Το Βρετανικό ΥΠΑΜ τίμησε Κύπριο βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

 

 

 

Το Τμήμα Πολεμικών Μεταλλίων του Υπουργείου Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας τίμησε με τρία μετάλλια μετά θάνατο το Βετεράνο του Β` Παγκοσμίου Πολέμου Νεόφυτο Γεωργίου Καμαρά από την Έμπα της Πάφου.

Στον Νεόφυτο Γεωργίου Καμαρά που απεβίωσε πριν από ενάμισι περίπου χρόνο, σε ηλικία 96 ετώ,ν απονεμηθήκαν το μετάλλιο του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου του Βασιλέως Γεωργίου της Αγγλίας, τον Πολεμικό Σταυρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και τον Πολεμικό Σταυρό της Αφρικής 1939 - 1945.

Τα μετάλλια παρέλαβε πριν μερικές ημέρες ο γιος του Νεόφυτου Γεωργίου Καμαρά, Γιώργος Χατζηγεωργίου, πρώην Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Χατζηγεωργίου εξέφρασε  την ευαρέσκεια της οικογένειάς του για την αναγνώριση αυτή, προσθέτοντας πως θα προσέφερε μεγάλη ικανοποίηση και στον τιμώμενο  εάν αυτές οι διακρίσεις δίνονταν στον ίδιο όταν ήταν εν ζωή.

Ο Νεόφυτος Γεωργίου Καμαράς εντάχθηκε στο Κυπριακό Σύνταγμα ως εθελοντής αρχές του 1940,  και μετά την εκπαίδευσή του,  μεταφέρθηκε με άλλους Κύπριους στην Αφρική όπου  έλαβε μέρος στις ιστορικές μάχες του Έλ -Αλαμέιν  και του Τομπρούκ.

Με την εισβολή της Γερμανίας στην Ελλάδα αρχές του 1941, συνέχισε ο κ. Χατζηγεωργίου, ο Νεόφυτος Γεωργίου Καμαράς,  μεταφέρθηκε με Άγγλους-  Αυστραλούς - και Νεοζηλανδούς , στην Ελλάδα και πολέμησε από την Βόρειο Ελλάδα μέχρι και την Καλαμάτα.

Με την παράδοση της Ελλάδας στους Γερμανούς την άνοιξη του 1941 συνελήφθηκε  ως αιχμάλωτος πολέμου στην Καλαμάτα και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων στην Γερμανία όπου παρέμεινε για 4 περίπου χρόνια.

Από τους συμμάχους  απελευθερώθηκε, με την λήξη του πολέμου, το καλοκαίρι του 1945.

Από εκεί οι Άγγλοι τον μετέφεραν στην Αγγλία όπου παρέμεινε έξι μήνες, και ακολούθως επαναπατρίστηκε στην Κύπρο.  

Ο κ Χατζηγεωργίου ανέφερε πως πριν από δύο περίπου χρόνια ο πατέρας του  τιμήθηκε μαζί με άλλους Βετεράνους του Β’  παγκοσμίου Πολέμου από τον τώς Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με το Μετάλλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.