Καμία σκέψη από ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις προκλήσεις στα Βαρώσια (ΒΙΝΤΕΟ)

Εναπόκειται στην ίδια την κυπριακή Κυβέρνηση να ζητήσει, εάν το επιθυμεί

Εξαντλεί φραστικές υποδείξεις  η Κομισιόν για την Τουρκία χωρίς να την θέτει προ των ευθυνών της για τις νέες παράνομες της ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. 

Άριστα ενημερωμένοι κύκλοι στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφεραν στον ΑΝΤ1, ότι δεν βλέπουν θέμα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, για το διάνοιγμα νέου τμήματος της παραλίας Γλώσσας.

Οι ίδιοι κύκλοι, υπενθύμισαν, ότι η Άγκυρα δεν υπέστη κυρώσεις όταν είχε ανοίξει πυλωτικά το 3,5% της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και είχε προχωρήσει στο άνοιγμα του πρώτου τμήματος του παραλιακού μετώπου της πόλης. 

Επίσης, σημειώνουν, ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και η Κομισιόν έχουν ετοιμάσει έγγραφο επιλογών, το γνωστό ως «options paper», για ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας το οποίο έχει παγώσει ενώπιον της αρμόδιας ομάδας εργασίας καθώς όλοι προκρίνουν Μέτρα Οίκησής Εμπιστοσύνης. 

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, αναφέρουν πως εναπόκειται στην ίδια την κυπριακή Κυβέρνηση να ζητήσει, εάν το επιθυμεί, επανεργοποίηση της διαδικασίας κυρώσεων. Ωστόσο, προειδοποιούν πως δεν θα είναι εύκολη υπόθεση ιδιαίτερα μετά την αναβάθμιση της Τουρκίας λόγω του μεσολαβητικού ρόλου που της έχει αποδοθεί στο Ουκρανικό. 

Συνεπώς, είναι μηδαμινές οι πιθανότητες επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ακόμη και αν η Λευκωσία ανακινήσει εκ νέου το ζήτημα.

Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...