Ιδού η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης Αναστασιάδη (videos)

 

 

Κράμα εμπειρίας και ανανέωσης χαρακτηρίζεται το νέο κυβερνητικό σχήμα στο οποίο κατέληξε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις και ζυμώσεις 48 ωρών.

Οι νέοι Υπουργοί είναι:

Υπουργός Εξωτερικών – Ιωάννης Κασουλίδης
Υπουργός Οικονομικών - Μιχάλης Σαρρής
Υπουργός Εσωτερικών - Σωκράτης Χάσικος
Υπουργός Άμυνας - Φώτης Φωτίου
Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού - Κυριάκος Κενεβέζος
Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων - Τάσος Μητσόπουλος
Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού το οποίο θα μετονομαστεί σε Υπουργείο Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.
Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος - Νίκος Κουγιάλης.
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Χάρης Γεωργιάδης.
Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης - Ιωνάς Νικολάου.
Υπουργός Υγείας - Πέτρος Πετρίδης.
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όρισε ως:
Κυβερνητικό Εκπρόσωπο – Χρήστο Στυλιανίδη.
Υφυπουργό παρά τω Προέδρω - Κωνσταντίνο Πετρίδη
Επίτροπο Προεδρίας για θέματα Αποδήμων και Θρησκευτικών Ομάδων - Καίτη Κληρίδου.
Επίτροπο Περιβάλλοντος - Ιωάννα Παναγιώτου.
Επίτροπο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας – Εμανουέλλα Μουσιούτα Λαμπριανίδου.
Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας - Παναγιώτη Αντωνίου.

Όλοι οι Υπουργοί είναι δεσμευμένοι και πρέπει να υλοποιήσουν το συμφωνημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης ήταν το πρώτο σχόλιο του κυρίου Αναστασιάδη ο οποίος προανήγγειλε και τη δημιουργία Υφυπουργείων εντός Μαρτίου.

Της ανακοίνωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος προηγήθηκε συνάντηση πέραν της μίας ώρας με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν.

Κρίσιμος θεωρείται και ο διορισμός διαπραγματευτή, ενόψει εξελίξεων στο κυπριακό, για τις οποίες έκανε λόγο ο ΓΓ του ΟΗΕ σε τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο Πρόεδρο. Ο κύριος Αναστασιάδης ωστόσο παρέπεμψε στο εθνικό συμβούλιο με αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της απερχόμενης κυβέρνησης.

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος έστειλε στους πολίτες μήνυμα αλλαγής νοοτροπίας και μέσα από μια άλλη απόφαση του στην οποία αναφέρθηκε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

Οι νέοι Υπουργοί, θα δώσουν τη νενομισμένη διαβεβαίωση την Παρασκευή το πρωί.

Το ΑΚΕΛ, σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, Γιώργου Λουκαϊδη, συγχαίρει τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν να απαρτίσουν το υπουργικό συμβούλιο, και σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι τόσο ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και η κυβέρνηση του, θα κρίνονται καλόπιστα από το ΑΚΕΛ, στη βάση των πεπραγμένων τους .

Παρατηρεί ωστόσο, ότι το κυβερνητικό σχήμα συναποτελείται, στη συντριπτική του πλειοψηφία, από πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του σκληρού πυρήνα των κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση, παρά τις περί αντιθέτου προεκλογικές διακηρύξεις του κυρίου Αναστασιάδη.

Ενώ χαρακτηρίζει ιδιαίτερα αρνητικό είναι το γεγονός ότι καμιά απολύτως γυναίκα δεν θα βρίσκεται στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η ΕΔΕΚ, σχολιάζοντας τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου δια του γραμματέα της Κεντρικής της Επιτροπής, Δημήτρη Παπαδάκη, έκανε λόγο για ανακύκλωση προσώπων, ενώ σημειώνει, ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνιστά προϊόν άσκησης ισορροπιών, μεταξύ των κομμάτων που στήριξαν την εκλογή του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και ότι δεν υπάρχει παρουσία γυναικών.

