Δεκτό αίτημα της ΕΕ: Εμπόριο Τ/κ προϊόντων μέσω Πράσινης Γραμμής (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Λευκωσία άναψε πράσινο φως, και όπως αποκαλύπτει ο ΑΝΤ1, έξι τουρκοκυπριακά επεξεργασμένα προϊόντα θα διακινούνται μέσω της Πράσινης Γραμμής

Η κυπριακή Κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημα της Κομισιόν, αποφασίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, να επιτρέψει τη διακίνηση και το εμπόριο έξι επεξεργασμένων, μη ζωικών, τουρκοκυπριακών προϊόντων, από τα κατεχόμενα μέσω της Πράσινης Γραμμής. 

Πρόκειται για τα εξής επεξεργασμένα, μη ζωικά, τουρκοκυπριακά προϊόντα: 

• Ελαιόλαδο 
• Χυμοί φρούτων (πορτοκάλι και ρόδι) 
• Χαρουπόμελο 
• Χαλβάς 
• Μαρμελάδες 
• Ταχίνι 

Τα έξι τουρκοκυπριακά επεξεργασμένα, μη ζωικά προϊόντα, θα βρίσκονται πλέον στο τραπέζι του Ελληνοκύπριου καταναλωτή, ως επίσης και όλων των Ευρωπαίων, καθώς θα μπορούν να διακινούνται μέσω της Πράσινης Γραμμής, στις ελεύθερες περιοχές και εν συνεχεία σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. 

Όπως είχε αποκαλύψει ο ΑΝΤ1, η Κομισιόν ασκούσε έντονες πιέσεις προς τη Λευκωσία, υποδεικνύοντας χαρακτηριστικά ότι, «τα τουρκοκυπριακά επεξεργασμένα μη ζωικά προϊόντα επιτρέπεται, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, να περάσουν μέσω της Πράσινης Γραμμής και συνεπώς δεν θα πρέπει να απαγορεύονται από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Η Κομισιόν που είχε αποστείλει και επιστολή προς τη Λευκωσία, φρόντισε μάλιστα να καταστήσει σαφές προς τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι, «μολονότι μπορούν να λαμβάνουν δείγματα προϊόντων σε σημεία διέλευσης για περαιτέρω ανάλυση, σύμφωνα με την εφαρμογή του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, δεν θα πρέπει να εμποδίζουν τη διέλευση όλων των επεξεργασμένων τουρκοκυπριακών τροφίμων». 

Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...