Ενώνουν δυνάμεις κυνηγοί και περιβαλλοντιστές ενάντια στο τοπικό σχέδιο Ακάμα (ΒΙΝΤΕΟ&ΧΑΡΤΕΣ)

Ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής να συμπορευτούν μαζί τους

Για κολοσσιαία καταστροφή χωρίς επιστροφή, από το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και τους σχεδιασμούς ανάπτυξης εντός και εκτός του Κρατικού Δάσους, κάνουν λόγο η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγιού, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου BIRD LIFE CYPRUS, η Πρωτοβουλία για τη διάσωση των φυσικών ακτών και η κίνηση SAVE AKAMAS SAVE CYPRUS, που παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου από κοινού με το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος TERRA CYPRIA. 

«Οδεύουμε στην απόλυτη αλλοίωση και καταστροφή της, αν όχι μοναδικής, τότε μιας από τις ελάχιστες εναπομείνασες περιοχές φυσικού και άθικτου βιότοπου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγιού, Ηλίας Πεκρής. 

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της BIRD LIFE CYPRUS, Martin Hellicar, «είναι οι συσσωρευτικές επιπτώσεις, από όλες αυτές τις προτεινόμενες αναπτύξεις μαζί, που καθιστούν αυτό το τοπικό σχέδιο όπως το έχουμε μπροστά μας σήμερα, καταστροφή». 

Οι συμμετέχοντες κάλεσαν τις υπόλοιπες περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις κοινότητες του Ακάμα να συμπορευτούν μαζί τους, ώστε να ανατρέψουν την καταστροφική, όπως την χαρακτηρίζουν, απόφαση για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και να διατηρήσουν τη φυσικότητα των βιοτόπων της χερσονήσου. 

«Το πολεοδομικό συμβούλιο θεωρούμε ότι πρέπει να σεβαστεί τους νομικά δεσμευτικούς και ουσιώδεις όρους της γνωμάτευσης του Τμήματος Περιβάλλοντος που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2021», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Κίνησης SAVE AKAMAS SAVE CYPRUS, Κλέιτος Στυλιανού. 

«Πιστεύουμε ότι το Σχέδιο πρέπει να αποσυρθεί, να αναδιαμορφωθεί και να βρεθούν οι λύσεις οι πραγματικές για τους κατοίκους. Εμείς δεν είμαστε εναντίον των κατοίκων, πιστεύουμε ότι το περιβάλλον και η τοπική κοινότητα στον Ακάμα πρέπει να λειτουργήσουν απόλυτα συνυφασμένα», είπε ο Εκτελεστικός Διευθυντής TERRA CYPRIA, Λεύκιος Σεργίδης. 

Τονίζουν ότι βρίσκουν δικαιολογημένες τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και των ιδιοκτητών γης. Και προτείνουν, μεταξύ άλλων, την επιβολή ειδικής φορολόγησης με σκοπό την εξαγορά σε πραγματικές τιμές της γης των ιδιοκτητών ή την αποζημίωσή τους για την απώλεια χρήσης.

Χάρτες από τις ζώνες προστασίας και διαχείρησης περιβάλλοντος του τελικού σχεδίου: Δημήτρης Κώστα

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...