Συνέδριο ΟΑΣΕ για διαφθορά: Η προστασία ανεξάρτητων θεσμών και ΜΜΕ το κλειδί στην καταπολέμηση (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε κατά τη δεύτερη ημέρα η Διεθνής Διάσκεψη

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και διεθνή προβολή για την Κύπρο, με την συμμετοχή 130 βουλευτών από 35 κοινοβούλια, το διήμερο διεθνές συνέδριο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. 

Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της αντιπροέδρου του ΟΑΣΕ Ειρήνης Χαραλαμπίδου, είχε ως θέμα, «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας την Δημοκρατία: Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων». 

«Σαν κοινοβουλευτική συνέλευση να προχωρήσουμε με καθοριστικά μέτρα και σε επίπεδο ενημέρωσης, αλλά και πρακτικά, μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις. Σαν πρώτο βήμα η ίδια η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, προχωρά με την υιοθέτηση Κώδικα για τους βουλευτές μέλη της», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος ΟΑΣΕ, Ειρήνη Χαρλαμπίδου.  

Τις εργασίες της δεύτερης και τελευταίας μέρας του Συνεδρίου, άνοιξε ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. Ο οποίος αναφέρθηκε στις εμπειρίες του με την τραπεζική και οικονομική κρίση του 2013, ενώ στις παρατηρήσεις του εστίασε στη σημασία της ανεξαρτησίας των θεσμών, κάνοντας αναφορά στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν του 2020, για την Κύπρο, στα θέματα δικαιοσύνης και διαφθοράς. 

«Σαράντα επτά υποθέσεις παραπέμφθηκαν σε δίκη για διαφθορά ή εκδικάζονται. 37 πρόσωπα έχουν καταδικαστεί για διαφθορά, περιλαμβανομένων του Βοηθού ΓΕ, βουλευτών, πρώην υπουργών, δημάρχων», σημείωσε ο Τέως Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. 

Ο Γενικός Ελεγκτής, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, στην αντιπαράθεση του με την κυβέρνηση για τα χρυσά διαβατήρια, κάνοντας λόγο για εκφοβισμό του με απόλυση. 

Τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη προλόγισε ως πολέμιο της διαφθοράς στην Κύπρο, η αντιπρόεδρος του ΟΑΣΕ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. 

«Ο οποίος μπορώ να πω, δέχθηκε επιθέσεις από το σύστημα, πολλές φορές, γιατί επέμενε να κάνει σωστά τη δουλειά του», ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου.  

«Μιά νέα έκθεση που εκδόθηκε από μας, στα τέλη Νοεμβρίου του 2020. Αυτό που ακολούθησε ήταν απειλές για την απόλυση μου. Αποδείχθηκε αργότερα, πως ο κύριος Κληρίδης, από το 2015, προειδοποίησε την κυβέρνηση, πως αυτό που έκαναν (σ.σ.με τις υπηκοότητες) ήταν παράνομο. Τι έκαναν; Απλά, τον αγνόησαν.», ανέφερε ο Γενικος Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. 

Το συμπέρασμα από την σημερινή, τελευταία μέρα του Συνεδρίου, ήταν πως η προστασία ανεξάρτητων θεσμών και των Μέσων Ενημέρωσης, αποτελεί κλειδί για την καταπολέμηση της διαφθοράς. 
Άλλοι ομιλητές υπογράμμισαν, τις δυσκολίες, τις πολυδάπανες αγωγές στα δικαστήρια, αλλά και τις φυλακίσεις και απειλές κατά της ζωής τους, που δέχονται δημοσιογράφοι που διερευνούν ή αποκαλύπτουν σκάνδαλα διαφθοράς.

TAGS:  

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...