακα και εξειδικεύεται, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων από το Υπουργείο Εργασίας, στην οικοδομική βιομηχανία.

 
Η εταιρεία φέρεται να υπόσχεται στους ενδιαφερόμενους εργασία στη Λιλ της Γαλλίας με μισθό 1500 περίπου ευρώ, για 35 ώρες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της διαμονής τους, καθώς και ότι θα τους μεταφέρει σε άλλες χώρες της Ευρώπης σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη θέσεων απασχόλησης.
 
Στο πλαίσιο της όλης διαδικασίας, η εταιρεία φέρεται να ζητά από τους ενδιαφερόμενους να καταβάλουν συνολικά 1220 ευρώ, «για σκοπούς εγγύησης», εκ των οποίων τα 620 καταβάλλονται με την υπογραφή συμβολαίου στην Κύπρο, ενώ τα υπόλοιπα αποκόβονται από το μισθό τους σε δύο δόσεις μετά τη μετάβασή τους στο εξωτερικό, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης επιβεβαίωσε ότι για την υπόθεση υπάρχει αλληλογραφία με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείο Εργασίας και ότι τελεί υπό εξέταση στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας.
 
Πάντως αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι στιγμής το καθεστώς της εταιρείας, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αρνείται ότι δραστηριοποιείται ως ιδιωτικό γραφείο εργασίας ή ως εταιρεία προσωρινής απασχόλησης, αλλά ισχυρίζεται ότι έχει αναλάβει ιδιωτικές εργασίες στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στη Γαλλία, κι ότι θα απασχολεί το προσωπικό για εκτέλεση των δικών της έργων.
 
Το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας έχει δεχθεί πάρα πολλά τηλεφωνήματα από πρόσωπα, τα οποία έχουν απευθυνθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία για εξεύρεση εργασίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των ατόμων που επισκέφθηκε το γραφείο ξεπερνά τους χίλιους και ότι αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
 
Αρμόδιοι λειτουργοί του κράτους έχουν πραγματοποιήσει επιθεώρηση στα γραφεία της εταιρείας, όμως δεν κατέστη δυνατόν να έρθουν σε επαφή με τον διευθυντή ή ιδιοκτήτη της εταιρείας, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται εκτός Κύπρου.
 
Την περασμένη Παρασκευή το Υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του τόνιζε ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεσολάβηση για εξασφάλιση απασχόλησης σε διαθέσιμα για εργασία πρόσωπα, «απαγορεύεται να εισπράττουν από όσους αναζητούν εργασία οποιαδήποτε αμοιβή, άμεση ή έμμεση, για σκοπούς αναζήτησης, εξασφάλισης ή διατήρησης της απασχόλησης», καθώς η αμοιβή για τις υπηρεσίες τους καταβάλλεται από τον εργοδότη.
 
Προέτρεπε παράλληλα το κοινό «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις συναλλαγές του με τέτοιες επιχειρήσεις και να αποφεύγει την καταβολή οποιουδήποτε ποσού προς εταιρείες ή άτομα που ασκούν τις πιο πάνω δραστηριότητες».
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.