Αναβιώνουν τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας

Της Μαρίνας Χατζηκώστα

 
Στην κορύφωσή τους φτάνουν και τα έθιμα του Πάσχα, με τις νοικοκυρές να βάζουν τα δυνατά τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ώστε την ημέρα της Ανάστασης και το Πάσχα το σπίτι να είναι καθαρό, οι φλαούνες γευστικές και τα αυγά γυαλιστερά και έτοιμα για τσούγκρισμα. 
 
Από τα ξημερώματα η οικογένεια Μιχάλη και Στέλλας Ευσταθίου στο Απλίκι, ετοίμασαν τα απαραίτητα για το ψήσιμο της παραδοσιακής φλαούνας. Μας υποδέχθηκαν σήμερα λίγο πριν το ψήσιμο και ενώ ετοίμαζαν τον φούρνο. 
 
Σε όλα τα χωριά της Κύπρου άρχισε  να μυρίζει Πάσχα. Οι νοικοκυρές ψήνουν φλαούνες αλλά και κουλούρια που παρασκεύασαν βάζοπντας όλη τη μαστοριά και την τέχνη τους αλλά και τα μυστικά που κουβαλούν απο γενιά σε γενιά. Η καθαριότητα του σπιτιού, το ψήσιμο της φλαούνας, του κουλουριού, της χαλλουμωτής και της ελιοτής, το βάψιμο των αυγών, για την επαρχία της Κύπρου είναι οικογενειακή υπόθεση. 
 
Στη διαδικασία συμμετέχουν, διατηρώντας ζωντανά τα ήθη και έθιμα, και οι νεότερες γενιές. 
 
Παλαιότερα οι νεότεροι ασβέστωναν τα σπίτια στη διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας, προκειμένου ολόκληρο το χωριό να φαίνεται καθαρό και αστραφτερό στη διάρκεια της μεγαλύτερης γιορτής της χριστιανοσύνης. Σήμερα, που το έθιμο αυτό έχει εκλείψει, οι νέοι στο Απλίκι, καθαρίζουν τους δρόμους, με παραδοσιακές και σύγχρονες σκούπες, προκειμένου να υποδεχθούν το ʼγιο Πνεύμα. 
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.