Μονογονεϊκές οικογένειες: Ζητούν αλλαγές για αποτελεσματικότερη προστασία (ΒΙΝΤΕΟ)

Λύσεις στα προβλήματά τους, με τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, αναζητούν οι μονογονεϊκές οικογένειες

Η ανάγκη μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου μέσα από έμφυλη προσέγγιση τέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών με την υποστήριξη του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. 

«Πρέπει να εντάξουμε και άλλες αρχές που απασχολούν την πολιτική ατζέντα όπως είναι η βία κατά των γυναικών, οι διακρίσεις κατά των γυναικών και πως καθιστούμε το οικογενειακό δικαστήριο και την νομοθεσία του οικογενειακού δικαίου ένα χρήσιμο εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα», δήλωσε η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεικών Οικογενειών και Φίλων, Αργεντούλα Ιωάννου.  

Στο πλαίσιο των προσπαθειών εκσυγχρονισμού του οικογενειακού δικαίου έχουν κατατεθεί στη Βουλή οκτώ τροποποιητικά νομοσχέδια, τα οποία οδηγήθηκαν μεν στην Επιτροπή Νομικών για συζήτηση αλλά καθυστερεί η προώθηση τους στην Ολομέλεια για ψήφιση. 

Όπως αναφέρθηκε εκ μέρους της Υπουργού Δικαιοσύνης, η Στέφη Δράκου έχει δώσει οδηγίες στους λειτουργούς του Υπουργείου να διεξέλθουν ξανά όλες τις πρόνοιες των νομοσχεδίων ώστε τα τελικά κείμενα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας. 

«Ήδη έχει τύχει επεξεργασίας και σειρά βελτιωτικών αλλαγών στα νομοσχέδια που αφορούν την τροποποίηση του συντάγματος, τον Περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμο, τον Περί Γάμου Νόμο και τον Περί Απόπειρας Συνδιαλλαγής και Πνευματικής Λύσης του Γάμου Νόμο. Τα νομοσχέδια αυτά, τα οποία υποβλήθηκαν για επανέλεγχο στη Νομική Υπηρεσία, ελπίζουμε σύντομα ότι θα σταλούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συνέχιση της συζήτησης», σημείωσε ο Α’ Λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Σταύρος Χριστοφή. 

«Ακούσαμε ότι στα νέα νομοσχέδια από τριμελή θα γίνουν μονομελή τα δικαστήρια άρα θα υπάρξει μια πιο γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων, θα εισαχθεί το συναινετικό διαζύγιο», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικής της Βουλής, Νίκος Τορναρίτης. 

«Έχουν υιοθετηθεί κάποια πράγματα όπως μέσα στις προτάσεις μας ήταν η έκδοση διαζυγίου αντί από 3 δικαστές σε 1, υιοθετήθηκε, μιλούσαμε επίσης για την επιτάχυνση της διαδικασίας», δήλωσε με τη σειρά της η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου. 

Οι εισηγήσεις που ακούστηκαν στην ημερίδα θα προωθηθούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στη Βουλή, ενόψει της συνέχειας της συζήτησης στην Επιτροπή Νομικών.

Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...