Ευλογιά των πιθήκων: Σε κατάρτιση πρωτοκόλλου προχώρησε το Υπουργείο Υγείας (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη μάχη Γενικό Λευκωσίας και Μακάρειο ως νοσοκομεία αναφοράς

Η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων από τις αφρικανικές στις ευρωπαϊκές χώρες έχει θέσει σε πλήρη εγρήγορση και την Κύπρο. 

Οι ειδικοί και το Υπουργείο Υγείας κατέληξαν στο πρωτόκολλο διαχείρισης της νόσου σε περίπτωση που ανιχνευτεί και στην Κύπρο ο ιός. 

Κλείδωσε η διαδικασία που θα ακολουθείται σε περίπτωση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού, τόσο στην κοινότητα όσο και στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Αποφασίστηκε επίσης η διαδικασία μεταφοράς των περιστατικών. 

Σε περίπτωση ανίχνευσης κρουσμάτων στην Κύπρο, στη μάχη θα ριχθούν το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Μακάρειο Νοσοκομείο, τα οποία έχουν επίσης οριστεί ως νοσοκομεία αναφοράς για ενήλικες και παιδιά αντίστοιχα. 
Σύμφωνα με την Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμοξιολογίας, Δρ. Μαρία Κολιού, «είναι πολύ σημαντικό να είναι και οι γιατροί ευαισθητοποιημένοι στο να το αναγνωρίσουν το ύποπτο περιστατικό αλλά και οι γονείς και οι άνθρωποι, γενικά οι πολίτες αν δουν πάνω τους τις χαρακτηριστικές φυσαλίδες θα πρέπει να τρέξουν στον γιατρό».
 
Το εργαστήριο μοριακής ιολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και το μικροβιολογικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας θα αρχίσουν τη διαδικασία ανάπτυξης των μεθοδολογιών εργαστηριακού ελέγχου της ασθένειας. 

Η Κύπρος έχει δηλώσει, παράλληλα, συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αγορά εμβολίου αλλά και για την αγορά αντιικών φαρμάκων κατά της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ το Υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με εργαστήρια στο εξωτερικό ώστε εάν παραστεί ανάγκη να αποσταλεί εκεί δείγμα προς επιβεβαίωση. 

«Δεν μιλούμε για εμβολιαστικά προγράμματα όπως για τον covid αλλά για πιθανόν στοχευμένους εμβολιασμούς. Ήδη έχουμε από τα κράτη μέλη, μας έχουν δώσει τα στοιχεία των εμβολίων που θέλουν ή που μπορεί να χρειαστούν και θα προχωρήσουμε με κοινή αγορά κεντρικά και θα τα προμηθεύσουμε εμείς στα κράτη μέλη», ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Παρόλο που ανά το παγκόσμιο έχουν ήδη ανακοινωθεί περισσότερα από 200 επιβεβαιωμένα περιστατικά και περισσότερα από 100 ύποπτα, το Υπουργείο Υγείας αλλά και η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας καθησυχάζουν, σημειώνοντας πως ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό της Ευρώπης είναι μειωμένος.


Ντέπυ Νικολάου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...