Οριζόντια μέτρα ανακούφισης για τους πολίτες εξετάζει η Κυβέρνηση (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκάδες προτάσεις κατατέθηκαν στη σύσκεψη για την ακρίβεια

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας, υπό τον υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, θα οριστικοποιηθεί και θα κοστολογηθεί συνολικά και κατά τομέα, το πακέτο των νέων μέτρων, για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων σε καταναλωτές και νοικοκυριά, από την νέα, σε εξέλιξη, παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οι δεκάδες εισηγήσεις που κατατέθηκαν από κάθε κόμμα, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, φορείς και οργανωμένα σύνολα, ενώπιον της ευρείας σύσκεψης, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατέστησαν αδύνατη τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πακέτου και την λήψη οποιασδήποτε απόφασης σήμερα.

Πάντως, οι οδηγίες του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ήταν σαφείς: πρώτον, το συνολικό πακέτο των μέτρων, να είναι μέσα στις οικονομικές αντοχές του κράτους και δεύτερον, η μελέτη να ολοκληρωθεί σε μια εβδομάδα, ορίζοντας μάλιστα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή, για τις επίσημες ανακοινώσεις.

«Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ώστε το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους να αναλύσει σε βάθος την κατάσταση και να συγκεκριμενοποιηθούν και τα όρια εντός των οποίων μπορεί να κινηθεί το Υπουργείο Οικονομικών. Έτσι ώστε να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μια ολιστική προσέγγιση, μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την σύσκεψη τονίστηκε ότι θα πρέπει τα μέτρα να μην δημιουργούν νέες πληθωριστικές πιέσεις, καθώς υπάρχουν μέτρα που επηρεάζουν και τα έσοδα του κράτους, αλλά και τον πληθωρισμό.

Ενώ συζητήθηκε και η άποψη τεχνοκρατών, πως η προσοχή θα πρέπει να στραφεί αποκλειστικά στην ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων, με αύξηση επιδομάτων, αύξηση του ΕΕΕ και έκπτωση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Ωστόσο, σε παρέμβαση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως ναι μεν, τα μέτρα θα πρέπει να είναι μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας, ωστόσο, σημείωσε πως θα πρέπει να ληφθούν και οριζόντια μέτρα για όλους.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να έχει κλειδώσει, η παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

«Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα των συσκέψεων που θα ακολουθήσουν, είναι μέτρα που αναμένεται ότι θα παραταθούν», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας, Γεωργίας, ο Μεταφορών ως εκτελών χρέη υπουργού Εργασίας, η Υφυπουργός Πρόνοιας, οι Πρόεδροι του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, καθώς και ο επικεφαλής της διεύθυνσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Βολές για καύσιμα

Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση.

Ο Στέφανος Στεφάνου, με ανάρτηση του στο twitter, κατηγορεί την κυβέρνηση πως αρνείται την πραγματικότητα και κλείνει τα μάτια στην αισχροκέρδεια.

Αφού τονίζει πως χρειάζονται μέτρα, τώρα, με γραφική παράσταση καλεί κυβέρνηση και Δημοκρατικό Συναγερμό να απαντήσουν στον κυπριακό λαό για το γεγονός, πως ενώ η τιμή του πετρελαίου διεθνώς έχει μειωθεί, στην Κύπρο οι τιμές αυξάνονται κατακόρυφα.

Να απαντήσουν στον Κυπριακό λαό που ζει στο πετσί του την ακρίβεια, σημειώνει ενδεικτικά ο Στέφανος Στεφάνου.

Στο μεταξύ, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, προλογίζοντας την ετήσια έκθεση της Κεντρικής για το 2021, αναφέρεται στις τρέχουσες εξελίξεις, αναφέροντας πως λαμβάνοντας υπόψη τις νέες αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις, ο πληθωρισμός το 2022, αναμένεται να αυξηθεί γύρω στο 6,8%.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...