Διεθνή μηνύματα στήριξης στο πλαίσιο συναντήσεων του Αβέρωφ Νεοφύτου στο ΕΛΚ

Βέμπερ, Μέτσολα και Τουσκ στέλνουν μηνύματα στήριξης στην Κύπρο

Με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στο συνέδριο του ΕΛΚ, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, με τους δύο αξιωματούχους να εκφράζουν στήριξη προς την Κύπρο. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε την κα. Μέτσολα για τη στήριξη στην Κύπρο αλλά και στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Πρόσθεσε ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «επανέλαβε ακόμη μια φορά τη σθεναρή της στήριξη στη μοιρασμένη μας πατρίδα».

Από την πλευρά της η κα. Μέτσολα σημείωσε ότι «ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο μια χώρα παραμένει διαιρεμένη κι αυτό πρέπει να είναι οδηγός μας σε ό,τι κάνουμε, μια κατεύθυνση ειρήνης και εξάλειψη κάθε διαμάχης από τα εδάφη μας».

Πρόσθεσε ότι με τον κ. Νεοφύτου είναι φίλοι εδώ και καιρό και μοιράζονται τις ίδιες αξίες, την αγάπη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πάθος τους για τις κοινές αξίες που τους ενώνουν.

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Βέμπερ ο κ. Νεοφύτου τον ευχαρίστησε χαρακτηρίζοντάς τον «καλό του φίλο και φίλο της Κύπρου», προσθέτοντας ότι σε λίγες ώρες θα είναι ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Η στήριξη στον αγώνα της Κύπρου για επανένωση ενάντια στις προκλήσεις της Τουρκίας και στις παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια, είναι για εμάς πολύ θετική. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε πρωτοβουλίες με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για να σπάσουμε το αδιέξοδο. Προσβλέπουμε στη στήριξή σας και σας ευχαριστούμε για τη διαχρονική στήριξη, τόσο στον Δημοκρατικό Συναγερμό όσο και στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Βέμπερ δήλωσε την πλήρη υποστήριξή του στους Κύπριους, στον κ. Νεοφύτου και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε όλες τις προσπάθειες που σκοπό έχουν να ξεπεραστούν οι μακροχρόνιες προκλήσεις με την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι ενόψει όλων των προσπαθειών που έχουν ενώπιον τους, δείχνουν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι το δυνατότερο ευρωπαϊκό δίκτυο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αναδείξουν ξανά τη σημαντικότητα του κυπριακού προβλήματος.
«Ήταν πάντα σημαντικό για εμένα να υπάρχει αυτός ο άμεσος σύνδεσμος, για να προβάλλουμε τις κοινές μας ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης, το μέλλον της κοινής μας Ένωσης και μπορούμε να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση χτίζοντας το επόμενο καλό κεφάλαιο για την Ευρώπη και σήμερα για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», είπε.

Στήριξη και από Τούσκ

Η στήριξη προς την Κύπρο «είναι και θα είναι μια από τις υψηλές προτεραιότητες της πολιτικής μου ζωής», ανέφερε ο απερχόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη συνάντησή του, την Τρίτη, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και Υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, στο περιθώριο του τριήμερου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) στο Ρότερνταμ. Το Κυπριακό και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Νεοφύτου κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε τον κ. Τουσκ «για τη διαρκή υποστήριξη στο Κυπριακό» και αναγνώρισε τη στάση του «δίπλα από την Κύπρο, υποστηρίζοντας το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες» ενώ απευθυνόμενος στο πρόσωπό του, είπε ότι «πραγματικά εκτιμούμε τα όσα έχετε κάνει για τη χώρα μου».

Από την πλευρά του ο κ. Τουσκ είπε ότι «αν είσαι Χριστιανοδημοκράτης, αν είσαι Ευρωπαίος, αν είσαι έντιμος, οφείλεις να στηρίξεις με τις προσπάθειές σου, με τη δουλειά σου την Κύπρο» και πρόσθεσε ότι «είναι και θα είναι μια από τις υψηλές προτεραιότητες της πολιτικής μου ζωής, το να υποστηρίζω τη χώρα σας».

Εξάλλου, με σειρά συναντήσεων του Αβέρωφ Νεοφύτου στο Ρότερνταμ, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του Συνεδρίου του ΕΛΚ. Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συναντήθηκε με τους Nicolae Ciuca, Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, με τον νέο Πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, με τον Johannes Hahn, Ευρωπαίo Επίτροπο για τον Προϋπολογισμό και Διοίκηση, με την Mairead McGuinness, Ευρωπαία Επίτροπο για τις Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ένωση κεφαλαιαγορών, με την Mariya Gabriel, Ευρωπαία Επίτροπο για την Καινοτομία, Έρευνα, Πολιτισμό, Εκπαίδευση και Νεολαία, με την Dubravka Šuica, Ευρωπαία Επίτροπο για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία και με τον Bernard Grech, Πρόεδρο του Partit Nazzjonalista Μάλτας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του ΔΗΣΥ, στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Νεοφύτου βρέθηκε το Κυπριακό και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, ενόψει και του ψηφίσματος που θα προωθήσει την Τετάρτη ο ΔΗΣΥ, αλλά και το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση την παρούσα περίοδο, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια ως το μεταναστευτικό.

Ο κ. Νεοφύτου πρόταξε στις συναντήσεις αυτές τις θέσεις του ΔΗΣΥ «για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας, τη συλλογική μας ασφάλεια έναντι των δυνάμεων της βίας και του αναθεωρητισμού και την κοινή μας προοπτική για μια βιώσιμη, ψηφιακή και πράσινη Ευρώπη».

«Το δυνατό μήνυμα που αποστέλλει το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ρότερνταμ είναι ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, η κατεξοχήν Ευρωπαϊκή παράταξη της Κύπρου, έχει φωνή και επιρροή στα διεθνή κέντρα εξουσίας και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας σε ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις μας με τους εταίρους και συμμάχους μας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...