Κύπρος: 436 άτομα επιχείρησαν να κόψουν το κάπνισμα, 237 τα κατάφεραν

Σημαντικά ποσοστά επιτυχίας παρουσιάζει το Πρόγραμμα Διακοπής Καπνίσματος του ΟΚΥπΥ

Σημαντικά ποσοστά επιτυχίας παρουσιάζει το Πρόγραμμα Διακοπής Καπνίσματος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), σύμφωνα με τα πλαίσια που έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο ΟΚΥπΥ αναφέρεται στα παγκύπρια στατιστικά στοιχεία, σημειώνοντας ότι στο Πρόγραμμα συμμετείχαν το 2021 436 άτομα (271 άνδρες και 158 γυναίκες), με 237 από αυτούς να τα έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς και να διακόπτουν το κάπνισμα (ποσοστό επιτυχίας 56%). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται, το πρόγραμμα ολοκλήρωσαν 152 άνδρες και 85 γυναίκες.

Ο Οργανισμός αναφέρει ότι το πρόγραμμα λειτουργεί σε δύο πυλώνες, στη σωματική εξάρτηση και στη ψυχολογική εξάρτηση, σημειώνοντας ότι το Πρόγραμμα Διακοπής του Καπνίσματος της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ, προσφέρεται δωρεάν σε όλες τις επαρχίες, έχοντας ως στόχο την ενημέρωση, πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος στην Κύπρο και απευθύνεται σε άτομα 17 ετών και άνω.

Όπως αναφέρει, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον Οργανισμό για το πρόγραμμα αυτό, μέσω της δωρεάν Παγκύπριας τηλεφωνικής γραμμής 1431, η οποία λειτουργεί καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο και στελεχώνεται με προσωπικό ειδικά εκπαιδευμένο  στις διαδικασίες διακοπής καπνίσματος (ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές ψυχικής υγείας και γενικής νοσηλευτικής)

Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ στο Πρόγραμμα Διακοπής του Καπνίσματος, παρέχονται ατομικές και ομαδικές συμβουλευτικές παρεμβάσεις, καθώς και φαρμακευτική παρέμβαση μέσω της χορήγησης εμπλάστρων νικοτίνης, από εξειδικευμένους λειτουργούς της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ.

Αναφορικά στους στόχους του Προγράμματος, ο ΟΚΥπΥ αναφέρει πως αυτοί αφορούν στην παροχή συμβουλευτικής παρέμβασης για τη διακοπή της καπνιστικής συνήθειας, στην ενημέρωση για τις διαθέσιμες μεθόδους διακοπής – Παροχή φαρμακευτικών βοηθημάτων (υποκατάστατα νικοτίνης - έμπλαστρα) και στην τήρηση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου εστιάζοντας αποκλειστικά στη διακοπή του καπνίσματος.

Σε σχέση με τις ηλικίες των συμμετεχόντων, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά άτομα ηλικίας 35-60 ετών, ενώ υψηλό ποσοστό καταγράφεται και στα άτομα άνω των 60 χρόνων.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...