Πρόταση στο Ευρωκοινοβούλιο: Να εξαιρεθεί η Κύπρος από αυξήσεις στα καύσιμα για το 2023

Επιτυχία Κύπριων Ευρωβουλευτών για μείωση της ενεργειακής φορολογίας για την Κύπρο

Πρόταση για μειωμένο φορολογικό συντελεστή για την Κύπρο για τα καύσιμα κίνησης πέτυχαν να προωθήσουν κύπριοι Ευρωβουλευτές στην επιτροπή Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου. Η πρότασή τους υπερψηφίστηκε και αναμένεται η έγκριση από την ολομέλεια.

Στο πλαίσιο του στόχου που έθεσε η ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίου κατά 55% έως το 2030, ψηφίστηκε, σήμερα, στην επιτροπή Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου, η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη φορολόγηση της ενέργειας, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το 2023.

Η αναθεωρημένη οδηγία, όπως προτείνεται από την Κομισιόν θεσπίζει υψηλότερα επίπεδα φορολογίας για τα ρυπογόνα καύσιμα, επιφέροντας σημαντικές αυξήσεις, τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές. Σύμφωνα με τους φορολογικούς συντελεστές που προτείνει η Κομισιόν για τα καύσιμα κίνησης, θα υπάρξει αύξηση περίπου 40 σέντ το λίτρο στην Κύπρο. Η πρόταση αυτή είναι ιδιαίτερα προβληματική,  καθώς, λόγω της ανυπαρξίας Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και Πράσινων Μεταφορών στην Κύπρο, ο κόσμος που είναι εξαρτημένος από τη βενζίνη και το πετρέλαιο που χρειάζεται για το αυτοκίνητό του, θα έρθει αντιμέτωπος με ένα δυσβάστακτο κόστος, το οποίο δεν θα μπορεί να αποφύγει, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικά μέσα μεταφοράς.  

Με πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών Ν. Κιζίλγιουρέκ, Γ. Γεωργίου, ο οποίος είναι σκιώδης εισηγητής της έκθεσης εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς, του Ευρωβουλευτή, Λ. Χριστοφόρου, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή Οικονομικών και του Ευρωβουλευτή, Δ. Παπαδάκη, ο οποίος είναι μέλος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου κατατέθηκε τροπολογία, η οποία διασφαλίζει πως η Κύπρος θα μπορεί να ζητήσει εξαίρεση από τη συγκεκριμένη ρήτρα της οδηγίας και να εφαρμόσει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή (έως και 12 φορές), καθώς είναι νησί και δεν έχει ανεπτυγμένο δημόσιο δίκτυο μέσων μαζικών μεταφορών, χαμηλών ρύπων.

Οι Ευρωβουλευτές Ν. Κιζίλγιουρεκ, Γ. Γεωργίου, Λ. Χριστοφόρου και Δ. Παπαδάκης, μετά από έντονες διεργασίες, πέτυχαν να εξασφαλίσουν τη στήριξη των πολιτικών τους ομάδων, με αποτέλεσμα η εν λόγω τροπολογία να υπερψηφιστεί, σήμερα, και να ενσωματωθεί στο κείμενο της Επιτροπής Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου. Ωστόσο, θα πρέπει να επικυρωθεί και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος που είναι η κύρια επιτροπή, αρμόδια για την έκθεση. Εφόσον η ολομέλεια έγκρινει τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (τρίλογος), ώστε να συνταχθεί το τελικό κείμενο.

Σημειώνεται πως στην έκθεση της επιτροπής Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου, προτείνονται και άλλες σημαντικές τροποποιήσεις επί της προτάσεως της Κομισιόν, ώστε να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια και να διασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση στην ενέργεια, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...