 

 

Νωρίτερα: 

Σε ανακοίνωση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου προχώρησε πριν από λίγο, ο νέος  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

Η σύνθεση έχει ως εξής:

Υπουργός Εξωτερικών: Ιωάννης Κασουλίδης

Υπουργός Οικονομικών: Μιχάλης Σαρρής

Υπουργός Εσωτερικών: Σωκράτης Χάσικος

Υπουργός Άμυνας: Φώτης Φωτίου

Υπουργός Παιδείας: Κυριάκος Κενεβέζος

Υπουργός Συγκοινωνιών: Τάσος Μητσόπουλος

Υπουργός Εμπορίου Γεώργιος Λακκοτρύπης

Υπουργός  Γεωργίας: Ν. Κουγιάλης

 Υπουργός Εργασίας: Χάρης Γεωργιάδης

Υπουργός  Διακαιοσύνης: Ιωνάς Νικολάου

Υπουργός Υγείας: Πέτρος Πετρίδης

Υφυπουργός Παρά τω προέδρω Κων/νος Πετρίδης

Επίτροπος Προεδρίας και ανθρωπιστικών θεμάτων: Καίτη Κληρίδη

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Ιωάννα Παναγιώτου

Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου: Παναγιώτης Αντωνίου 

Επίτροπος μεταρρύθμισης και νομοθεσίας: Εμανουέλλα Μουσιούττα-Λαμπριανίδη 

 Απόλυτα ευτυχής ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος για τη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης 

«Απόλυτα ευτυχής», δήλωσε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς για τη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΣΥ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι «υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο όλοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν και να υλοποιήσουν».

Απαντώντας σε ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για το πρόσωπο που θα διοριστεί στη θέση του διαπραγματευτή είναι θέμα του Εθνικού Συμβουλίου. «Έχουμε μπει σε μια νέα εποχή, σε μια νέα νοοτροπία. Θα υπάρχει συλλογικότητα και θα υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός εις όσα απαιτούν τη διαχείριση των μεγάλων εθνικών θεμάτων», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν τα νομοσχέδια για τη δημιουργία υφυπουργείων θα κατατεθούν στη Βουλή εντός Μαρτίου, απάντησε καταφατικά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός Μαρτίου για να γίνουν και οι ανάλογοι διορισμοί.
«Θέλουμε ένα λειτουργικό κράτος, ένα κράτος το οποίο να μπορεί να συμμετέχει στην ΕΕ ενεργά, αλλά την ίδια ώρα να μετατραπεί και σε ένα απόλυτα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος», είπε.

 

Καρογιάν: Αξιόμαχο σχήμα το νέο Υπουργικό Συμβούλιο 

Ως ένα αξιόμαχο σχήμα, χαρακτήρισε το νέο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν μετά τη μακρά συνάντηση που είχε σήμερα στα γραφεία του ΔΗΣΥ με τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Θεωρώ ότι αυτό το σχήμα έχει και τις δεξιότητες και τις ικανότητες και ανθρώπους που έχουν την εμπειρία, έχουν τη γνώση, έχουν και το νεανικό σφρίγος που μπορούν να δουλέψουν για ώρες πολλές και επί μέρες πολλές, για να μπορέσουμε πραγματικά να υλοποιήσουμε ένα όραμα, ένα πρόγραμμα το οποίο φιλοδοξούμε ότι μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να μπει η Κύπρος στη νέα εποχή με αξιώσεις, ανέφερε ο κ. Καρογιάν.

Είπε πως με τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντάλλαξαν απόψεις για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων «που αφορούν και πολιτικές, που αφορούν και τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουμε ως νέα Κυβέρνηση».

Άποψη δική μας, πρόσθεσε, «είναι ότι το κυβερνητικό σχήμα συνδυάζει και εμπειρίες, συνδυάζει και γνώσεις από νέους ανθρώπους, γίνεται και ανανέωση σε συγκεκριμένα Υπουργεία που χρειάζονται και εξειδικευμένη γνώση. Είναι ένα αξιόμαχο σχήμα και ας μην σπεύσουν κάποιοι να κρίνουν, να επικρίνουν».

Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από την παρουσία του ΔΗΚΟ στη νέα Κυβέρνηση, ο κ. Καρογιάν απάντησε: «Ασφαλέστατα. Τουλάχιστον τα άτομα που προέρχονται από το ΔΗΚΟ συνδυάζουν και εμπειρία, συνδυάζουμε όμως και νέους ανθρώπους σε εξειδικευμένα Υπουργεία που θεωρώ ότι αυτό το πράγμα θα βοηθήσει και την Κυβέρνηση και δίνει και σωστά μηνύματα σε ό,τι αφορά αυτό που ζητά η κοινωνία, δηλαδή και ετοιμοπόλεμους έμπειρους Υπουργούς αλλά ταυτόχρονα και νέους ανθρώπους, «άφθαρτους» που μπορούν πράγματι να προσφέρουν πολλές υπηρεσίες και στον τόπο αλλά και για την υλοποίηση του προγράμματος».

Ερωτηθείς για το Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος αναλαμβάνει το Υπουργό Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, ο κ. Καρογιάν είπε πως «είναι του ΔΗΚΟ».

Πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα νέο 42 ετών, με ένα εξαίρετο βιογραφικό που κατέχει τα θέματα ενέργειας, όχι μόνο θεωρητικά. Δεν ήταν στο προσκήνιο για πολλά χρόνια, όμως είναι ένας άριστος τεχνοκράτης και είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει και διεθνή αναγνώριση, ανέφερε.  Είπε πως εργάζεται σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία ως περιφερειακός διευθυντής σε 22 χώρες.

«Είναι μια επιλογή τεχνοκρατική που μπορεί να βοηθήσει απίστευτα παρόλο που τα θέματα της ενέργειας έχουν διάφορες διαστάσεις», ανέφερε, προσθέτοντας πως «συλλογική θα είναι η προσπάθεια από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να υλοποιηθεί το πρόγραμμά μας το οποίο είναι και φιλόδοξο, είναι όμως και εφικτό και αποτελεσματικό».

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη για Υφυπουργό στα θέματα ενέργειας, απάντησε αρνητικά.

Νωρίτερα.

Με πολύ μικρές πιθανότητες αλλαγής ολοκληρώνεται η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Νωρίς το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει  επίσημη ανακοίνωση από το Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρίστο Στυλιανίδη.

 

Στα γραφεία του ΔΗΣΥ βρίσκεται αυτή την ώρα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.Εκεί, βρίσκεται ήδη ο Ιωάννης Κασουλίδης που θα αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Χρίστος Στυλιανίδης και ο Ιωνάς Νικολάου.

 

Ποιοί πάνε πού

Εκτός από τους Υπουργούς Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, τους οποίους ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε από προχθές, πληροφορίες  στον ΔΗΣΥ καταλήγουν τα Υπουργεία: Εσωτερικών, Συγκοινωνιών και Έργων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών. Από τον ΔΗΣΥ θα είναι και το στέλεχος που θα επιφορτιστεί τα καθήκοντα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος θα αναλάβει το Υπουργείο Συγκοινωνιών, οι βουλευτές Χάρης Γεωργιάδης και Ιωνάς Νικολάου τα υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης, αντίστοιχα.

 
Για το Υπουργείο Εσωτερικών προορίζεται ο πρόεδρος του δημοσιογραφικού συγκροτήματος «ALFAMEDIA» και πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ και υπουργός του Γλ. Κληρίδη, Σωκράτης Χάσικος.
 
 Τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου θα αναλάβει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην ίδια θέση για ένα διάστημα επί προεδρίας Κληρίδη και παραιτήθηκε οικοιοθελώς για λόγους αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής της Κύπρου.
 
 
Ο γ.γ. του κόμματος Κυριάκος Κενεβέζος ενδέχεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας, αν και αρχικά το όνομα που συζητείτο για το συγκεκριμένο υπουργείο ήταν του Βασίλη Πάλμα, ο οποίος φαίνεται να καταλήγει στο υπουργείο Αμυνας. 
 
Για το υπουργείο Υγείας προορίζεται ο γιατρός Πέτρος Πετρίδης και για το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας τον διευθυντή Ανατολικής Μεσογείου της Microsoft και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), Γιώργο Λακκοτρύπη.
 
Στο ΕΥΡΩΚΟ και στο Νίκο Κουγιάλη καταλήγει το Υπουργείο Γεωργίας.

 

Χθες.

Η παρουσία του κυρίου Αλέκου Μαρκίδη τις τελευταίες ώρες στα γραφεία του ΔΗΣΥ, φούντωσε φήμες , ωστόσο ο ίδιος ξεκαθάρισε το λόγο της εκεί παρουσίας του. Δείτε σχετικά:  

 

Μέχρι σήμερα το αργότερο θα ανακοινωθεί η πλήρης σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι τελευταίες πινελιές αναμένεται να τοποθετηθούν το απόγευμα από τον Νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ολοκλήρωσε το πρωί τις επαφές του με τις πολιτικές δυνάμεις που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση τους για συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας. Και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος και την Γενική Γραμματέα των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου.

Ο κος Αναστασιάδης μιλούσε χθες μετά από νέα συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν κατά την οποία όπως πληροφορούμαστε συμφωνήθηκε πως πέντε υπουργεία θα δοθούν στον Δημοκρατικό Συναγερμό, και σε άτομα της εμπιστοσύνης του νέου προέδρου, τέσσερα στο Δημοκρατικό κόμμα, και ένα στο Ευρωπαϊκό Κόμμα. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής θεωρείται άτομο κοινής αποδοχής.

Σύμφωνα ωστόσο με τον κύριο Καρογιάν, στόχος δεν είναι η αριθμολογία κατά την έκφραση του, αλλά η δημιουργία ενός αξιόμαχου και αξιόπιστου κυβερνητικού σχήματος.

