Δρ Καραγιάννης για ευλογιά των πιθήκων: Τι πρέπει να κάνει η Κύπρος εάν εντοπιστεί κρούσμα

Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δεν αποκλείεται η ευλογιά των πιθήκων να έρθει και στην Κύπρο

Στο προσκήνιο βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η σπάνια ιογενής λοίμωξη, ευλογιά των πιθήκων, λόγω κρουσμάτων που εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ και όχι μόνο. Στην Ελλάδα ήδη αξιολογείται το πρώτο ύποπτο περιστατικό που αφορά 29χρονο τουρίστα που είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά μαζί με τη σύντροφο του για διακοπές. 

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βρίσκεται σε επιφυλακή, αφού αναμένει αύξηση των κρουσμάτων, ενώ δεν αποκλείει ενδεχόμενη έξαρση στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μάλιστα, με «φόντο» την ανησυχία που επικρατεί, λαμβάνει μέτρα και επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες που η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.

Διαβάστε επίσης: Ευλογιά των πιθήκων: Οι ανησυχίες του ΠΟΥ, το ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα και η κατάσταση διεθνώς

Τι είναι όμως η ευλογιά των πιθήκων, ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου και ποια οδό θα ακολουθήσει η Κύπρος σε περίπτωση που έρθει αντιμέτωπη με ύποπτο κρούσμα; Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης. 

Σε πρώτο στάδιο πρέπει να αναφερθεί ότι, η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από συγγενικό με τον ιό της ευλογιάς του ανθρώπου ιό και ως επί το πλείστον εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. 

Σε δηλώσεις του στο ant1.com.cy, ο Καθηγητής σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κάποια αύξηση στα κρούσματα, τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις χώρες που ανακοίνωσαν πως εντόπισαν ορισμένα περιστατικά. 
«Φυσικά τώρα που έγινε αντιληπτό το πρόβλημα, εκείνο που προέχει είναι η απομόνωση των κρουσμάτων και η γρήγορη ιχνηλάτηση, ώστε να μην εξαπλωθεί περισσότερο», δήλωσε ο Δρ. Καραγιάννης.

Εξήγησε ότι η συγκεκριμένη νόσος δεν είναι τόσο εύκολα μεταδιδόμενη, όπως για παράδειγμα ο κορωνοϊός - ειδικά όταν πρωτοεμφανίστηκε, ωστόσο υπογράμμισε ότι οι πολίτες οφείλουν να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για δική τους προστασία.

«Δεν είναι εύκολο να εξαπλωθεί, πρέπει να έχεις στενή επαφή με το άτομο που είναι μολυσμένο, με το σάλιο του, με τα μολυσμένα ρούχα, διότι τα εξανθήματα όταν αναπτυχθούν κάνουν φουσκάλες οι οποίες γεμίζουν υγρό και περιέχουν πολλά στελέχη του ιού μέσα. Ως εκ τούτου, μπορεί κάποιος να μολυνθεί αγγίζοντας αντικείμενα που προηγουμένως άγγιξαν κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού, σύμφωνα με τον Δρ Καραγιάννη, είναι κάτω από το ένα γι’ αυτό εξάλλου και η μετάδοση του δεν είναι τόσο εύκολη. 

«Εξαρτάται πάντα και από τις συνθήκες, αν είναι ένα δωμάτιο με 20 άτομα σε ένα party για παράδειγμα, ενδεχομένως να προσβληθούν με τον ιό αρκετοί, γι’ αυτό η απομόνωση του κρουσμάτων είναι πρωταρχικής σημασίας», διευκρίνισε. 

Όσον αφορά το κατά πόσο ζητήθηκε η άποψη των επιδημιολόγων για την ευλογιά των πιθήκων σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο περιστατικό στην Κύπρο, ο Δρ Καραγιάννης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Σημείωσε ωστόσο, ότι το Υπουργείο Υγείας κατά πάσα πιθανότητα συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα, αφού χθες εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση. 

«Μόλις εντοπιστεί κάποιο κρούσμα πρέπει οπωσδήποτε αυτό το άτομο να απομονωθεί και να ιχνηλατηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μην υπάρξει περαιτέρω μετάδοση», υποστήριξε ο Καθηγητής, τονίζοντας εκ νέου τη σημαντικότητα της απομόνωσης θετικών περιστατικών, ειδικά αυτή την περίοδο που η Κύπρος είναι «ανοικτή» και έτοιμη να υποδεχτεί μεγάλες εισροές τουρισμού.

Πάντως, στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι υπάρχει εμβόλιο κατά της ανθρώπινης ευλογιάς, με τους Άγγλους να το έχουν ήδη χρησιμοποιήσει.

