Σχεδόν ανώδυνα βίωσαν την περίοδο του εγκλεισμού οι μαθητές (ΒΙΝΤΕΟ)

Έρευνα του Υπουργείου Υγείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Ο κορωνοϊός και τα μέτρα, επηρέασαν τα παιδιά παγκοσμίως, με περισσότερους από ενάμιση εκατομμύριο μαθητές να μένουν εκτός σχολείων κατά το αποκορύφωμα της πανδημίας.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας από μέλη της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με τίτλο «Η βιωματική εμπειρία των μαθητών και των εφήβων στην περίοδο της πανδημίας», τα πράγματα φαίνεται να ήταν κάπως καλύτερα

«Φαίνεται ότι αντιμετώπισαν αυτές τις δύσκολες καταστάσεις σχετικά καλά, σε μεγάλο βαθμό αισθάνονταν καλά και αυτό φαίνεται γιατί είχαν και φροντίδα αλλά και επικοινωνία με τα αγαπημένα τους πρόσωπα», είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Ένα στα δέκα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα την περίοδο που ήταν κλειστά τα σχολεία βρέθηκαν αντιμέτωπα με περιστατικό χλευασμού, εκφοβισμού ακόμη και βίας, φαινόμενα που συνεχίστηκαν και κατά την επιστροφή τους στα θρανία.

Σχεδόν το 60% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως δεν ένιωθαν χαρούμενοι ή ένιωθαν χαρούμενοι σε μικρό βαθμό. Ενώ την περίοδο εγκλεισμού, σύμφωνα με την έρευνα, αυξήθηκε δραματικά η χρήση του διαδικτύου καθώς ήταν ένα μέσο διαφυγής

«Στην πλειοψηφία τους τα παιδία έχουν δηλώσει πως η σχέση τους με γονείς τους, φίλους τους, συμμαθητές και εκπαιδευτικούς δεν έχουν αλλάξει καθόλου όπως επίσης και η συμπεριφορά των πιο πάνω απέναντι τους», τόνισε ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Φελλάς.

Επίσης ένα στα τρία παιδιά από τους 956 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από την οικονομική κατάσταση της οικογένειας τους.

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα συνεχίσει να προσφέρει επιμορφωτικές δράσεις τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για μαθητές και γονείς στο πλαίσιο της καθιερωμένης πολιτικής τους για ενδυνάμωση και στήριξη των μαθητών.

Ντέπυ Νικολάου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...