Σύμφωνα με πηγές από την Πινδάρου ο κος Καρογιάν επέμεινε και σήμερα φορτικά στο Υπουργείο Εμπορίου- Βιομηχανίας και Τουρισμού. Αίτημα που δεν έγινε δεχτό τόσο από τον πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Σύμφωνα δε με συναφείς πληροφορίες ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ζήτησε ακολούθως τα υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας, Άμυνας και Υγείας.

Το Υπουργείο Γεωργίας θα αναλάβει στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κόμματος. Ο τρόπος συμμετοχής του Κόμματος στο νέο κυβερνητικό σχήμα βρέθηκε νωρίτερα στο επίκεντρο συνάντησης του κ. Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία του Ευρωκό υπό τον Πρόεδρο του Δημήτρη Συλλούρη.

Συνεργασία με τον νέο πρόεδρο ανακοίνωσε και η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, η οποία αποδέχθηκε πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για διορισμό της στην θέση του επιτρόπου Περιβάλλοντος και θα προεδρεύει του Συμβουλίου Περιβάλλοντος, όταν αυτό θεσμοθετηθεί.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον κ. Αναστασιάδης ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα. Δεσμεύτηκε ωστόσο έναντι του νέου πρόεδρου της Δημοκρατίας ότι τηρήσει θετική στάση από την θέση όμως της αντιπολίτευσης.

 

 Nωρίτερα: 

Μετά τις ανακοινώσεις για διορισμό των Ιωάννη Κασουλίδη και Μιχάλη Σαρρή στις θέσεις των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών αντίστοιχα ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε σε συναντήσεις με το Ευρωκό τους οικολόγους αλλά και το Μάριο Κάρογιαν με στόχο τον καταρτισμό της Νέας Κυβέρνησης.

Παράλληλα ο Νίκος Αναστασιάδης συνέστησε το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας, με επικεφαλής το Νομπελίστα, Χριστόφορο Πισσαρίδη. Στο Συμβούλιο θα μετέχουν, επίσης, οι πρώην Υπουργοί Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός και Τάκης Κληρίδης, καθώς και ο Στέλιος Κοιλιάρης. 

Το αργότερο μέχρι αύριο θα ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του από τις μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις με τα κόμματα.

Σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του από τα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως βρίσκεται σε μια συνεχή διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις «και οφείλω να πως ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η ΕΔΕΚ έχει δηλώσει πως θα τηρήσει μια θετική στάση χωρίς την επιθυμία συμμετοχής στην Κυβέρνηση και αυτό, όπως σημείωσε, είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον ίδιο.

«Βρισκόμαστε σε διάλογο με το ΔΗΚΟ, το Ευρωπαϊκό Κόμμα και τους Οικολόγους. Πιστεύω ότι μέσα από τη σύμπτωση θέσεων σε σημαντικά θέματα, μπορούμε να σχηματίσουμε μια Κυβέρνηση που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα εθνικά θέματα της πατρίδας μας», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι οτιδήποτε υπάρχει προς ανακοίνωση «θα ανακοινωθεί από τον Εκπρόσωπο», προσθέτοντας πως η ανακοίνωση θα αναμένεται το αργότερο αύριο.

Στόχος η δημιουργία αξιόμαχης και αξιόπιστης Κυβέρνησης, δηλώνει ο Καρογιάν 

Στόχος είναι η δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος αξιόμαχου και αξιόπιστου που να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι η αριθμολογία για το ποια και πόσα Υπουργεία θα πάρουν τα κόμματα, αλλά το πώς θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις.

Εξερχόμενος των γραφείων του ΔΗΣΥ, όπου είχε συνάντηση με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως υπήρξε ακόμα μια συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη με στόχο τη διαμόρφωση συνθηκών και δυνατοτήτων έτσι που να σχηματιστεί μια Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως ήταν και η προεκλογική δέσμευση.

«Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών και του όγκου των προβλημάτων που πρέπει η νέα Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει», είπε ο κ. Καρογιάν αναφέροντας πως στόχος είναι να υπάρξουν εκείνες οι συνθέσεις και να διαμορφωθεί ένα κυβερνητικό σχήμα αξιόμαχο και αξιόπιστο που να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα πολλαπλά και πολυσύνθετα προβλήματα που έχει μπροστά του ο τόπος. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν, στόχος είναι να υπάρξει εκείνο το μείγμα και ανανέωσης αλλά ταυτόχρονα και της εμπειρίας που είναι χρήσιμη και πολύτιμη σε ένα τόσο κομβικό σημείο που βρίσκεται σήμερα η Κύπρος.