Διαβάστε επίσης: Επιστρέφει η μάσκα στη Νέα Υόρκη λόγω της ευλογιάς των πιθήκων

«Υπάρχει διασταυρωμένη ανοσία, επομένως οι παλιοί, πριν δεκαετία του 70’ που εμβολιάστηκαν, ίσως ανταπεξέλθουν πιο γρήγορα διότι έχουν αποθηκευμένη μνήμη ότι έλαβαν το εμβόλιο και το ανοσοποιητικό σύστημα θα ενεργοποιηθεί γρήγορα για να συναντήσει τον ιό», εξήγησε. 

Κλείνοντας, εξέφρασε την άποψη ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να βρίσκει παρθένο έδαφος για να εξαπλωθεί ραγδαία, όπως είχε συμβεί και με τον κορωνοϊό, ωστόσο παραμένει αδήριτη ανάγκη η τήρηση των μέτρων προστασίας. Ο καθένας από εμάς οφείλει να προστατεύσει τον εαυτό του και να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, τηρώντας τα απαραίτητα, ιδίως σε περίπτωση που έρθει κανείς σε επαφή με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα, υποστήριξε.

Απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα για την ευλογιά των πιθήκων από το Υπουργείο Υγείας:

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;

· Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από συγγενικό με τον ιό της ευλογιάς του ανθρώπου ιό και ως επί το πλείστον εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Ονομάστηκε έτσι γιατί ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε πίθηκο στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ενώ το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο σημειώθηκε το 1970.

Ποιοι οι τρόποι μετάδοσης της νόσου;

· Πρωτογενής μετάδοση περιγράφεται κυρίως μέσω επαφής με μολυσμένα άγρια ζώα (πρωτεύοντα ή τρωκτικά) σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής ή με μολυσμένα ζώα συντροφιάς.

· Περιστατικά δευτερογενούς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο περιγράφονται μέσω του αναπνευστικού συστήματος μετά από εισπνοή μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων, καθώς και με επαφή με δερματικές βλάβες του πάσχοντος ή με μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που χρησιμοποίησε ασθενής). Σε κάθε περίπτωση η μεταδοτικότητα της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο θεωρείται μικρή.

· Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου μετά από κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο που δεν μαγειρεύτηκε επαρκώς ή με επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα του ζώου.

Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τα κατοικίδια ζώα;

· Υπήρξαν στο παρελθόν περιστατικά μετάδοσης της νόσου από τα κατοικίδια ζώα, μετά όμως από επαφή των ζώων αυτών με μολυσμένα ζώα από την Κεντρική ή Δυτική Αφρική. Άρα ο κίνδυνος αυτός για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά μικρός.

Πως εκδηλώνεται η νόσος;

· Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνθηκαν από τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Για τα άτομα που θα εκδηλώσουν συμπτώματα αυτά εμφανίζονται 5-21 ημέρες μετά από τη μόλυνση (συνηθέστερα περίπου στη 12η ημέρα). Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, οσφυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων, ρίγος και αδυναμία. Μια έως τρεις ημέρες μετά τον πυρετό εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα αρχικά ως κηλίδες και βλατίδες, οι οποίες εξελίσσονται σε φυσαλίδες και φλύκταινες και μετά σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.

Εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται στον κορμό και στα άκρα, περιλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Σημειώνεται πως σε κάποια από τα πρόσφατα κρούσματα στην Ευρώπη το εξάνθημα παρατηρήθηκε αρχικά στην περιγεννητική περιοχή και στη συνέχεια επεκτάθηκε στα άλλα σημεία του σώματος.

Ποια η θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων;

· Η αντιμετώπιση είναι συνήθως συμπτωματική. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2-4 εβδομάδες.

· Νοσηλεία μπορεί να χρειαστεί για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ή για πρόληψη της μετάδοσης της νόσου.

Μπορώ να προστατέψω τον εαυτό μου από τη νόσηση;

· Μπορώ να εφαρμόσω ορισμένους αυτονόητους κανόνες. Ο βασικότερος είναι η αποφυγή άμεσης ή έμμεσης επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτωματολογία της νόσου. Επίσης, πρέπει να τηρώ τα βασικά μέτρα ατομικής υγιεινής (τακτικό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού). Σαφώς εάν ταξιδέψω σε χώρες της Κεντρικής ή Δυτικής Αφρικής αποφεύγω επαφή με άγρια ζώα.

Πότε χρειάζεται να επικοινωνήσω με τον προσωπικό ιατρό μου;

· Θεωρείται πολύ απομακρυσμένο να έχετε το συγκεκριμένο νόσημα αν δεν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα στη Κεντρική ή Δυτική Αφρική ή αν δεν έχετε έρθει σε στενή επαφή με κάποιο που έπασχε από τη νόσο.

· Εντούτοις, επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας ιατρό αν έχετε εξάνθημα με φυσαλίδες και: α) Έχετε επιστρέψει από τη Δυτική ή Κεντρική Αφρική τις τελευταίες 3 εβδομάδες, β) Έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ευλογιά των πιθήκων τις τελευταίες 3 εβδομάδες, γ) Έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ύποπτες δερματικές βλάβες τις τελευταίες 3 εβδομάδες

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...