Τις νέες τουρκικές προκλήσεις θα καταγγείλει στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Θα ενημερώσει για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες καταγγέλλει την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θέτοντας προ των ευθυνών της και την Ευρωπαϊκή Ένωση που περιορίζεται σε φραστικές υποδείξεις προς την Άγκυρα για τις νέες παράνομες ενέργειές της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Η Κύπρος συμμετέχει εποικοδομητικά στη συζήτηση για το έκτο πακέτο κυρώσεων δεδομένου πως θα είναι βιώσιμες και θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη Ρωσία από ό,τι στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος ενόψει της σημερινής έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέροντας παράλληλα πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων καθώς και για τις επιστολές που έχει αποστείλει τις περασμένες ημέρες στην τ/κ πλευρά και σε όλους τους ενδιαφερόμενους για ενδεχόμενα ΜΟΕ στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, όπου συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Πελεκάνος σημείωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη «εντατικές διαπραγματεύσεις, σε τεχνικό επίπεδο» για την επίτευξη συμφωνίας επί του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Όπως όλοι οι εταίροι, έτσι κι εμείς συμμετέχουμε εποικοδομητικά στις συζητήσεις που διεξάγονται, έχοντας κατά νου και τις κατευθυντήριες γραμμές που διέπουν την επιβολή κυρώσεων, ότι δηλαδή αυτές θα πρέπει να είναι βιώσιμες και θα πρέπει να επιφέρουν πολύ μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις στη Ρωσία από ό,τι στα κράτη μέλη της ΕΕ» πρόσθεσε ο κ. Πελεκάνος, εκφράζοντας αισιοδοξία πως τελικά θα καταστεί δυνατή μια συμφωνία.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις «νέες παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων» και την «απαράδεκτη και προκλητική» συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και τις «αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού», ενώ θα ζητήσει από τους ηγέτες «να υπογραμμίσουν και αυτοί προς την Άγκυρα τη σημασία τερματισμού των προκλήσεων και την επαναφορά του Κυπριακού σε τροχιά επίλυσης».

Επίσης, συνέχισε, ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει για τις προσπάθειες της ε/κ πλευράς για άρση του αδιεξόδου, όπως την επιστολή προς τον Τ/κ ηγέτη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο κ. Πελεκάνος πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ενημερώσει εκτενώς για τις ενέργειες της τ/κ πλευράς και τις κινήσεις της ε/κ πλευράς μέσω επιστολών που στάλθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον Τ/κ ηγέτη, τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, τους ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων, όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συνοπτικά όσον αφορά την ατζέντα του Συμβουλίου, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ακόμα πως οι ηγέτες θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, τα ζητήματα που αφορούν την ενέργεια συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών που πλήττουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ και των θεμάτων της απεξάρτησης της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα, τις επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και τον σοβαρό κίνδυνο αποσταθεροποίησης σε πολλά μέρη του κόσμου λόγω της αύξησης των τιμών, καθώς και τις προσπάθειες της ΕΕ για μια ισχυρή και συντονισμένη ευρωπαϊκή άμυνα.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...