Ερωτηθείς αν έχουν «κλειδώσει» τα Υπουργεία που θα πάρει το ΔΗΚΟ, ο κ. Καρογιάν επανέλαβε πως στόχος είναι να υπάρξει μια αξιόμαχη, αποτελεσματική Κυβέρνηση που να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά και πολυσύνθετα προβλήματα. «Μέσα σε αυτό το πνεύμα, μέσα σε αυτό το κλίμα έγινε μια ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, υπήρξε προβληματισμός και η διαβούλευση θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό σχήμα, είπε πως η πορεία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Κληθείς να σχολιάσει φήμες ότι το Υπουργείο Εμπορίου αποτελεί το μήλο της έριδος ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, ο κ. Κρογιάν εξέφρασε άγνοια για τα διάφορα δημοσιεύματα και τους διάφορους ψίθυρους. «Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχουν μήλα της έριδος, υπάρχει κοινή έγνοια και κοινή επιδίωξη και κοινή στόχευση να υπάρξει ένα σχήμα ισχυρό, αποτελεσματικό που να αντιμετωπίσει κατάφατσα τα προβλήματα και τον όγκο των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας», είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι οι ψίθυροι αυτοί έχουν τόση αξία όση και ένα πυροτέχνημα.

Ερωτηθείς πόσα Υπουργεία θα πάρει το ΔΗΚΟ, ο κ. Καρογιάν διερωτήθηκε αν έχει σημασία ο αριθμός των Υπουργείων που θα έχει το κάθε κόμμα ή ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων και πόσο επαρκές θα είναι αυτό το κυβερνητικό σχήμα για να πετύχει στο μεγάλο στοίχημα που έχει αναλάβει.

 

Η Ι. Παναγιώτου στη θέση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος 

Μέσω του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, θέση η οποία προτάθηκε από το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην Ιωάννα Παναγιώτου, θα συμμετέχουν οι Οικολόγοι στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Όπως δήλωσε η κ. Παναγιώτου μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον κ. Αναστασιάδη στα γραφεία του ΔΗΣΥ, σήμερα συζητήθηκε η υλοποίηση του περιβαλλοντικού του προγράμματος, στο οποίο το Κίνημα Οικολόγων συμμετείχε με θέσεις και απόψεις.

«Έχουμε τη δέσμευση του Προέδρου ότι θα αρχίσουμε από τη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος και τη δημιουργία του Πράσινου Ταμείου Ανάπτυξης, και με αυτό κάνουμε αρχή σε αυτή τη συνεργασία που για εμάς είναι ουσίας, είναι το ύψιστο, για να μπορέσουμε να συμβάλουμε στα θέματα του περιβάλλοντος και κυρίως της πράσινης ανάπτυξης που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας εν καιρώ ανεργίας», δήλωσε.

Ερωτηθείσα αν οι Οικολόγοι θα συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως το Κίνημα θα συμμετέχει μέσα από το θεσμό του Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Σε ερώτηση αν τέθηκε το θέμα των Υφυπουργείων και αν ζητήθηκε η στήριξη εκ μέρους του νέου Προέδρου στο θέμα αυτό, η κ. Παναγιώτου είπε πως δεν έχει συζητηθεί θέμα Υφυπουργείων και Υπουργείων. «Η ατζέντα ήταν συγκεκριμένη και αφορούσε τη βοήθεια από την πλευρά του Κινήματος στην υλοποίηση του περιβαλλοντικού προγράμματος», είπε.

Ερωτηθείσα για το όνομα του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, η ΓΓ των Οικολόγων είπε πως υπήρξε πρόταση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς το πρόσωπο, το οποίο κατέχει και το ύψιστο αξίωμα στο Κίνημα Οικολόγων».

Κληθείσα να πει αν έχει αποδεχτεί τη θέση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, η κ. Παναγιώτου είπε πως θα το μεταφέρει στην Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος. «Αλλά, είναι τιμητικό», κατέληξε.

Τη συμμετοχή του ΕΥΡΩΚΟ στη νέα Κυβέρνηση, συζήτησε ο Ν. Αναστασιάδης με τον Δ. Συλλούρη 

Τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κόμματος στο νέο κυβερνητικό σχήμα καθώς και τον τρόπο συνεργασίας και συνεννόησης εντός Κυβέρνησης, συζήτησε η αντιπροσωπεία του κόμματος με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Δημήτρη Συλλούρη με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Συλλούρης είπε πως στην παρούσα φάση δεν συζητήθηκαν ονόματα και Υπουργεία, ξεκαθαρίζοντας πως το δικό του όνομα δεν θα περιλαμβάνεται στο νέο υπουργικό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «έχουμε καταλήξει με κοινούς προβληματισμούς στο πώς πρέπει να ξεκινήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε, πώς θα συνεννοούμαστε, με ποιο τρόπο θα γίνεται αυτή η συνεργασία και έχει γίνει και αναφορά για συμμετοχή μας στο νέο υπουργικό σχήμα».

