Βάζει «φρένο» στα… αχρείαστα παραπεμπτικά ο ΟΑΥ - Εντατικοποιεί τα μέτρα

Προχωρεί σε εφαρμογή σειράς μέτρων για βελτίωση της λειτουργιάς του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού ο ΟΑΥ

Με την εφαρμογή σειράς μέτρων, που αφορούν τη βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού και του συστήματος παραπομπής, προχωρεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός αναφέρει ότι με τις καταχρήσεις να αποτελούν ένα από τα μείζονα θέματα που πλήττουν το ΓεΣΥ, κατάρτησε τον περασμένο Μάρτιο ειδικό Σχέδιο Δράσης, επιδιώκοντας την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταχρήσεων.

Όπως αναφέρει μια από τις καταχρήσεις που παρατηρούνται στο Σύστημα, είναι ο μεγάλος αριθμός μη αιτιολογημένων παραπεμπτικών που εκδίδονται από τους ΠΙ προς άλλους παρόχους του ΓεΣΥ, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης ο ΟΑΥ προχωρά με την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων, που αφορούν στη βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού του ΠΙ και του συστήματος παραπομπής.

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή δεικτών απόδοσης που συνδέονται με την αμοιβή των ΠΙ και οι οποίοι αφορούν τη συμπεριφορά των ΠΙ, σε σχέση με τις παραπομπές που εκδίδονται προς Ειδικούς Ιατρούς.

Επιπλέον, εξετάζει και τις παραπομπές για εργαστηριακές εξετάσεις και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις.

Παράλληλα, ο ΟΑΥ εντατικοποιεί τον ποιοτικό έλεγχο των παραπεμπτικών που εκδίδουν οι ΠΙ, καθώς και τη διαδικασία λήψης μέτρων προς τους ΠΙ, που δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες του Οργανισμού.

Επιπρόσθετα, προωθούνται και άλλα μέτρα βελτίωσης του θεσμού του ΠΙ όπως εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών παραπομπής, εκπαιδεύσεις, ηλικιακά κριτήρια συμμετοχής ιατρών στο Σύστημα κ.ο.κ. 

Ο ΟΑΥ επισημαίνει ότι η σωστή λειτουργία του θεσμού του ΠΙ είναι ιδιαίτερα σημαντική, εφόσον σκοπός του είναι η παροχή αποτελεσματικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και καθοδήγησης προς τους δικαιούχους για τη λήψη υπηρεσιών, που χρειάζονται από τους υπόλοιπους παρόχους του ΓεΣΥ.

Η σωστή λειτουργία του θεσμού και του συστήματος παραπομπής οδηγεί στην αποφόρτιση των Ειδικών Ιατρών από περιστατικά, που δεν χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ επιτυγχάνει, επίσης, την αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων του Συστήματος, διασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας στους δικαιούχους που τις έχουν ανάγκη.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...