Γεμάτα με χαλούμι εκτός ΠΟΠ τα ράφια των υπεραγορών (ΒΙΝΤΕΟ)

Τη σύσκεψη της Δευτέρας αναμένουν οι υπεραγορές για το τι μέλλει γενέσθαι

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλείται να λύσει το γόρδιο δεσμό και να βρει λύση στο καυτό ζήτημα των τεράστιων ποσοτήτων χαλουμιού που έχουν κατακλύσει την αγορά και είναι εκτός του νόμιμου προτύπου ΠΟΠ σύμφωνα με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας. 

Σε σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Σύνδεσμο Τυροκόμων, θα τεθεί επί τάπητος η ανάγκη συμμόρφωσης με την γνωμάτευση, που θέτει εκτός διάθεσης για κατανάλωση, όλα τα προϊόντα που παράχθηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου και παραβιάζουν εξόφθαλμα τη νομοθεσία και φθάνουν το 30 τοις εκατό των ποσοτήτων που παράχθηκαν. 

Η συντριπτική ποσότητα των χαλουμιών στις υπεραγορές, είναι εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ, επισήμανε στον ΑΝΤ1, ο επικεφαλής του Συνδέσμου του Λιανικού Εμπορίου, δηλώνοντας πως αναμένουν τις ανακοινώσεις της σύσκεψης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δοθεί μικρή μεταβατική περίοδος μέχρι την εξάντλησή τους από τα ράφια. 

«Στις υπεραγορές, όλα τα χαλλούμια που υπάρχουν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, δεν πληρούν τις προδιαγραφές, αν θα τα αποσύρουμε άμεσα ή αν θα υπάρξει κάποιο μεταβατικό στάδιο, ώστε να πωληθούν όλα αυτά τα χαλλούμια που υπάρχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάριος Αντωνίου 

«Μπορεί να υπάρχει μια μικρή παράταση, είναι μια εισήγηση, δεν θέλουμε να ζημιώσει κανένας», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης, Τάκης Χριστοδούλου. 

Γάλα: Ζητούν αύξηση 25 σεντ στη χονδρική τιμή πώλησης

Οι αιγοπροβατοτρόφοι που δηλώνουν αποφασισμένοι να αυξήσουν τα ζώα τους για να καλύψουν τις ανάγκες του 2024, ζητούν μια γενναία, έστω και σταδιακή αύξηση, κατά 25 σεντ στην χονδρική πώληση του γάλακτος. Που σήμερα είναι στο €1,05.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων, Παναγιώτης Κωνσταντίνου, «είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Υπολογίζουμε να πάρει μια λογική αύξηση. Πρέπει τουλάχιστον να πάει στο €1.30. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε κόστος, σχεδόν €1.50».

Την ίδια ώρα ζητούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας, κάνοντας λόγο για αποκλεισμό τους από τυροκόμους και αγελαδοτρόφους. 

«Σήμερα βλέπουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό της δικής μας ομάδας των αιγοπροβατοτρόφων. Ο στόχος τους είναι να εξαθλιώσουν πλήρως τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας», ανέφερε ο Γραμματέας της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων, Γιώργος Δημητρίου. 

Με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, επιτέλους δικαιώθηκε ο εθνικός πλούτος και η εθνική κληρονομιά του χαλουμιού τονίζουν οι αιγοπροβατοτρόφοι.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...