Ο  κ. Συλλούρης ανέφερε πως δεν υπήρξε καταληκτική απόφαση στον τρόπο συμμετοχής του ΕΥΡΩΚΟ στο νέο κυβερνητικό σχήμα, προσθέτοντας πως αν θα υπάρξει οποιαδήποτε ανακοίνωση για αυτό το θέμα, θα την κάνει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς αν δόθηκαν ονόματα εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ για υπουργοποίηση, ο κ. Συλλούρης είπε ότι σε αυτό το στάδιο δεν συζητήθηκαν ονόματα, ξεκαθαρίζοντας πως το δικό του όνομα, «παρ’ όλες τις διάφορες κακόβουλες διαδόσεις δεν θα περιλαμβάνεται στο υπουργικό σχήμα. Εμείς στο Ευρωπαϊκό Κόμμα», συνέχισε, «δεν κάναμε συναλλαγές και ανταλλαγές ποτέ από την ίδρυσή μας. Αλλα κόμματα πιθανόν να έχουν κάνει, ιδιαίτερα την προηγούμενη πενταετία, μπορεί να κάηκαν με το γάλα και φυσούν και το γιαούρτι σήμερα».

Ερωτηθείς αν ενδιαφέρει το ΕΥΡΩΚΟ η θέση στη νέα Κυβέρνηση να είναι τέτοια που να συνδιαμορφώνει αποφάσεις, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε πως αυτό θα γίνεται με τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κληθείς να απαντήσει αν τέθηκε το θέμα των Υφυπουργείων, ο κ. Συλλούρης είπε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, καθώς όπως είπε, δεν τα Υφυπουργεία δεν θα υπάρχουν αύριο το πρωί. «Χρειάζονται διάφορες ρυθμίσεις, μπορεί να υπάρχει και αλλαγή, στο τέλος, σκέψης για το πόσα, ποια, και αν πρέπει να γίνουν. Δεν έχω κουβεντιάσει κάτι τέτοιο, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να συζητούμε κάτι το οποίο δεν είναι μπροστά μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το πώς θα πράξει το ΕΥΡΩΚΟ εντός Βουλής, από τη στιγμή που ο Βουλευτής Νίκος Κουτσού διαφώνησε με την απόφαση του κόμματος, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «δεν μας απασχόλησε αυτό το θέμα καθόλου. Σας απασχολεί νομίζω μόνον εσάς», είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τις ηγεσίες της ΕΔΕΚ,  και του Κινήματος Οικολόγων

Η ΕΔΕΚ έχει δηλώσει ήδη ότι δεν πρόκειται να μετάσχει στην Κυβέρνηση.

Στο βίντεο οι δηλώσεις Καρογιάν, Συλλούρη και Ιωάννας Παναγιώτου, με το πέρας των συναντήσεων που είχαν με το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

 

Τις επαφές παρακολουθεί ο πολιτικός συντάκτης του ΑΝΤ1, Κυριάκος Πομηλορίδης. Όλες οι πληροφορίες στην ανταπόκρισή του, στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:  

 

 

Xθες: 

Ο Ιωάννης Κασουλίδης θα είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών και ο Μιχάλης Σαρρής ο νέος Υπουργός Οικονομικών, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Εξάλλου, ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης θα είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας, το οποίο θα συσταθεί τις αμέσως επόεμενες ημέρες.

Για το ρόλο του μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης: 

 

Στις πιο πάνω ανακοινώσεις προέβη απόψε ο ίδιος ο νεοκλεγείς Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

 

Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης άρχισε από το πρωί, το δύσκολο έργο της συγκρότησης Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας.

Αρχικά με τους στενούς του Συνεργάτες και ακολούθως, με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, ο οποίος κατέφτασε στα γραφεία του Δημοκρατικού συναγερμού λίγο μετά το μεσημέρι.

Προτού μάλιστα αναχωρήσει κος Αναστασιάδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και ανακοινώσεις τουλάχιστον για τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Αντ1, Νίκος Αναστασιάδης και Μάριος Καρογιάν συμφώνησαν προκαταρτικά και στην αναλογία εκπροσώπησης των πολιτικών δυνάμεων στο κυβερνητικό σχήμα. Αναλογία που όπως χαρακτηριστικά μας ειπώθηκε δύναται να διαφοροποιηθεί αναλόγως και της ανταπόκρισης που θα υπάρξει και από τα υπόλοιπα κόμματα, πλην βεβαίως του ΑΚΕΛ.

