Προς επίλυση το ζήτημα με τις κενές θέσεις δικαστών

 Του Χρίστου Χαραλάμπους

 

Σε αγώνα για εξεύρεση κονδυλίων από εξοικονομήσεις σε άλλους τομείς, έχει επιδοθεί το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις δικαστών που δημιουργούν ανυπέρβλητο πρόβλημα στην απονομή δικαιοσύνης.

Το πρόβλημα είχε αναδείξει και ο νέος Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ακης Χατζηχαμπής, με επιστολές του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Βουλή, στις οποίες έκανε λόγο για αποδιοργάνωση της Δικαστικής Υπηρεσίας.

Σύντομα θα δοθούν οι απαραίτητες λύσεις διαβεβαίωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου. « Με την πλήρωση των 10 αυτών θέσεων, είτε ως πρώτου διορισμού είτε ως προαγωγής, θα παρασχεθεί ουσιαστική δυνατότητα στο δικαστήριο να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες αλλά και να βελτιώσει το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης. Ως Υπουργείο βρισκόμαστε σε μια διαβούλευση μαζί με τα κόμματα και τον Πρόεδρο της Βουλής, έχω ήδη μιλήσει μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής, και φαίνεται να υπάρχει υποστήριξη, κυρίως από τα κόμματα, για να προωθηθεί άμεσα η αποδέσμευση των θέσεων αυτών και αναμένω ότι αυτό θα γίνει στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών», είπε ο Ιωνάς Νικολάου.

Οι ανάγκες στο δικαστικό σώμα είναι τεράστιες:

Έξι (6) κενές θέσεις επαρχιακών δικαστών
Δύο (2) κενές θέσεις ανώτερων επαρχιακών δικαστών
Δύο (2) κενές θέσεις Προέδρων Επαρχιακού Δικαστηρίου
Κενές θέσεις πρωτοκολλητών και γραμματειακού προσωπικού.


Χωρίς την πλήρωση των θέσεων αυτών οι δικαιοσύνη θα πάσχει, πόσο μάλλον αυτή την περίοδο που η κρίση εκτόξευσε τις υποθέσεις που καταχωρούνται από πολίτες ανέφερε στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας Κώστας Δημητριάδης.

Και προειδοποίησε ότι πολίτες ψάχνουν άλλους τρόπους για να βρουν το δίκιο τους. « Και όχι να αναζητούν άλλες μεθόδους, διότι δυστυχώς δεν θα τους μένει άλλη επιλογή. Και υπάρχουν φωνές και ήδη υπάρχουν κρούσματα που πολίτες αναγκάζονται να αναζητήσουν τέτοιους τρόπους διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους. 3.45 Εάν καταρρεύσει το σύστημα της απονομής δικαιοσύνης θα συμπαρασύρει τα πάντα στην καταστροφή, την πολιτεία την ευταξία και την ευνομία.», είπε ο κ. Δημητριάδης .

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ήδη την πλήρωση των έξι κενών θέσεων επαρχιακών δικαστών και οι εξελίξεις μεταφέρονται, τώρα, στη Βουλή και στην Επιτροπή Νομικών.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.