Την ίδρυση Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας ζητά η Συνομοσπονδία Αναπήρων (ΒΙΝΤΕΟ)

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων

Η καθυστέρηση στην υλοποίηση ορθών πολιτικών στα ζητήματα της προσβασιμότητας έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ζωές των πολιτών με αναπηρίες, τονίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ).

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΚΥΣΟΑ και απευθυνόμενος στον Υπουργό Μεταφορών ο οποίος εκτελεί χρέη Υπουργού Εργασίας και εκπροσώπησε τη Ζέτα Αιμιλιανίδου στην συνέλευση, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χριστάκης Νικολαΐδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ζητήματα της προσβασιμότητας βρίσκονται χαμηλά στις προτεραιότητες της πολιτείας και των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να είναι αποκλεισμένα από την κοινότητα στην οποία ζουν.

«Το κίνημα μας τρέφει υψηλές προσδοκίες κύριε Υπουργέ και αναμένει να αντικρίσετε θετικά το πάγιο αίτημα για την ίδρυση και λειτουργία εθνικής αρχής προσβασιμότητας που θα έχει σκοπό την προώθηση της αρχής του καθολικού σχεδιασμού σε όλα τα περιβάλλοντα και υπηρεσίες», τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ.

Το κράτος και η κοινωνία έχουν υποχρέωση να στηρίζουν και ενδυναμώνουν τα άτομα με αναπηρίες, τόνισε ο Υπουργός Μεταφορών, ο οποίος αναφέρθηκε στις νέες δράσεις που υλοποιούνται ή αναμένεται να υλοποιηθούν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά την τριετία που διανύουμε.

«Η μεταφορά στο κυπριακό δίκαιο και η εναρμόνιση με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/882 για την προσβασιμότητα σε αγαθά και υπηρεσίες. Η ολοκλήρωση της διαβούλευσης και της νομοπαρασκευής του νέου νομοσχεδίου για την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρίες στην λήψη των αποφάσεων τους», επισήμανε ο Γιάννης Καρούσος.

Το Τρίτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2021-2023, περιλαμβάνει 135 δράσεις 58 νέες και 77 συνεχιζόμενες, προς υλοποίηση από οκτώ Υπουργεία και τρία Υφυπουργεία.

Στη συνέλευση παρέστησαν επίσης η Επίτροπος Διοικήσεως, βουλευτές, ο Δήμαρχος Λευκωσίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας.


Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...