Βέβαιος θα πρέπει να θεωρείται επίσης τόσο ο Διορισμός του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, όσο και του Διευθυντή του Γραφείου του προέδρου του ΔΗΣΥ, Κωνσταντίνου Πετρίδη ως Υφυπουργού παρά τω προέδρω.

Σκέψεις, βολιδοσκοπήσεις μέχρι και προτάσεις ακόμα έγιναν και για τα υπόλοιπα των υπουργείων. Σύμφωνα ωστόσο με πηγές από την Πινδάρου, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται τελεσίδικο εάν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα το ενδεχόμενο συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα τόσο του Ευρωπαϊκού Κόμματος όσο της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων.

Οι πρώτες επαφές έγιναν και αύριο ο κος Αναστασιάδης θα δεχθεί διαδοχικά στο γραφείο του τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρη και την Γενική Γραμματέα των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου.

Παράλληλα, ο κος Αναστασιάδης θα αρχίσει και τη διαδικασία ενημέρωσής του για την κατάσταση της οικονομίας, καθώς όπως είπε οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες είναι άκρως ανησυχητικές.

Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα πως τα δεδομένα θα αλλάξουν και πως η νέα θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις έτσι ώστε η Κύπρος να βγει από την απομόνωση, καθώς όπως σημείωσε θετικά ήταν τα πρώτα μηνύματα τόσο από τον πρόεδρο της κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όσο και από τους κυρίου Ρομπάι και Μαρτένς.ε

Χαρακτήρισε τέλος στάση συνέπειας την εξαγγελία από χθες το βράδυ την πρόθεσης της κυβέρνησης του να υποβάλει αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

 

Το παρασκήνιο για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας είναι συνεχές και το ρεπορτάζ παρακολουθεί ο πολίτικος συντάκτης του ΑΝΤ1, Κυριάκος Πομηλορίδης. Δείτε στο βίντεο, όσα μετέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ

 

Νωρίτερα: 

Αναχώρησε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις ο Μιχάλης Σαρρής ο οποίος είχε συνάντηση με το νεοκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, 

Ο Μιχάλης Σαρρής,  θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες από το Δημοκρατικό Συναγερμό, ως ο επικρατέστερος για να αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στην Κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο εκλελεγμένος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Πλέον αναμένται ανακοίνωση ή δήλωση  από την Πινδάρου, σχετική με το περιεχόμενο της συνάντησης. 

«Θα γίνει διαβούλευση για να δούμε πως μπορούμε να συνθέσουμε μία κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής ή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» δήλωσε νωρίτερα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Εξερχόμενος των γραφείων του ΔΗΣΥ, όπου είχε σήμερα σειρά επαφών μεταξύ των οποίων και με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι αύριο θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ και τη ΓΓ των Οικολόγων, ενώ θα διευθετηθεί, όπως είπε, συνάντηση και με την ΕΔΕΚ, αύριο.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το απόγευμα θα υπάρξουν ανακοινώσεις τουλάχιστον για τα δύο βασικά υπουργεία των Οικονομικών και Εξωτερικών, ενώ, όπως ανέφερε, είτε αύριο είτε μεθαύριο, θα έχει συναντήσεις με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον Υπουργό Οικονομικών, ώστε να αποκομίσει μία σφαιρική εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας.

Ερωτηθείς κατά την προσέλευσή του στα γραφεία του κόμματος αν θα αρχίσει τις διαβουλεύσεις αναφορικά με τον σχηματισμό Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά.

Μέχρι στιγμής όπως επιβεβαίωσε ο κ. Καρογιάν έχουν κλείσει τα ονόματα του Μιχάλη Σαρρή για το Υπουργείο Οικονομικών και του Ιωάννη Κασουλίδη για το Υπουργείο Εξωτερικών. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, για το Υπουργείο Διακαιοσύνης προωθείται ο Ιωνάς Νικολάου, στο Υπουργείο Εσωτερικών ακούγονται τα ονόματα του Χρίστου Πατσαλίδη και του Ανδρέα Χριστοδούλου διευθυντή του κτηματολογίου. Στο Υπουργείο Παιδείας παίζει το όνομα του Τάσου Μητσόπουλου, στο υπουργείο Υγείας παίζει έντονα το όνομα του διευθυντή του ινστιτούτου γενετικής Φίλιππου Πατσαλή, για το Υπουργείο Γεωργίας παίζουν τα ονόματα των Φώτη Φωτίου και Τίμη Ευθυμίου.

Τα γραφεία του ΔΗΣΥ για πρώτη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη σε σχέση με τον σχηματισμό Κυβέρνησης, μετέβη και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν.

