Επέτειος 1ης Απριλίου 1955

Το πρωί τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ακαδημαϊκός Παναγιώτης Περσιάνης. Επίσης, παρέστη ο πρόεδρος του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματός του έφθασε χθες βράδυ για τριήμερη ενημερωτική επίσκεψη στην Κύπρο.

Μήνυμα Προέδρου Αναστασιάδη για την επέτειο της 1ης Απριλίου 

Η απόδοση τιμής στους ήρωες μας για τους αγώνες και τις θυσίες τους πρέπει να γίνει μέσα από ανάλογες πράξεις, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του μετά τη δοξολογία για την 1η Απριλίου,  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διεμήνυσε πως «όσοι θέλουμε να τιμούμε και να θυμόμαστε τις θυσίες νέων και τους αγώνες των τότε αγωνιστών και το τι μας έδωσαν, είναι η απόδοση της τιμής με ανάλογες πράξεις και ο αγώνας μέσα από το μόνοιασμα και την ενότητα, έτσι ώστε να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την πατρίδα μας για να μπορούμε να μιλούμε και να εννοούμε την τιμή που θέλουμε να αποδώσουμε σε όσους μέσα από τον απελευθερωτικό του αγώνα του ’55 - ’59 μας επέτρεψαν να ζούμε ελεύθεροι».

Αρχιεπίσκοπος: Ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε μια εθνική εγρήγορση

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ διεμήνυσε σήμερα πως ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε μια εθνική εγρήγορση, ούτως ώστε να φθάσει σε σημεία που επιθυμεί να ζήσει και να ξεφύγει τόσο από την οικονομική δυσπραγία, όσο και από την εθνική αποτελμάτωση, που δυστυχώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Σε δηλώσεις του, μετά τη δοξολογία για την 1η Απριλίου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε πως «το όραμα που είχε ο λαός μας το ‘55 και ξεκίνησε τον αντιαποικιακό αγώνα, αυτό το όραμα πρέπει να επανέλθει στο λαό, γιατί οι ημέρες που ζούμε είναι πιο δύσκολες από τότε».

«Πρέπει όλος ο λαός να βρίσκεται σε μια εθνική εγρήγορση, ούτως ώστε να φθάσουμε σε σημεία που επιθυμεί να ζήσει και να ξεφύγουμε τόσο από την οικονομική δυσπραγία όσο και από την εθνική αποτελμάτωση, που δυστυχώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο τόπος και ο λαός μας», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραίτηση που ζητά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργού Οικονομικών, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως αυτή είναι μια άποψη δική του, διευκρινίζοντας πως οι σχέσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη είναι πολύ καλές και ότι δεν σημαίνει πως ό,τι πει ο ίδιος πρέπει να το εκτελεί ο Πρόεδρος.

«Δημοκρατία έχουμε, ελεύθεροι άνθρωποι είμεθα, μπορεί να έχουμε και αντίθετες απόψεις, δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούμε σε όλα. Αυτό πάει να πει Δημοκρατία», είπε καταλήγοντας.

 

Μετά τη δοξολογία, ο αρχιεπίσκοπος τέλεσετρισάγιο για τους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα στα «Φυλακισμένα Μνήματα» στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας και έγινε κατάθεση στεφάνων. Δοξολογίες ψάληκαν και στις άλλες πόλεις, ενώ σε μεγάλες κοινότητες έγιναν και μαθητικές παρελάσεις.

 Ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ ανακοίνωσε ότι, λόγω των δύσκολων καταστάσεων που βιώνει ο τόπος, δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της 1ης Απριλίου.
 
Πανηγυρική δοξολογία στη Λάρνακα
 
Πανηγυρική Δοξολογία για την επέτειο έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ τελέστηκε και στη Λάρνακα στον ιερό ναό του Σωτήρος. Τον πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος 
 

Τρισάγιο στον Τάφο του Γεώργιου Γρίβα Διγενή
 
Στη Λεμεσό οι εορτασμοί περιλάμβαναν δοξολογία από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικόλαου και έπαρση της σημαίας στο κρησφύγετο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή. 
 
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Μετά την δοξολογία σχηματίστηκε πομπή, προς το αρχηγείο της ΕΟΚΑ, το κρησφύγετο του στρατηγού Διγενή όπου τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων. 
 
 
 
 
Σε μηνύματα για τη σημερινή επέτειο, κόμματα και οργανώσεις αποτίουν φόρο τιμής στους ήρωες, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου.
 
Επισημαίνουν ακόμα ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο κυπριακό και την οικονομία επιβάλλεται να υπάρξει ομοψυχία, συλλογικότητα, αντοχή, επιμονή στον στόχο, σκληρή δουλειά και πίστη στην επιτυχία της προσπάθειας.

 

 ΔΗΣΥ: Να στραφούμε στις διαχρονικές αξίες της ιστορίας

Σε διακήρυξή του για την 1η Απριλίου, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι τιμώντας την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, αποτίει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, οι οποίοι ακολουθώντας το παράδειγμα των προγόνων τους, έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου.
 
