ΠτΔ: Άμεση ανάγκη να αναλάβουμε δράσεις για τη κλιματική αλλαγή (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 25/10 ενώπιον της συνόδου κορυφής το σχέδιο δράσης της Κύπρου

Την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων που να αφορούν στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων και τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προώθηση τους σε περιφερειακό επίπεδο, τόνισε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 

Σε ομιλία του την οποία ανέγνωσε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρο Κυριάκος Κούσιος, στη δεύτερη υπουργική σύνοδο της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον συντονισμό των δράσεων για την κλιματική αλλαγή στην ανατολική μεσόγειο και τη μέση ανατολή, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέδειξε την αξία της περιφερειακής συνεργασίας μέσω ενός σχεδίου δράσης. 

«Μια επιστημονική εργασία που ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που αναλάβαμε το 2019 για την ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σε διάφορους τομείς, όπως το περιβάλλον, η γεωργία, ο τουρισμός, η υγεία, Πολιτιστική Κληρονομιά και φυσικά νερό», ανέφερε σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατία, Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η πρώτη έκδοση του περιφερειακού σχεδίου δράσης για την κλιματική αλλαγή και προσδιορίστηκαν οι προτεραιότητες για την οριστικοποίηση του. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, «μια χώρα από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά. Παγκόσμια προβλήματα όπως είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής χρειάζονται περιφερειακή και διεθνή συνεργασία. Το σχέδιο δράσης που είμαστε έτοιμη να διαμορφώσουμε στην συνάντηση αυτή και να εγκριθεί τον Οκτώβριο από τους ηγέτες των χωρών βασίζεται στην επιστημονική γνώση πέραν των 240 επιστημόνων».

«Να συντονιστούμε όλοι εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Να εξυπηρετήσουμε τον κοινό στόχο. Ο κοινός στόχος είναι πως θα προλάβουμε τις μεγάλες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Η οριστικοποίηση του Σχεδίου αναμένεται να επικυρωθεί από τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν εν όψει της συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών στις 25 Οκτωβρίου. Πριν από την έναρξη της υπουργικής συνάντησης τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή στη μνήμη της υπουργού εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου. 

Αυγερινός Χρυσοστόμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...