Προσερχόμενος στα γραφεία του ΔΗΣΥ και απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Καρογιάν επιβεβαίωσε ότι χθες συνομίλησε με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο με τον οποίο συμφώνησαν στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να δώσει ονόματα.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι συνομίλησε χθες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με τον οποίο συμφώνησαν στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών.Σε ερώτηση γιατί δόθηκε προτεραιότητα στα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι είναι λόγος είναι προφανής.
 
«Η οικονομία έχει διασύνδεση σε ό,τι αφορά και τις επαφές που πρέπει να γίνονται στο εξωτερικό για να αλληλοβοηθούν. Άρα είναι δύο νευραλγικά Υπουργεία που δεν έχουμε και πολύ χρόνο να τα πολυσκεφτούμε».
 
Απέφυγε να αναφερθεί στα ονόματα που θα αναλάβουν τα δύο χαρτοφυλάκια λέγοντας πως η ανακοίνωση των ονομάτων είναι προνόμιο του Προέδρου.
 
Σε ερώτηση αν έχει συμφωνηθεί η αναλογία των Υπουργείων, ο κ. Καρογιάν απάντησε αρνητικά. «Θα σας φανεί πολύ παράξενο, αλλά όχι, τίποτα», είπε.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Καρογιάν είπε ότι δεν κομίζει προτάσεις για την υπουργοποίηση προσώπων. «Με τον Πρόεδρο θα ανταλλάξουμε απόψεις τώρα για πρώτη φορά», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας επαφίεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Απάντησε επίσης αρνητικά στην ερώτηση κατά πόσον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του ζήτησε κατάλογο ονομάτων για υπουργοποίηση.
 
«Θα κουβεντιάσουμε με τον Πρόεδρο, δούμε τις σκέψεις του Προέδρου και θα ανταλλάξουμε απόψεις», είπε.

Αρμοδιότητα του Προέδρου η ανακοίνωση των Υπουργών, λέει ο Ι. Κασουλίδης 

Αποκλειστική αρμοδιότητα του εκλελεγμένου Προέδρου είναι η ανακοίνωση των προσώπων που θα διοριστούν Υπουργοί, δήλωσε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ιωάννης Κασουλίδης, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που τον φέρουν να αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών.
 
«Αυτά τα θέματα που ρωτάτε είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του εκλελεγμένου Προέδρου και οποιεσδήποτε εξαγγελίες θα γίνουν από το ίδιο», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι ο ίδιος θα αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών και ο Μιχάλης Σαρρής το ΥΠΟΙΚ.
 
Σε ερώτηση αν ενδιαφέρεται για το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ, κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι «δεν είναι θέμα ενδιαφέροντος, είναι θέμα καθήκοντος».
 
Εξάλλου, αποφεύγοντας να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αποχώρησαν από τα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο εκ των Αντιπροέδρων του κόμματος, Ιωνάς Νικολάου, και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Τάσος Μητσόπουλος, οι οποίοι φέρονται από σημερινά δημοσιεύματα ως υποψήφιοι για υπουργοποίηση.
 

 

Την Πέμπτη η εγκατάσταση.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου στις πέντε το απόγευμα, σε ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων θα γίνει η εγκατάσταση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Όπως είπε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής των Αντιπροσώπων Σωκράτης Σωκράτους, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και ακολούθως θα προσφωνήσει τη Βουλή.
 
Πριν τη διαβεβαίωση, ενδέχεται να απευθύνει ομιλία και ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
 
Στην τελετή εγκατάστασης αναμένεται ότι θα προσκληθούν η πολιτειακή, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου και ξένοι πρέσβεις.
 
Παρών στην εγκατάσταση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι και ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
 
Σύμφωνα με τον κ. Σωκράτους, αυτό που συνηθίζεται, είναι ότι πρώτα ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μετά ο απερχόμενος επισκέπτονται το γραφείο του Προέδρου της Βουλής πριν την ειδική συνεδρία και μετά όλοι μαζί πάνε στην Ολομέλεια.
 
Όταν ολοκληρωθεί η ειδική συνεδρία, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάει στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής και δέχεται τα συγχαρητήρια των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
 
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την πρακτική, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάει στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου αναμένει το νέο Πρόεδρο να καταφθάσει για να του παραδώσει τα ηνία του κράτους και να αποχωρήσει από το Προεδρικό.
 

 

Χθες.

Λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης και της εκλογής του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, ήδη ακούγονται τα πρώτα ονόματα των Υπουργών του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Για το Υπουργείο Οικονομικών προορίζεται ο Μιχάλης Σαρρής,  για το Υπουργείο Δικαιοσύνης ο Ιωνάς Νικολάου, για το Υπουργείο Παιδείας ο Τάσος Μητσόπουλος, και για το Υπουργείο Εξωτερικών ο Ιωάννης Κασουλίδης.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.