Η 1η Απριλίου 1955, αναφέρει, αποτελεί τον σημαντικότερο σταθμό στην πολυκύμαντη πορεία του κυπριακού ελληνισμού για απόκτηση της ελευθερίας του και την δραματικότερη αποκορύφωση μιας σειράς συνεχών εθνικών προσπαθειών για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού, που σημάδεψε τον ιστορικό βίο της Κύπρου.
 
Σήμερα, συνεχίζει, «η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή, είναι να στραφούμε προς τις διαχρονικές αξίες της ιστορίας μας και να αντλήσουμε διδάγματα από τους αγώνες του λαού μας, όπως αυτόν του 1955-59: Ομοψυχία, συλλογικότητα, αντοχή, επιμονή στον στόχο, σκληρή δουλειά και πίστη στην επιτυχία της προσπάθειας». 
 
 
Το ΔΗΚΟ καλεί σε συστράτευση προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Κύπρου 
 
Το ΔΗΚΟ στο επετειακό μήνυμά του αναφέρει ότι η φετινή επέτειος της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955 – 59 βρίσκει τον κυπριακό ελληνισμό να αγωνίζεται για τη φυσική και εθνική επιβίωσή του στη γη των προγόνων του».
 
Τις τελευταίες μέρες, προστίθεται, «ο τόπος και ο λαός μας βίωσε πολύ σκληρές πραγματικότητες. Και όμως, ο λαός μας απέδειξε για ακόμα μια φορά τις αρετές και τα ψυχικά αποθέματα που διαθέτει προασπίζοντας τα συμφέροντα του τόπου και ευρύτερα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Εκφράζεται η θέση ότι «δεν είναι η ώρα για κομματικούς σχεδιασμούς ούτε για τις όποιες προσπάθειες αποπροσανατολισμού από τους εθνικούς μας στόχους». «Έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα τις σημερινές συνθήκες και με συλλογικότητα, ενότητα και κοινή δράση να θωρακίσουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας μέσα από τις νέες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές συνθήκες που δημιουργούνται στην περιοχή μας», αναφέρεται.
 

ΕΥΡΩΚΟ: Να μην φεισθούμε θυσιών προς όφελος της Κύπρου
 
Με ευλάβεια υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο του απελευθερωτικού αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού, σήμερα πεντηκοστή όγδοη επέτειο από την έναρξη του ένοπλο αγώνα της ΕΟΚΑ κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας», αναφέρει το ΕΥΡΩΚΟ.
 
Δεν πρέπει να φεισθούμε κόπων και θυσιών, για να έλθει κάποια στιγμή η απελευθέρωση από τα δεσμά του Τούρκου κατακτητή, αλλά και των οικονομικών δυναστών, αναφέρει, καλώντας  τον κυπριακό ελληνισμό να τιμήσει την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και να μνημονεύσει τους γνωστούς και άγνωστους αγωνιστές, που έδωσαν τη ζωή τους, για να μπορούμε εμείς τώρα να υπάρχουμε ως κρατική οντότητα και ως κομμάτι του Ελληνικού έθνους.
 
Εκφράζεται η άποψη ότι «σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο που περνά ο τόπος μας, χρέος όλων εμάς, πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά και των πολιτών, είναι πράξουμε ότι είναι δυνατόν, για να ανακάμψει η κοινωνία και η οικονομία και η Κύπρος να συνεχίσει την πορεία της στην ιστορία».
 
«Δεν πρέπει να φεισθούμε κόπων και θυσιών, για να έλθει κάποια στιγμή η απελευθέρωση από τα δεσμά του τούρκου κατακτητή, αλλά και των οικονομικών δυναστών», αναφέρεται.
 
Το οφείλουμε σ’ αυτούς, γράφει, «που έδωσαν τη ζωή τους στον επικό αγώνα της ΕΟΚΑ, αλλά και στις επόμενες γενεές του κυπριακού ελληνισμού

Τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59 τιμά το Κίνημα Οικολόγων 
 
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τιμά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του κυπριακού λαού για την αποτίναξη του αγγλικού αποικιοκρατικού ζυγού, εκφράζοντας την ανάγκη "παράλληλα με τις προσπάθειες για ανάκαμψη της πληγωμένης οικονομίας της χώρας να γίνονται και προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο για αναχαίτιση των οποιονδήποτε προσπαθειών της Τουρκίας για μια λύση του Κυπριακού που θα εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα".
 
Σύμφωνα με το Κίνημα, "χρειάζεται το όραμα και η αγωνιστικότητα να συνοδεύονται με τα στοιχεία της ενότητας και της ομόνοιας όλων των δυνάμεων ηγεσίας και λαού, τη μεθοδικότητα και τον σχεδιασμό και τη ρεαλιστική διεκδικητικότητα". 
 
Προσθέτει δε, ότι "το κλειδί της ενότητας το έχει πρωτίστως ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος καλείται μέσα από το διάλογο και τη συναίνεση να θέτει μαζί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους φορείς της κοινωνίας, τους στόχους".
 
 
 
 
 
 
 
 
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.